5xjarig

17.04.2023 · #inspiratie #cult!

In 2023 viert het hele netwerk van cultuurhuizen hun vijftigste bestaan. Dat is vijftig jaar aan originele projecten en belangrijke beslissingen. Afgelopen vijftig jaar verwelkomden we ook heel wat nieuwe cultuurhuizen in ons netwerk. Daarom de perfecte gelegenheid om vijf cultuurhuizen in de kijker te zetten die dit jaar hun verjaardag vieren en inspirerende activiteiten op poten zetten. Deze projecten maken bovendien deel uit van 50xvijftig.

5xtwee jaar De Grote Post

Op 15 april vierde De Grote Post (Oostende) niet alleen hun tiende verjaardag, maar ook die van iedereen die hun huis binnenliep tijdens ‘De Levende Klok’. Wie het huis op die dag betrad, mocht zich verwachten aan verjaardagstaart, cadeautjes, verjaardagsliedjes in tientallen talen… Verder vormden meer dan 1.400 Oostendenaren vanaf 8 uur ’s morgens tot middernacht een levende, digitale klok. Lang zullen we leven! Participatiemedewerker Griet Dobbelaere noemt zichzelf de ‘verjaardagsmedewerker’ van het cultuurhuis, in een interview met cult! vorig jaar vertelde ze het volgende:

‘Ik vind het ontzettend boeiend om mensen te zoeken die willen meewerken aan een project en hoe we hen op die manier kunnen verbinden. Hoe we mensen die het cultuurhuis eigenlijk nog niet kennen, letterlijk over de trappen van De Grote Post krijgen. Alles zit ingebed in het idee: je hebt tijdens corona je verjaardag niet kunnen vieren, dus we willen dat iedereen dan jarig is. De bedoeling is echt dat we brandweer, scholen, ziekenhuizen, artsen, weet ik veel, dat iedereen zal deelnemen. Dat is een grote uitdaging. Maar dat zie ik wel zitten’.

 

5xvijf jaar GC ’t Blikveld

Gemeenschapscentrum ’t Blikveld (Bonheiden) feest ter gelegenheid van hun zilveren jubileum twee avonden op een rij. Ze nodigen artiesten uit die na 25 jaar bijna ‘kind aan huis’ zijn geworden. Onder andere acteur/zanger Lucas Van den Eynde, zangeres Barbara Dex, comedian Steven Goegebeur en acteur/poppenspeler Joost Van den Branden (Theater Tieret) zullen van de partij zijn op dit feestweekend dat zal plaatsvinden op 27 en 28 september. Benieuwd naar hoe ze het aanpakken? Volg dan hun website op voor meer info.

 

5xzes jaar GC de Kam

Het weekend van 4 en 5 maart stond in het teken van feest voor het dertigjarig bestaan van Gemeenschapscentrum de Kam (Wezembeek-Oppem). Zij trokken door de gemeente met een stoet en trakteerden de toeschouwers op een vuurshow en een receptie. Op zondag werd het cultuurhuis omgebouwd tot een kermis en circus. De hele familie kon er allerlei activiteiten beleven.

 

5xtien jaar Cc Strombeek

Cultuurcentrum Stombeek (Grimbergen) blaast 50 kaarsjes uit en viert hun verjaardag 50 uur lang op 5, 6 en 7 mei. Het belooft een weekend vol activiteiten te worden met een expo, workshops, films, een spetterende fuif, een quiz en zoveel meer. Afsluiten doen ze met Intergalactic Lovers. Bekijk het volledige programma op hun website.

 

 

5xtien jaar CC Westrand

Ook Cultuurcentrum Westrand In Dilbeek mag dit jaar evenveel kaarsjes uitblazen als het netwerk. Op hun planning staat onder andere een eindejaarsexpo Atelier Beeldende Kunsten. De inspiratie voor deze expo ligt bij het gebouw van Westrand dat door architect Hoppenbrouwers werd ontworpen. De expo kan je gaan bekijken vanaf 2 juni. Wil je nog meer te weten komen over het gebouw? Ga mee op stap op 8 oktober en leer het cultuurhuis op een andere manier kennen. Benieuwd wat er nog op het programma staat? Bezoek dan zeker hun website.

 

Vijf maal hoera voor deze cultuurhuizen en de originele projecten die zij dit jaar organiseren ter gelegenheid van hun verjaardag. We wensen jullie een toekomst vol frisse ideeën, verbindende acties en warme bezoekers toe! Heeft jouw cultuurhuis ook een project of activiteit die inspiratie biedt voor de komende vijftig jaar? Nomineer ook jouw project voor 50xvijftig.

Binnenkort lanceert cult! een campagne om haar hele netwerk in de kijker te zetten. Laat ons weten hoe jullie willen meedoen. Heb je hierover een vraag? Laat het ons weten via info@cult.be.