the next fifty

27.02.2023 · #cult! #the next fifty

In 2023 is ons netwerk jarig! Maar liefst een halve eeuw cultuurhuizen, dat kan tellen. We willen er samen met jullie een feestjaar van maken. Want hoe willen we dat de volgende vijftig eruitzien? Welke rol speelt het cultuurhuis van de toekomst voor jou, voor mij, voor de volgende generaties?

We geven the next fifty graag samen met jullie vorm, in een resem kleine en grote acties en evenementen. Hieronder een sneak peak van wat dat precies betekent.

Nomineer je huis voor 50xvijftig. 50xvijftig is een selectie van 50 activiteiten, voorstellingen, projecten in Vlaamse & Brusselse cultuurhuizen. Het zijn initiatieven die gelinkt zijn aan de unieke, verbindende en sociale rol van een cultuurhuis. Vijftig activiteiten in 2023 die de toon zetten voor de komende vijftig jaar. Klik door voor een blik op de eerste twintigtal prachtige projecten en nomineer jouw unieke, intieme, originele of betekenisvolle activiteit hier.

Op 16 juni slaat cult! nogmaals de handen in elkaar met Cultuurconnect voor de derde editie van Café connect futuur. In deze speciale editie leggen we de nadruk op ontmoeting & netwerk, helemaal in het teken van het centrale thema van het jaar: verbinding. Verwacht je aan een inspirerende dag met voldoende ruimte om elkaar (opnieuw) te leren kennen.

50 jaar cultuurhuizen betekent ook een al een halve eeuw aan cultuurbeleid. Het vertaalt zich in een  interessante en boeiende geschiedenis, maar ook in een brede waaier aan samenwerkingen, projecten, activiteiten en voorstellingen die geweest zijn en nog zullen komen. De huidige crisistijden zorgen ook dat er nood is aan reflectie en weerbaarheid. In een open bestuur roepen we op om hier samen over in gesprek te gaan.

We zijn allemaal deel van de voorbije vijftig jaar, hoe willen we de komende vijftig jaar invullen? Cult! gaat nog voor de zomer samen met alle 170 leden voluit voor een sappige en krachtige campagne. We willen hier nog niet te veel verklappen, maar hou onze nieuwsbrieven in het oog voor meer. 

Het feestcomité stelt as we speak voor jullie een heerlijke selectie samen van graag gezien volk van wie we hun toekomstbeeld voor ‘het’ cultuurhuis horen. Van beleidsmakers over artiesten en sectorspelers: we geven hen carte blanche om een brief te schrijven met wensen en beelden voor the next fifty.

En en en LAST BUT NOT LEAST. We zijn jarig, dus vieren we aan het einde van dit jaar feest! Op 28 november is iedereen welkom in CC MUZE voor een hele dag feestvreugde. We willen de medewerkers vieren die zich elke dag inzetten in hun cultuurhuis en alle mensen die de rijke waaier aan cultuurhuizen hebben mogelijk gemaakt. We geven het podium aan sleutelfiguren en gangmakers voor de cultuurhuizen en hun beleid (met een woordje van minister-president Jan Jambon), die graag een toost brengen op de vijftigste verjaardag. Ontdek hier het volledige programma en schrijf je in.

Blijf je graag op de hoogte van the next fifty (en ander nieuws van cult!)? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.