© Look A Picture

tweenultweedrie

19.02.2024 · #cult!

We brengen jou de highlights van 2023.
(Her)ontdek wat cult! afgelopen jaar heeft gedaan.

 

tweenultweedrie in’t kort

 

tweenultweedrie in’t lang

2023 was er eentje uit de duizend. We vierden samen met het hele netwerk de vijftigste verjaardag van de cultuurhuizen onder de noemer ‘the next fifty’. Een mijlpaal die we uitgebreid hebben gevierd.

mijncultuurhuis.be

Als allereerste actie van the next fifty was er onze campagne mijncultuurhuis.be die op 30 mei werd gelanceerd. Meer dan 140 cultuurhuizen en –partners deelden de boodschap: “wat doet je cultuurhuis met jou?”. De website ‘mijncultuurhuis.be’ toonde een overzicht van al het aanbod in de cultuurhuizen, gekoppeld aan de databank van UiTinVlaanderen. 9860 affiches brachten de boodschap in cafés, cultuurhuizen, winkels, in het straatbeeld en in openbare gebouwen in heel Vlaanderen en Brussel. cult! zorgde voor samen met partner publiq voor meer dan 23 4500 online weergaves.

toekomstbrieven

We wilden al die mensen die de cultuurhuizen op scherp hebben gesteld in de bloemetjes zetten en nodigden tien mensen of organisaties uit om hun licht op de toekomst van cultuurhuizen te laten schijnen. Lees de brieven van: Rashif El Kaoui, Evelyne Coussens, Koen Vanmechelen, Joke Quaghebeur, De Federatie, Jan Jambon, An Van Den Bergh, Hind Eljadid, Meskerem Mees, Siebe Chau en Arne De Tremmerie.

publicatie

Wat zou 50 jaar cultuurhuizen zijn zonder stil te staan bij de diversiteit van alle unieke huizen? We maakten een overzicht van de geboortedata van de cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel. Samen vormen ze een indrukwekkende tijdslijn van de 172 cultuurhuizen uit het netwerk van cult! De tijdslijn was in grote versie met illustraties te bewonderen op het feest. Voor alle feestbezoekers voorzagen we een klein geschenkje: een publicatie met alle toekomstwensen én de tijdslijn. We verzamelden online ook enkele bijzondere, interessante en verrassende documenten die een inkijk bieden in de wereld van culturele centra, over gemeenschapscentrum naar cultuurhuis, en alles daartussen.

50xvijftig

Om de diversiteit van activiteiten, projecten en voorstellingen van het netwerk te vieren, bouwden we aan een staalkaart van 50 cultuurprojecten uit 2023 die toonaangevend zijn voor de toekomst onder de noemer ‘50xvijftig’. Via een open call kon elk cultuurhuis een of enkele van hun projecten nomineren. Benieuwd welke projecten er zoal tussen stonden? Bekijk ze allemaal hier. Of lees ze in onze overzichten: 5xjong, 5xbuiten5xsamenwerken en 5xjarig.

feest!

Op 28 november organiseerden we een groot feest ter ere van vijftig jaar cultuurhuizen in CC MUZE. Het hele netwerk vierde feest: van cultuurcollega tot bekend podiumgezicht, van onmisbare partner tot beleidsmaker. Het feest vormde daarmee ook het sluitstuk op een jaar vol festiviteiten en activiteiten voor the next fifty. Check het programma of herbekijk de foto’s hier

what’s next & memorandum

Naast feestvieren en het netwerk in de bloemetjes zetten, was 2023 ook de voorbereiding van het verkiezingsjaar 2024. Met what’s next bogen we ons over de komende uitdagingen van het cultuurhuis. Tijdens het eerste gesprek in De Grote Post luisterden we naar de cultuurhuizen en zetten we onze neuzen in dezelfde richting. Cultuurmedewerkers spraken over de uitgagingen van het cultuurhuis van vandaag en morgen. In deel twee nodigde cult! zowel lokale en regionale politieke spelers als cultuurmedewerkers uit om in gesprek te gaan over de prangende vragen uit het eerste gesprek. Gedurende twee uur zochten we gemeenschappelijke grond in Elzenhof. Een andere toekomst verbeelden doe je samen. In het derde en laatste deel brachten we alles samen in een tekst. Om het traject af te sluiten, stelden we in oktober met enige trots ons memorandum voor met daarin vier rollen voor een toekomst voor cultuurhuizen.

belangenbehartiging

Ook in 2023 bleef het dossier binnenluchtkwaliteit een hot topic achter de schermen. Het platform binnenluchtkwaliteit werd opgestart en er volgenden verschillende overleggen met de sector. cult! blijft ook dit jaar in gesprek en brengt cult!-leden up to date over ontwikkelingen.

Het cult!-circuit zette ook een bevraging in gang over costings, partage en onderhandelingen. Daaruit kwamen concrete noden die cult! de komende jaren zal aanpakken om de kennis van het netwerk te bundelen en hun positie in onderhandelingen te versterken.

Samen De Federatie, Oko, Océ en VVBAD lanceerden we op het einde van 2023 het gezamenlijk memorandum Ruimte voor cultuur. In de aanloop naar de verkiezingen formuleren we samen vijf onontbeerlijke pijlers voor het Vlaams cultuurbeleid.

Op Vlaams niveau zetten we druk op de ketel via vertegenwoordiging in de SARC en via rechtstreeks advies bij de optimalisatie van het Bovenlokaal decreet.

We schreven mee aan de inspiratienota lokaal vrijetijdsbeleid van VVSG samen met andere collega’s uit de vrijetijdssector.

nog meer?

Ook tijdens 2023:

Café connect futuur waarbij 150 cultuurcollega’s elkaar ontmoetten op 16 juni in CC Mechelen voor een dag vol inspiratie, verbinding en innovatie. Een jaarlijkse afspraak samen met Cultuurconnect.

Verschillende collegagroepen: cult!-circuits voor muziekprogrammatoren samen met VI.BE, collegagroep jeugd voor jeugdprogrammatoren en kunst & cultuurhuis voor iedereen die bezig is of wilt zijn met tentoonstellingen samen met Kunstenpunt, BREEDBEELD & Kunstwerkt.

Samen met enkele leden uit het veld trokken we naar Orihuela (Spanje) voor de jaarlijkse conferentie van ENCC om er samen met tientallen collega’s uit gans Europa na te denken en uit te wisselen op het kruispunt van digitale ethiek, ecologie en cultuur.

cult! haalde het Europees Erasmus+ project FULCRUM binnen dat ze samen met ENCC en 5 andere Europese netwerken hebben ingediend. In november startte een traject van drie jaar waarbinnen cultuurwerkers over gans Europa aan kunnen deelnemen: van trainingen op maat rond ecologische duurzaamheid tot een gedeelde visie voor de toekomst van cultuurhuizen. In 2024 schiet het eerste luik uit de startblokken: Visions for the Future.

op naar tweenultweevier!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief & stel ons al je vragen via info@cult.be.