© Anurag Challa

zomerleesvoer

08.07.2024 · #inspiratie #cult! #sector #internationaal

De zomer is begonnen en speciaal daarvoor zetten we zeven interessante leestips van het afgelopen halfjaar op een rijtje, zodat je helemaal geïnspireerd aan het najaar kan beginnen. Leg je zomerroman even aan de kant en duik in het zomerleesvoer van cult! Veel plezier met ons film-euh, leesaanbod!

🐠 Finding Memo(randum)

Maak je klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen en verken de toekomstige rollen binnen jouw cultuurhuis met het memorandum van cult! Het memorandum is de perfecte start om samen met je schepen aan de toekomst van jouw cultuurhuis te bouwen.

 

lees het memorandum

 

🌴 Write Club

Wil je meer mensen bereiken met je evenementen en bovendien inclusief en ook nog eens toegankelijk communiceren? Scrol dan door vijf concrete tips en tricks van publiq voor de communicatie van jullie aanbod op UiTinVlaanderen (of op jullie eigen website).

 

lees de tips

 

🌅 Back to the Future

Ben je benieuwd hoe cultuurhuizen uit heel Europa kijken naar de toekomst ? In het rapport van de eerste sessie van Visions for the Future lees je de gedeelde ervaringen en tendensen van cultuurwerkers uit Europa. Visions for the Future maakt deel uit van FULCRUM en is een traject van drie online brainstorms. FULCRUM is het het Erasmus+ project dat we samen met zeven andere Europese netwerken trekken. Lees hier alles over FULCRUM.

 

lees het rapport

 

🚑 Good Will Healing

Jens Verhoeven (onderzoeker VUB) onderzocht de relatie tussen cultuurparticipatie en gezondheid. Ontdek zijn bevindingen en verlaag zo de drempels voor cultuurparticipatie binnen jullie cultuurhuis. Ben je benieuwd naar andere cultuuronderzoeken? Op de website van Kenniscentrum Cultuuronderzoek vind je nog heel wat andere relevante studies terug. 

 

lees het onderzoek

 

🍹 Eternal Sunshine of the Digital Mind

De Barometer Digitale Inclusie (2024) geeft tips om de digitale drempels bij je cultuurhuis te verlagen en inclusie te waarborgen. De belangrijkste conclusie is dat alternatieven voor digitale dienstverlening relevant blijven. Lees de publicatie en leer alles over digitale inclusie en hoe je er als cultuurhuis over kan blijven waken.

 

lees de tips

 

💃 Monty Python and the Hobby Grail 

Demos, het steunpunt voor participatie & democratie, heeft op basis van een heleboel gesprekken het rapport 'Vrij Spel!?' gemaakt op basis van 14 good practices en 8 beleidsaanbevelingen. In dit rapport ontdek hoe verschillende vrijetijdsorganisaties omgaan met cultuurparticipatie voor kinderen en jongeren in armoede. Gebruik het ter inspiratie, verdwaal tussen de mooie voorbeelden en leer meer hoe je jongeren in armoede kunt betrekken in jullie aanbod.

 

lees het rapport

 

🌻 Transformers

Cultuurhuizen zijn levendige knooppunten van mensen, cultuur én duurzaamheid. ENCC onderzocht alle rollen die een cultuurhuis kan spelen om de wirwar aan uitdagingen in onze maatschappij aan te kaarten via dialoog, kennis en acties. Benieuwd welke rollen jouw cultuurhuis al vervult? Lees dan het rapport of de samenvatting van “Just Sustainability from the Heart of Communities: the Transformative Power of Socio-Cultural Centres.”

 

lees de samenvatting