5xbuiten

25.05.2023 · #inspiratie #cult!

cult! ging in gesprek met vijf cultuurhuizen die deze zomer buiten hun muren breken. Van festival tot toneelvoorstelling: ze hebben elk een uniek project op de planning staan. We spraken met hen over de succesfactoren en waarom dit voor hen een originele actie is onder de noemer 50xvijftig

 

5xbuitenshuis

CC De Steiger organiseert van 1 tot 11 juni een tiendaags kunstenfestival Noeveren Brandt in de meest artistieke wijk van Boom. Noeveren is een speciale erfgoedplek waar tal van oude steenbakkerijen en ringovens aanwezig zijn. Daar kunnen ze een divers aanbod van allerlei disciplines samenbrengen, zoals muziek, comedy en theater, gedragen door de lokale gemeenschap.

Fan van theater en een zomerse fietstocht? GC De Pit uit Buggenhout koppelt de twee aan elkaar en programmeert de theaterfietstocht Doe niet zo sapiens!’, een activiteit voor jong en oud. De deelnemers worden begeleid naar drie locaties en ervaren op die manier drie toneelstukken gebracht door zes acteurs: Tom Van Bauwel, Robby Cleiren, Gert Jochems, Michael Pas, Hans Van Cauwenberghe en Gerrit Dragt.

CC Nova in Wetteren organiseert tussen vrijdag 9 juni en 1 september zeven lunchconcerten onder de naam Picnic Music. Al negen jaar lang zet het cultuurhuis samen met het Cultuurcafé verschillende concerten op. Iedereen is er welkom: je lunch kan je zelf meenemen en CC Nova zorgt voor de sfeer en gezelligheid.

Het hele jaar door komt in de Waregemse straten een retro bus van CC De Schakel in beeld. Ter gelegenheid van hun vijftigste verjaardag (en omwille van de verbouwingen), zocht het cultuurhuis naar een mobiele manier om in hun feestjaar wat geschiedenis te brengen. Zo kwamen zij tot ‘De bus’: een omgebouwd voertuig van vijftig jaar oud. Er worden verschillende activiteiten in en rond de bus georganiseerd, verder verandert hij continu van gedaante naargelang de plaats waar hij komt.

Plein Publique is een tweedaags festival in Roeselare georganiseerd door De Spil en vzw Luster. Op 24 en 25 juni zetten ze voor de zesde keer het Noordhofpark op stelten met optredens, circus, voorstellingen en dj-acts. Ze creëren een oase van belevingen die zowel de ogen als oren prikkelen.

 

5xkwaliteit

De vijf cultuurhuizen zorgen op hun manier voor kwalitatieve effecten. Veel van die werkingen zijn door de jaren heen gegroeid. Zo was Noeveren Brandt origineel een festival dat draaide rond keramiek. Door de samenwerking van de lokale werkgroep met CC De Steiger konden ze een uitgebreidere programmatie creëren: in combinatie met professionele activiteiten zetten ze ook in op kleinschaligere programmatie zoals een try-out van Jade Mintjes. Ook Picnic Music startte kleiner met twee concerten en is nu uitgegroeid tot een event met zeven lokale en gezellige aperitiefmomenten.

Met hun fietstheater slaagt GC De Pit erin tot een mooi resultaat te komen. De verschillende locaties, stukken en begeleiding resulteren in een onvergetelijke dag. CC De Schakel zorgt voor constante evolutie in hun bus naargelang de plaats waar hij komt: als er iemand optreedt, kijken ze in hun archief of die nog andere keren gespeeld heeft. Op die manier proberen ze oud en nieuw met elkaar te verbinden. Daarnaast stelden ze aan verschillende artiesten zoals Kommil Foo vijf vragen die bezoekers in de bus kunnen bekijken via een oude VHS cassette. Als laatste groeide Plein Publique als coproductie van De Spil met vzw Luster. Ze steken naast het muzikale festival ook veel werk en tijd in de inkleding van het park. Bij het muzikale gedeelte van het evenement zetten ze niet per se in op de bekendste namen, maar wel op kwaliteit en ontdekking.

 

5xlokaal

Een algemene tendens vanuit de cultuurhuizen is het inzetten op lokaal talent, zowel tijdens de performance als bij de voorbereidingen van hun projecten. Zo is Picnic Music sinds enkele jaren geëvolueerd naar een volledig lokaal programma. CC Nova zendt elk jaar een oproep uit naar bands in en uit Wetteren. Het gaat vaak om beginnende bands die tijdens de lunchconcerten testen of hun muziek wel trekt. Daarnaast werken ze met lokale foodtrucks en cateraars die eerlijke producten en voeding maken voor het publiek. GC De Pit zorgt er dan weer voor dat het theaterstuk echt verbonden wordt met de eigen streek: zo kan je mooie Buggenhout gaan verkennen met de fiets.

Ook Plein Publique gaat expliciet op zoek naar een lokale of regionale band die binnen hun programma past. Ze kiezen niet per se voor de bekendste namen, maar wel voor kwaliteit en ontdekking. Verder zet CC De Steiger met hun kunstenfestival in op het lokale erfgoed van Boom. Zo organiseren ze een keramiekmarkt met 60 professionelen en amateurs uit de buurt. Het lokale verenigingsleven betrekken ze dit jaar extra: harmonieën en koren krijgen een leuke plek in het gebeuren om het beste van zichzelf te laten zien. Om te zorgen voor een succesvol product, hoeft niet enkel ingezet worden op lokale artiesten. Dat bewijst CC De Schakel, zij werkten samen met Waregemse garagisten die zich specialiseren in het opfrissen van oldtimers. Op die manier komen ze tot een fris ingeklede bus en geven ze die een tweede leven.

 

5xsuccesformule

Doordat deze projecten en activiteiten meerdaags zijn en vaak al enkele jaren meegaan, zijn ze een vaste waarde bij het lokale publiek. Het enthousiasme voor deze komende evenementen is zowel bij de cultuurhuizen als het publiek te vinden. Cultuurhuizen hebben de mogelijkheid om mensen die doorgaans hun huis niet bereiken in contact brengen met hun werking. Verder is er in deze evenementen plek voor experiment. Dingen die niet kunnen plaatsvinden in de zalen van het cultuurhuis worden opgezet voor een kleiner en diverser publiek.

Bovenstaande argumenten zijn troeven voor het cultuurhuis om te werken aan een programmatie buiten de muren van hun (grote) zalen.  Deze vijf cultuurhuizen bewijzen elk op hun manier hoe je tijdens de zomer kan inzetten op het mooie weer en een publiek die graag buiten wil gaan beleven.

Wil je ook meer inspiratie opdoen voor de toekomst of droomt jouw cultuurhuis ook van een werking buitenshuis? Schrijf je dan in voor Café connect futuur. Tijdens de sessie Locatie, locatie, locatie hoor je ervaringen van drie cultuurhuizen, onder andere ook die van Liers Cultuurcentrum, over het uitwerken van een aanbod buiten de muren van je eigen huis.