cult! en Cultuurconnect nodigen je uit op hun jaarlijkse inspiratiedag op 16 juni in Cultuurcentrum Mechelen. Café connect futuur, dat is verbinden & innoveren in cultuur. Proef mee van initiatieven rond de unieke, verbindende en innovatieve rol van een cultuurhuis. Verwacht je aan een dag vol (digitale) cultuurbeleving, met voldoende ruimte om elkaar (nog) beter te leren kennen.

dagindeling

09u30 Ontvangst

10u00 Algemene vergadering cult! -of- Coworking & coffee

11u00 Pauze

11u15 Keuzesessies

12u05 Netwerklunch

13u20 Keuzesessies

14u15 Keynote Maaike Verberk (DEN)

15u15 Verrassende afsluiter & zomers aperitief

16u00 Einde

 

het programma uitgelicht

9u30: Onthaal met koffie en thee

10u00: Algemene vergadering cult! 

Het is opnieuw tijd voor de algemene vergadering van cult! waar we samen terugkijken naar 2022, om daarna onze blik te richten op de toekomst van cult! en de cultuurhuizen. Hét moment om je stem mee te laten tellen en een zicht te krijgen op waar we staan als netwerk. Elk cultuurhuis uit het netwerk van cult! kan één stemgerechtigde persoon afvaardigen voor de algemene vergadering. Dit betekent dat je zeker met meerdere collega’s uit jouw cultuurhuis kan aansluiten op de algemene vergadering, maar er slechts één persoon per individueel lidmaatschap kan stemmen.

Je kan ook kiezen voor: Coworking & coffee

Nog wat mailtjes af te werken? Zoek je een klankbord bij je collega's? Doe je graag een korte babbel met een Cultuurconnect'er over één van onze diensten? Ben je verslaafd aan koffie? Of kom je gewoon liever iets later aan? Het kan allemaal ...

11u00: Pauze 

11u15-12u00: Keuzeronde 1

 • Sessie 1: Starten met een gedeeld ticketingsysteem 
  In 2023 implementeren 3 clusters van podiumhuizen een nieuw gedeeld ticketingsysteem, binnen het pilootproject Digitaal podium. In deze sessie ontdek je de concrete meerwaarde van dit ticketingsysteem voor het individuele podiumhuis. We blikken ook al vooruit op de meerwaarde voor een cluster, stad of regio. Enkele van de piloten geven je een inkijk in hun eerste prille ervaringen en toekomstdromen. 
 • Sessie 2: Maakt de bril het verschil?
  Virtual Reality maakt stilaan zijn intrede in podiumvoorstellingen. Wat voegt VR toe aan een voorstelling, hoe reageert het publiek en welke technische, financiële en organisatorische aanpassingen vraagt dit van een programmator? Makers Joren Vandenbroucke, Annelies Van Hyfte, Robert&Frank Frank&Robbert komen het ons vertellen. 
 • Sessie 3: Festivaliseer
  Wie goed heeft opgelet, merkt dat er steeds meer festivalconcepten uit de grond worden gestampt. Voor ieder genre, doelgroep of aangelegenheid ontstaat er wel eentje. In deze inspiratiesessie hoor je drie cultuurhuizen die elk een eigen festival uitwerkten. Welke samenwerkingen zijn cruciaal? Hoe bereik je het juiste publiek? En wat is de meerwaarde van een festivalconcept?

12u05: Netwerklunch 

OPTIONEEL - 12u30-13u10: Begeleide wandeling naar Predikherenkerk en bibliotheek: Brendan Burny van CC Mechelen vertelt over hun samenwerkingen op verschillende locaties en met verschillende diensten. (opgelet: hier kunnen maximaal 25 mensen aan deelnemen, schrijf je dus snel in).

13u20-14u10: Keuzeronde 2

 • Sessie 4: Druk je digitale stempel op de verkiezingen (max. 30 deelnemers)
  Cultuurconnect ontwikkelde samen met een denktank van cultuur- en gemeenschapscentra en kunstenorganisaties een toekomstvisie voor podiumhuizen en digitale cultuurbeleving. Maar hoe overtuig je de lokale politiek om mee te gaan in deze visie voor jóuw cultuurhuis? Je krijgt tips om de mogelijke rollen van jouw podiumhuis, specifiek in digitale context, hoog op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen, en om zo sterker te wegen op het beleid van een volgend bestuur.
 • Sessie 5: The Fifth Wall. De gedurfde digitale keuze van HAU4 in Berlijn
  Annemie Vanackere is sinds 2012 directrice van het Berlijnse Hebbel am Ufer, kortweg HAU. Het podiumhuis heeft drie zalen en 1 digitaal podium: HAU4. Onder haar leiding groeide het uit tot een van de toonaangevende internationale productiehuizen. HAU staat voor innovatieve formats en dat is zeker het geval voor het digitale aanbod van HAU4. Waarom ze resoluut kiest voor digitaal en wat ze daaruit leerde, doet ze exclusief voor ons uit de doeken.
 • Sessie 6: Locatie, locatie, locatie
  Het eerste gebod in vastgoed is ‘locatie, locatie, locatie’. Geldt dat ook voor cultuurhuizen? Naast een zaal en podium is er voor elk cultuurhuis ook de lokale context, haar geschiedenis en inwoners. In deze inspiratiesessie ontdek je hoe drie cultuurhuizen uit hun muren breken en op zoek gaan naar nieuwe verbindingen. Of dat nu in de stad, in een bijzondere wijk of op een verborgen locatie is.

14u15: Keynote "Ben jij klaar voor het publiek van de toekomst?" door Maaike Verberk (DEN - Taskforce Publieksdata)

Voor een podiumhuis is digitale transformatie belangrijk om relevant te blijven voor het publiek van de toekomst. Waarom zet je als podiumhuis je publiek centraal en is data gedreven werken daarin een belangrijk onderdeel? In deze keynote neemt Maaike je mee naar de urgentie én de kansen van digitale transformatie. Ook vertelt ze meer over hoe datagedreven werken een onderdeel is van digitale transformatie. In  Nederland wordt in de Taskforce samenwerking publieksdata gewerkt aan het gezamenlijk delen en analyseren van publieksdata. Maaike vertelt meer over dit initiatief en is benieuwd naar jullie inzichten en vragen over digitale transformatie en werken met publieksdata.

15u15: Verrassende afsluiter & zomers aperitief

16u00: Einde

 

Café connect futuur is een samenwerking tussen cult! en Cultuurconnect, en kan gerealiseerd worden dankzij de steun van Vlaanderen en de spelers van de Nationale Loterij.