Vijftig jaar cultuurhuizen. Vijftig jaar voorstellingen, workshops, projecten, concerten, expo's, publiek & artiesten. Dat moeten we vieren. Het hele netwerk viert feest op dinsdag 28 november 2023. Van cultuurcollega tot bekend podiumgezicht, van onmisbare partner tot beleidsmaker ... iedereen is welkom!

We vieren 50 jaar cultuurhuizen in de prachtige gebouwen van CC MUZE in Heusden-Zolder. Verwacht je aan een gezellig weerzien met collega’s, een goedgevuld programma en enkele fijne verrassingen doorheen de dag.

We presenteren met een handjevol confetti en een klein vreugdedansje, dit…

feestprogramma

Erhan Demirci is onze host voor de dag.

10u00      warm onthaal

cult! heet je welkom voor een spetterend feest. Kijk je ogen uit op de tijdslijn van 50 jaar cultuurhuizen of laat je verbluffen door de verrassende animatie.

Breng ondertussen jouw stem uit bij onze vrienden van Cultuurconnect. Je kan stemmen op digitale uitdagingen voor de komende twee jaar. Zet zo jouw stempel op de digitale innovatieagenda.

 

11u00      welkomstwoorden

Vlaams minister-president en minister voor cultuur Jan Jambon, burgemeester Heusden-Zolder Mario Borremans en cult! verwelkomen jou.

 

11u30      toekomstwensen

Rashif El Kaoui (acteur & schrijver), Evelyne Coussens (cultuurjournalist) en Joke Quaghebeur (directeur OPENDOEK) delen hun toekomstwensen en gaan in gesprek met een cultuurprofessional uit het netwerk van cult!. Welke dromen en wensen hebben zij voor de toekomst van cultuurhuizen? En hoe kunnen we die dromen realiseren?

 • Rashif El Kaoui gaat in gesprek met Veerle Van Schoelant - artistiek coördinator bij 30CC Leuven
 • Evelyne Coussens gaat in gesprek met Karel Van Poucke - directeur en programmator CC Zoetegem (Zottegem)
 • Joke Quaghebeur gaat in gesprek met Tom Michielsen & Lies Cuyx - CC MUZE (Heusden-Zolder)

Hier vind je meer info over de sprekers

 

12u30      the next fifty: voorstelling publicatie

Ons feestjaar komt met dit feest! ten einde in CC MUZE. 2023 stond in het teken van the next fifty, een viering van de afgelopen vijftig maar vooral een vooruitblik naar wat er nog zal komen. Een jaar in het teken van de toekomst, met bijzondere 50xvijftig-projecten, ruimte voor reflectie en een grootschalige campagne. Speciaal voor de gelegenheid bundelen we tien toekomstwensen van tien mensen in en rond de cultuurhuizen in een publicatie. We stellen die ter gelegenheid van het feest officieel aan jullie voor. Nadien krijgen jullie zelf een exemplaar mee.

 

12u45      lunch & sofagesprekken

De sofagesprekken tijdens de lunch zijn hét ideale moment om geïnspireerd te worden door cultuurcollega’s en organisaties. Doorheen CC MUZE vind je verschillende gezellige hoekjes waar je kan luisteren én spreken met cultuurhuizen, organisaties en projecten. In de sofa's gaat het onder meer over participatieve programmatie en duurzaam verbouwen in de praktijk. Je hoort er ook het verhaal van enkele interessante projecten. En ook de netwerkorganisaties OP/TIL, VVSG en ENCC komen langs. 

Je kan tussen 13u en 13u45 doorlopend aanschuiven bij één of meer van de 10 sofagesprekken:

 • KUNSTEN BO(!)S DES ARTS #project: Tim Merckx (CC 't Vondel Halle) en Lola Pirlet (Centre culturel du Brabant wallon)
 • Bovenlokale cultuur #organisatie: Lien Verwaeren en An-Sofie Gysemans (OP/TIL)
 • De Bus #project: Maaike Tubex (CC De Schakel Waregem)
 • Participatie in jouw cultuurhuis #praktijk: Amin Srasra (Schouwburg Kortrijk) en Roel Tulleneers (CC De Werft Geel)
 • De Troostfabrik #project: Els Verhaert (Liers Cultuurcentrum)
 • Relatie met je lokaal bestuur #organisatie: Lieselot Decalf (VVSG)
 • Oldscool #project: Geertrui Coppens (ZieZeZingen)
 • Duurzaam verbouwen #praktijk: Pieter Cjaikovski (CC Binder Puurs-Sint-Amands)
 • Let’s go European #organisatie: Irene Fici (ENCC)
 • Klub Karbon #project: Leandro Cinus (Arktos) en Lies Cuyx (CC MUZE Heusden-Zolder)

Hier vind je meer info over de inhoud van de sofagesprekken

Ga je liever op ontdekking in het imposante gebouw? Enkele oud-mijnwerkers nemen je mee doorheen de voormalige mijnsite en vertellen hun persoonlijke verhaal.

 

14u00      stemmen van de toekomst

We maken plaats aan de stemmen van de toekomst. Niet de gevestigde waarden, maar zij die er nog maar net aan begonnen zijn. Drie jonge wolven, elk bevlogen in hun project of domein, geven hun visie op de toekomst (van cultuurhuizen). Wees gewaarschuwd, wie weet gooi je na deze krachtige stemmen het roer van je cultuurhuis helemaal om.

 • Mona Thijs - Van lot naar plot
 • Paulien Herck - Jongeren zijn de toekomst
 • Claïs Lemmens - Een stem voor meerstemmigheid

Hier vind je meer info over de sprekers

 

15u00      Feelodrome

In Feelodrome neemt regisseur en theatermaker Nic Balthazar de hele zaal mee in een ongezien interactieve show waarin het publiek zelf de hoofdrol vertolkt. Een gezamenlijke reis van negativiteit naar positiviteit, van alleen naar samen. De ideale feestelijke afsluiter na een dag vol nieuwigheden en toekomstvisies.

Hier vind je meer info over Feelodrome

 

16u00-17u30      feestelijke receptie

Tijdens de afsluitende en feestelijke receptie kan je bij een hapje en een glas bijpraten met (oud)collega's. Kijk je ogen uit op de tijdslijn van 50 jaar cultuurhuizen of laat je verbluffen door de verrassende animatie.

 

voor wie

Dé eregasten zijn alle medewerkers van de 172 cultuurhuizen in het netwerk van cult!, maar ook alle partners en artiesten op en rond het podium, bondgenoten in de sector, lokale cultuurwerkers, de cultuurprofessionals en beleidsmakers die er de voorbije 50 jaar waren en zij die de komende 50 jaar mee aan de weg zullen timmeren. Jullie zijn onmisbaar om mee deze mijlpaal te vieren.

De hele dag is gratis.

waar

CC MUZE
Marktplein 3
3550 Heusden-Zolder

Kom je met het openbaar vervoer? Het station Zolder bevindt zich op 10 minuten wandelen van CC MUZE. Vanuit verschillende stations voorzien we een georganiseerde treinpendel. Binnenkort volgt hierover meer informatie.

Kom je met de auto? Spreek met collega’s af om te carpoolen. Hier kan je een overzicht vinden van de parkeermogelijkheden.

Heb je extra ondersteuning nodig (op vlak van toegankelijkheid bijvoorbeeld) om het feest te kunnen bijwonen? Stuur een mailtje naar fien@cult.be.

Heb je een andere vraag over ons feest? Mail dan naar info@cult.be.

schrijf je nu in