5xsamenwerken

27.04.2023 · #inspiratie #cult!

In 2023 viert het hele netwerk van cultuurhuizen hun vijftigste bestaan. Dat is vijftig jaar aan originele projecten en belangrijke beslissingen. In dit artikel vinden jullie vijf uiteenlopende samenwerkingen die energie geven om bruggen te blijven bouwen de komende vijftig jaar. Deze projecten maken bovendien deel uit van 50xvijftig.

CC Scharpoord x WIELS

Indiscipline is een jaarlijkse happening in het Grand Casino van Knokke. Dit jaar vond het evenement plaats op 1 april en kwamen heel wat performances en experimentele interventies aan bod in de geest van de rijke kunst- en filmgeschiedenis van de locatie. Om deze happening te kunnen realiseren, werkten WIELS, het centrum voor hedendaagse kunst, en cultuurcentrum Scharpoord samen.

 

 

Liers Cultuurcentrum x Rispiqué x Podiumacademie Lier

Drie organisaties slaan de handen in elkaar en organiseren de tweede editie van All You Can Jazz op 7 mei. Tien bands geven het beste van zichzelf op tien verschillende locaties in de Lierse binnenstad. Deze dag werd onder andere samengesteld door Ripspiqué, zij organiseren elke maand een avond authentieke muziek in Lier. Naast hen is ook Podiumacademie Lier van de organiserende partij. Deze drie organisaties vullen elkaars kwaliteiten aan en creëren op die manier jazzy concerten op een mooie lentedag.

Wil je meer horen over hoe dit evenement tot stand kwam of droomt jouw cultuurhuis er ook van om uit huis te breken? Schrijf je dan in voor onze inspiratiedag Café connect futuur. Tijdens de sessie ‘locatie, locatie, locatie’ hoor je ervaringen van drie cultuurhuizen, waaronder die van Liers Cultuurcentrum.

 

Vlaanderen x Wallonië

Op 29 mei spannen vijf cultuurhuizen samen voor een derde editie van KUNSTEN BO(!)S DES ARTS. Deze unieke samenwerking bestaat sinds 2016 tussen cultuurhuizen van Halle, Beersel, Ittre, Tubize, Braine-le-Château, Rebecq en Le Centre culturel du Brabant wallon. Het festival brengt Vlamingen en Walen samen in het Kasteelpark te Lembeek voor een dag vol ontmoeting, ontdekking en gezelligheid.

 

CC De Herbakker x Wijkcentrum De Kring

Tijdens Club Cultuur werken CC De Herbakker en Wijkcentrum De Kring uit Eeklo samen om drempels te ontdekken die deelnemers voor, tijdens en na voorstellingen ervaren. Het is een publieksverdiepend en -verbindend project dat doorheen het hele jaar loopt vanuit het activiteitenaanbod van het wijkcentrum.

 

6 cultuurhuizen x fABULEUS x HETLAB

Beyond the Edge is een project vormgegeven door verschillende organisaties. Zes cultuurhuizen faciliteren een volledig jaar hun ruimte voor het project waar een groep Limburgse jongeren zich over een grote installatie van ladders zullen bewegen en balanceren. Choreograaf/circusmaker Piet van Dycke begeleidt de groep vanuit fABULEUS: een productiehuis voor veel soorten podiumkunsten. Ook HETLAB werkt samen met de organisaties en organiseert workshops en talks om nieuwe skills te leren. Het eindresultaat van dit project gaat in première op 23 februari 2024 in CC de VELINX in Tongeren.

 

Toon jij ook graag welke samenwerkingen jullie cultuurhuis dit jaar op poten heeft gezet? Nomineer jouw activiteit of project voor 50xvijftig.

Binnenkort lanceert cult! een campagne om haar hele netwerk in de kijker te zetten. Laat ons weten hoe jullie willen meedoen. Heb je hierover een vraag? Laat het ons weten via info@cult.be.