5xjong

23.06.2023 · #inspiratie #cult!

Inspiratie nodig om kinderen en jongeren uit hun huis te krijgen? cult! ging in gesprek met vijf cultuurhuizen die originele activiteiten op poten zetten voor hun jongste doelgroep. De huizen trekken gezinnen aan, en spelen in op de vraag van jongeren in hun buurt. Van activiteiten met het gezin tot laagdrempelige cultuurbeleving voor jongeren: ontdek wat zij voor hen in petto hebben.

ouder-kind workshop x CC Ter Vesten

Begin maart kwam laGeste naar CC Ter Vesten in Beveren met hun dansvoorstelling ‘promise me’. De theatergroep werkt aan gelaagde voorstellingen vanaf acht jaar. Tijdens de voorstelling maakten de spelers gebruik van verschillende materialen die hun bewegingen ondersteunden.

Programmator Tine Mendonck plande een workshop op zaterdagmiddag voor ouders en hun kinderen als intro voor de voorstelling. In de vorm van een creatieve dansles gingen de deelnemers aan de slag met het bewegingsmateriaal uit de voorstelling. Toch was dit geen gewone dansles: het kwam echt vanuit de deelnemers zelf, zij ontwikkelden vanuit hun eigen creativiteit concepten om materiaal te verslepen, tillen, duwen… Het resultaat? Een diverse groep van zeven ouder-kind koppels met kinderen vanaf acht tot zestien jaar namen deel aan de workshop. Een hele middag lang kregen ze oefeningen voorgeschoteld: soms in duo, soms alleen en soms in groep.

“De deelnemers zijn bijna allemaal ’s avonds naar de voorstelling komen kijken. Achteraf
zagen we dat de kinderen in de foyer bewegingen nabootsen met materialen die ze op het podium hadden gezien,” vertelt Tine Mendonck.

gezinsfestival x Cultuurcentrum Nova

Voor de dertiende keer organiseerde Cultuurcentrum Nova in Wetteren Ola!Peloeza op 10 juni. Het gezinsfestival begon kleinschalig vanuit Supervlieg, maar is intussen uitgegroeid tot een groot evenement en wordt getrokken door het cultuurcentrum, de bib, de sportdienst en jeugddienst van Wetteren. De dag zelf sluiten externe organisaties aan bij het programma en is ook het lokale vrijetijdsaanbod van de partij. Je kon op deze editie een uitgebreid aanbod vinden van creatieve en actieve spelen: van een eigen tattoo tot klauteren over een gigantisch gevaarte van zitballen. Wim Breydels (programmator theater, klassiek en dans) vertelt over hun samenwerking:

“De hoofddoelstelling mag niet zijn dat er reclame wordt gemaakt voor de eigen werking. Het kind moet vooral centraal staan bij de programmatie. We houden het evenement laagdrempelig, het is gratis en er komt een divers publiek naartoe. We focussen tijdens de activiteiten niet louter op de kinderen, maar betrekken er het hele gezin bij.”

Ola!Peloeza is de grootste gezinshappening van Wetteren. De gezinnen kijken er altijd naar uit en het goede weer zorgt al jaren voor een topeditie met tussen de 1.200 en 1.500 bezoekers.

© Eric Roels

kindertheaterfestival x Cultuurcentrum Lokeren

Cultuurcentrul Lokeren blaast 40 kaarsen uit en om dat te vieren sluiten ze hun seizoen af op 2 juli met een kindertheaterfestival. Samen met Theater FroeFroe en 4Hoog tovert Cultuurcentrum Lokeren hun omgeving en het Kerkplein om tot een plek vol theater en animatie. Het publiek mag zich verwachten aan een draaimolen, straattheater, een ontmoeting met een ruimtevaarder en zoveel meer.

“Het cultuurcentrum kent al een vast familiepubliek. Met deze activiteit hopen we ook nieuwe gezinnen te bereiken die graag met hun kinderen iets willen beleven onder de kerktoren om het begin van de zomer in te zetten,” vertelt directeur An Verstraeten.

gamen x GC De Moelie

Elke laatste vrijdag van de maand organiseert GC De Moelie uit Linkebeek een gameavond in twee shiften: in de namiddag voor kinderen van 8 tot 13 jaar en in de avond voor jongeren vanaf 14 jaar en volwassenen. Gamebeek is zes jaar geleden ontstaan uit het gemeenschapscentrum: zij zochten een manier om jongeren uit hun kamer te krijgen en samen te brengen. Hun succesformule? Ze zorgen elke editie voor de nieuwste games en consoles waar deelnemers zich op kunnen uitleven. Aan de hand van een creditsysteem kunnen de deelnemers door elkaar te helpen een hogere plaats krijgen in het klassement en zo een prijs verdienen. Door te investeren in materiaal en hun deelnemers, maar ook door de werking gratis te houden, garandeert GC De Moelie dat het project succesvol blijft.

“We richten een lokaal in het GC op voor jongeren en iets ouderen die willen langskomen om te gamen, maar ook hun computerproblemen willen oplossen, willen bijleren van elkaar, of zelfs een beginnend bedrijfje hebben zonder workspace. Daar kunnen ze elkaar ontmoeten en tips geven,” vertelt stafmedewerker Dirk Craps.

Klub Karbon x CC Beringen, C-mine, Cultuurhuis Casino, CC Leopoldsburg en CC MUZE

Verspreid over vijf gemeentes en gecoördineerd door Arktos is Klub Karbon ontstaan vanuit een samenwerking van drie cultuurhuizen, waar later nog twee vanuit het regionaal samenwerkingsverband ECRU aan zijn toegevoegd. Het project doelt op jongeren in een kwetsbare situatie die interesse hebben voor cultuur of een talent hebben. Het idee is om op een laagdrempelige manier jongeren te introduceren tot een bepaalde discipline.

“Zo hebben we voor de audities van ‘Beyond the Edge’ eerst een introductie voorzien voor de jongeren om hen warm te maken om auditie te gaan doen. De jongerenwerker van Arktos begeleidde hen en ging ook later met hen mee naar de auditie,” vertelt jeugdprogrammator Lies Cuyx uit CC MUZE.

In de toekomst hoopt Arktos het project te kunnen verzelfstandigen en cultuur te implementeren in hun werking. Verder hopen ze om naast kwetsbare jongeren ook jongeren te kunnen bereiken die vanuit thuis minder opties krijgen om aan cultuur te participeren.

Heeft jouw cultuurhuis ook een project of activiteit die inspiratie biedt voor de komende vijftig jaar? Nomineer ook jouw project voor 50xvijftig.