Dit jaar viert cult! de vijftigste verjaardag van het netwerk van cultuurhuizen. Al vijftig jaar maken cultuurhuizen deel van het culturele ecosysteem. We spreken niet alleen over een halve eeuw aan projecten, samenwerkingen, activiteiten en voorstellingen, maar ook over vijftig jaar cultuurbeleid.

wat & waarom

Door in te zoomen op de huidige band tussen het cultuurhuis en het lokaal beleid, willen we de opportuniteiten van deze plekken voor de steden en gemeenten duidelijk herhalen. cult! lanceert twee open gesprekken over weerbaarheid, over de positie en rol van het cultuurhuis, wat er beter kan en hoe beleid en praktijk dichter naar elkaar kunnen toegroeien. Jouw blik en ervaring kan daarbij niet ontbreken.

hoe

In een eerste gesprek luisteren we naar jullie en zetten we onze neuzen in dezelfde richting. Tijdens dit moment kunnen cultuurmedewerkers vragen formuleren waarop ze antwoorden zoeken. Het is een vrijplaats om hun ideeën en uitdagingen aan te kaarten. Welke toekomst wensen we onze cultuurhuizen toe? Welke elementen zijn nog onzeker?

Welke rollen en functies moet het cultuurhuis van de toekomst (nog meer) opnemen? Zijn er nog begrenzingen aan? Wat is de impact van de huidige besparingsrondes in veel gemeentes op het aanbod voor de burger? Moet de cultuurmedewerker een expert of facilitator zijn? Hoe zit het met het vertrouwen? Kunnen we spreken van een ‘managementisering’ van de sector? En malen we nog om oorspronkelijke functies van cultuurcentra?

Voor het tweede gesprek nodigt cult! zowel lokale en regionale politieke spelers als cultuurmedewerkers uit om in gesprek te gaan over de prangende vragen uit het eerste gesprek. Gedurende twee uur zoeken we gemeenschappelijke grond, onder de begeleiding van een moderator. Samen formuleren we antwoorden op alle prangende vragen.

te gast in het panel

  • Meyrem Almaci (Groen), voorzitter commissie cultuur
  • Filip Brusselmans (Vlaams Belang), commissie cultuur
  • Jan Busselen (PVDA), Brussels parlementslid & muzikant
  • Tom Kestens (Vooruit), adviseur Kunst & Cultuur & muzikant
  • Griet Vanryckeghem (N-VA), schepen cultuur Menen & voorzitter IGS Zuidwest
  • Anniek Nagels (CD&V), schepen cultuur Genk
  • Ines Swaelens (Voor Ternat), schepen cultuur Ternat & bestuurder IGS Zender

 

Beide gesprekken worden gemodereerd door Fien Sabbe. Fien is niet alleen radiostem en presentator, maar ook jeugdadvocaat en bemiddelaar. Dat maakt haar de geknipte persoon om de gesprekken te begeleiden.

De bedoeling? Na de twee gesprekken samen tot sterke eindconclusies komen, als een gedeeld pleidooi voor de toekomst van de cultuurhuizen.

waar & wanneer

Het eerste gesprek was in De Grote Post (Oostende) op 25 april, het tweede in Gemeenschapscentrum Elzenhof (Elsene) op 26 mei van 10u30 tot 14u. Opgelet: de plaatsen zijn beperkt!