Heb jij een duidelijk beeld van de toekomst? Ben je benieuwd hoe cultuurhuizen uit heel Europa kijken naar deze vraag? Neem dan deel aan 'Visions for the Future', een traject van drie online sessies om je voor te bereiden op de toekomst. Visions for the Future is onderdeel van FULCRUM, een driejarig Erasmus+ project voor cultuurwerkers en vrijwilligers binnen de sociaal-culturele sector.

waarom?

Met Visions for the Future willen we samen mogelijke toekomsten voor cultuurhuizen verbeelden. Visions for the Future gaat over tijd maken en een safe space creëren zodat we samen kunnen nadenken over het heden en concreet werken richting een duurzamere toekomst.

De socioculturele sector in Europa staat voor grote uitdagingen (denk maar aan de toenemende sociale ongelijkheid, klimaatverandering - om er maar een paar te noemen) die ook druk leggen op cultuurwerkers. Tegelijkertijd zijn er al veel inspirerende en innovatieve praktijken die aan een sociaal en ecologisch duurzamere toekomst bouwen. De behoefte om de krachten te bundelen en te leren van andere ervaringen wordt steeds groter, maar individueel hebben we soms niet de moed om te beginnen.

Meer over FULCRUM.

is dit iets voor mij?

Deze brainstorms staan open voor iedereen die werkt in of rondom een cultuurhuis dat lid is van de FULCRUM-netwerken: ENCC (Europa), ACC (België), SozioKultur (Duitsland), IG Kultur (Oostenrijk), Dire Fare Baciare (Italië), cult! (België), ACCE (Estland) en ALCC (Letland). 

Cultuurwerkers of vrijwilligers van grote of kleine cultuurhuizen, die gemotiveerd zijn om inzichten en ervaringen over hun context, uitdagingen, en lessons learned  te delen, zijn welkom. We nodigen iedereen uit om hun stempel te drukken op een collectieve visie voor de toekomst. Jouw stem moet gehoord worden.

hoe?

Met de expertise van Anna Maria Ranczakowska (onderzoeker bij ENCC) en de FULCRUM-partners, zullen we een toekomstbeeld schetsen voor de socioculturele sector. Tijdens dit proces zullen we design thinking gebruiken om van abstracte concepten tot haalbare en concrete ideeën en acties te komen. Aan het einde van het traject zullen we samen een overzicht maken van de belangrijkste uitdagingen en kansen voor de toekomst vanuit een menselijk, ecologisch, economisch en sociaal perspectief. Ons doel is om jou te helpen bij het ontwikkelen van een actieplan en strategie voor de lange termijn voor jouw cultuurhuis.

Samen met collega's uit heel Europa vormen we een online safe space om je toekomstvisie te delen, te verbinden en te transformeren.

Toegang tot deze brainstorms is volledig gratis, de enige vereiste is een paar uur van je tijd. Er is geen voorbereiding nodig om deel te nemen.

eerste brainstorm – mapping our future

Op dinsdag 5 maart van 10.00 tot 13.00 uur richten we ons op het in kaart brengen van de toekomst. Dit wordt het uitgangspunt van de eerste van drie brainstorms.* Wat gebeurt er op dit moment in de wereld? Hoe beïnvloeden deze gebeurtenissen ons en onze organisaties? Hoe kunnen we de toekomst in eigen handen nemen? Hoe zijn onze ervaringen vergelijkbaar of verschillend van die van andere cultuurhuizen buiten onze regio?

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan deze eerste brainstorm? Schrijf je dan in vóór 26 februari.

*Brainstorm twee en drie zijn gepland voor begin en eind 2025.

waar?

Deze brainstorm is online. Je ontvangt vooraf de link naar de bijeenkomst.

De voertaal van de brainstorms is het Engels, om uitwisselingen met Europese collega’s te vergemakkelijken.

meer info

Nieuwsgierig naar de activiteiten binnen FULCRUM? Bezoek fulcrum-culture.eu.

Geïnteresseerd maar twijfel je om mee te doen? Heb je een vraag over de brainstorm, het traject of over toegankelijkheid? Contacteer ons op info@cult.be voor meer informatie.