netwerk cultuurhuizen

cult! is de netwerkorganisatie en belangenbehartiger van cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel. cult! verbindt, steunt en verdedigt deze open huizen. Samen met de leden van het netwerk en hun cultuurwerkers zoekt cult! naar oplossingen voor collectieve uitdagingen.

team cult!

Leen Vanderschueren

leen@cult.be

Leen is coördinator van cult! Ze vertegenwoordigt de cultuurhuizen in de sector en bij het beleid.

 

Fien Bracke

fien@cult.be

Fien is medewerker communicatie en netwerk. Bij vragen of ideeën kan je bij haar terecht.

onze leden

cult! verenigt een uitgebreid, divers en dynamisch netwerk van lokale cultuurhuizen over heel Vlaanderen en Brussel. Het netwerk bestaat uit cultuurhuizen die intensief samenwerken met (amateur)kunstenaars en lokale verenigingen, huizen die cultuur programmeren, huizen die focussen op buurtwerking en het samenbrengen van de lokale gemeenschap, huizen die zich bezighouden met alle mogelijke combinaties, mengvormen en alles daartussen. Ze komen in allerlei vormen en maten, bevinden zich in het hart van de stad of in een bruisende wijk van een landelijke gemeente en kiezen elk een focus in hun werking en programmatie.

 

ontdek ons netwerk

word ook lid van cult!

werking

Bij cult! kunnen cultuurhuizen terecht voor advies, informatie uit de sector, evenementen rond relevante thema's, inspiratie uit het netwerk en zoveel meer.

het bestuur

Het bestuur van cult! bestaat uit directeurs van cultuurhuizen en externe experten. Zij stippelen de richting uit van de cult!-werking en staan het team bij met adviezen en expertise.

Bart De Motte, Lies Coppens & Wim Vervoort zijn de voorzitters van cult!. Verder zetelen in ons bestuur: An Verstraeten, Marnix Theys, Pedro Oosterlynck, Annelies De Graeve, Steven Libbrecht, Fred Gillebert, Katrijn Pauwels, Ivo Peeters, Debbie Jacobs, Stijn De Coster en Kevin De Smedt.

partners

cult! gaat in overleg met andere (culturele en niet-culturele) spelers om elkaar te versterken.

 

ontdek hier onze partners

internationaal

Ook internationaal houdt cult! de vinger aan de pols. cult! stimuleert haar leden om de blik open te houden en aandacht te hebben voor internationale contacten. cult! is trotse partner in het Erasmus+project FULCRUM.

cult! is lid van ENCC.

publicaties

We onderzoeken en verzamelen nieuwe ontwikkelingen in onze sector, samen met partners of met onze leden. Op die manier hopen we samen tot nieuwe inzichten te komen voor de toekomst van cultuurhuizen.

 

bekijk hier enkele van onze publicaties

historiek

Cultuurcentra en gemeenschapscentra zijn sinds de jaren 60 open pluralistische cultuurhuizen, waar kunst en cultuur in al zijn vormen getoond, gepresenteerd, geproefd, beoefend en beleefd wordt. In 1973 krijgen ze hun eerste decreet en kunnen steden en gemeenten beroep doen op een subsidie om een cultuurfunctionaris te financieren. Later, in het decreet van 2001, definiëren ze drie duidelijke kernopdrachten: cultuurparticipatie, gemeenschapsvorming en cultuurspreiding. Vandaag zijn cultuurhuizen lokaal ingebed en geven ze elk een eigen definitie aan hun werking, voortbouwend op een halve eeuw ontwikkeling, een halve eeuw diverse, al dan niet decretaal verankerde invulling. Ze krijgen betekenis door duizenden cultuurwerkers, mensen, bezoekers, vrijwilligers, organisaties.

Cultuurhuizen spelen vandaag een centrale rol in het weefsel van de stad of gemeente. Ze zijn essentieel om een zeer breed publiek in contact te brengen met het allerbeste uit kunst en cultuur, van eigen en van internationale bodem. In het cultuurhuis zijn er geen grenzen aan wat je kan beleven en zien. Van genieten van een ontroerende lokale dansvoorstelling tot de magie van een internationaal circusgezelschap, van kijken naar indringende beelden tot ze zelf leren maken. Elk cultuurhuis heeft een eigen identiteit, en toch zijn ze allemaal verbonden. Ze bieden stuk voor stuk een uniek platform, groeikansen, speelkansen en speelplezier.

Al die tijd worden de cultuurhuizen ondersteund door hun ledenorganisatie en belangenbehartiger. Eind 1972 kwamen de directeurs van de pionierende culturele centra samen voor een eerste ontmoeting. In 1975 ontstond daaruit de Vereniging van Nederlandse Culturele Centra in België. In 1983 werd die naam aangepast naar FeVeCC, de Federatie van Vlaamse erkende Culturele Centra. In 2001 werd VVC als nieuwe naam gekozen, de Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra. En in 2020 vervelde VVC naar cult! netwerk cultuurhuizen. Welke naam er ook op onze deurbel stond, steeds bleven we paraat voor onze leden.