© IVEBICA Hemiksem-Schelle-Niel

welkom in ons netwerk, IVEBICA Hemiksem-Schelle-Niel!

04.09.2020 · #cult!

Intussen staan ze al een tijdje in onze ledenlijst, maar we hebben hen nog niet officieel voorgesteld. Bij deze: welkom in ons netwerk, IVEBICA Hemiksem-Schelle-Niel!

IVEBICA Hemiksem-Schelle-Niel is een opdrachthoudende intergemeentelijke vereniging voor Bibliotheekwerking, Cultuur en Academie voor Deeltijds Kunstonderwijs. De vereniging bestaat sinds 2003, aanvankelijk voor twee gemeenten, Hemiksem en Schelle, en voor twee domeinen: de intergemeentelijke bibliotheek en het lokaal cultuurbeleid voor Hemiksem en Schelle.

In 2018 kende de intergemeentelijke vereniging een uitbreiding in haar opdracht en werkingsgebied. De opdracht werd uitgebreid naar de exploitatie van de reeds lang bestaande en befaamde (voorheen gemeentelijke) academie voor muziek en woord in Hemiksem met filialen in Schelle en Niel. Tevens werd datzelfde jaar het werkingsgebied voor de bibliotheekwerking en het lokaal cultuurbeleid uitgebreid naar Niel.

Er is een intergemeentelijke cultuurraad met drie werkgroepen, namelijk een werkgroep voor programmatie, voor erfgoed en voor socio-cultureel verenigingsleven.

De cultuurcel van IVEBICA bestaat uit de cultuurbeleidscoördinator en twee cultuurmedewerkers, samen goed voor 2,5 VTE. Verder wordt beroep gedaan op freelancers, in het bijzonder voor de technische ondersteuning bij cultuurproducties.

De activiteiten van de cultuurcel vinden plaats op diverse locaties in Hemiksem, Schelle en Niel, worden gekozen op maat van de activiteit en hebben vaak een erfgoedwaarde. Het gaat om een uiteenlopend programma, weliswaar met een klemtoon op vorming, erfgoed en familievoorstellingen. Dit familieaanbod wordt vormgegeven in een samenwerkingsverband met 't Aambeeld in Aartselaar, CC De Steiger in Boom en de cultuurdienst van Rumst. Het aanbod is gericht op leeftijden van 0 tot 12 jaar. Tickets voor alle familievoorstellingen worden bij de vier partnerorganisaties verkocht.

ivebica.be