© Week van de Belgische Muziek

Week van de Belgische Muziek in ons netwerk

24.01.2024 · #cult! #sector

De Week van de Belgische Muziek is terug en die lokroep hebben ook heel wat cultuurhuizen gehoord. In de week van maandag 22 tot en met zondag 28 januari staat de liefde voor muziek uit eigen bodem voor de vierde keer centraal in héél het land. Negentien cultuurhuizen sprongen op de kar.

West-Vlaanderen

In Cultuurcentrum Brugge ontdek je op 24 januari Wim Mertens tijdens een pianoconcert, hij blijft een van Vlaanderens belangrijke muzikale exportproducten. Voor wie graag beginnend talent ontdekt, moet in KORF zijn op 25 januari, daar staat Numb Nuts die melodieuze punkrock brengen.

Donderdagavond brengt Jasper Steverlinck zijn nieuwe nummers en zijn gekend repertoire in CC De Spil in Roeselare. Ook een Arid nummer of een goed gekozen cover zet hij naar zijn hand tijdens het concert.

Wil je het beste van de Lage Landen? In Cultuurcentrum Knokke-Heist hoor je Hans Primusz, het Lage Landenkoor en Nele Bauwens. Samen brengen ze koorarrangementen van Nederlandstalige liedjes in een fris jasje.

 

Oost-Vlaanderen

In CC De Plomblom in Ninove hebben ze de gelauwerde Helmut Lotti op bezoek voor de Week van de Belgische Muziek. Dit keer ruilt hij zijn orkest in voor een strakke rockband met slechts zes muzikanten: Helmut Lotti goes rock ’n roll op 28 januari.

Zaterdag speelt de Grande Dame van de belpop haar nieuwste plaat ‘Oh Dear’ in CC Evergem. We hebben het over niemand minder dan Isolde Lasoen, natuurlijk.

CC Nova in Wetteren organiseert voor de gelegenheid een miniconcert. Edmund November speelt dinsdag 23 januari in de balie van de bibliotheek een mengeling van melancholische pop en psychedelische folk.

Speciaal voor hun dertigste verjaardag gaat K’s Choice op tour. Op 22 januari passeren ze in CC Sint-Niklaas voor hun akoestische verjaardagsconcert.

Mich Walschaerts (kommil foo) en Yves Meerschaert (Room13 Orchestra) delen een passie voor het werk van Elvis Costello. Op 25 januari ontdek je hun selectie met de begeleiding van 24 muzikanten in GC De Kluize (Oosterzele).

 

Vlaams Brabant

Cultuurcentrum Westrand in Dilbeek viert de Week van de Belgische muziek met een extra laagje Belgische film. Net buiten de week, op dinsdag 30 januari kan je naar de film Steamboat Bill jr met live muziek van BL!NDMAN.

Een double bill op zaterdag in GC de Lijsterbes in Kraainem. Pianiste Eve Beuvens brengt werk uit haar eerste solo-album. Daarna hoor je dichter Astrid Haerens en muzikante Mariske Broeckmeyer tijdens hun luistervoorstelling MARIS x Oerhert.

GC De Wildeman heeft twee voorstellingen in petto. Als eerste is er op donderdag Jean Blaute die samen met Eric Melaerts een muzikale boekvoorstelling houdt voor ‘Met Vallen en Opstaan’. De dag nadien is het tijd voor Jan De Wilde, kleinkunsticoon met meer dan vijftig jaar muziekgeschiedenis in één leven.

 

Antwerpen

Een primeur in CC De Werft (Geel): de Fixkes brengen er hun eerste theatershow ooit. In al die jaren hebben de mannen een stevige lijst aan songs opgebouwd en gaan ze nu op tournee met een verzoekjesoptreden.

Ook in CC Ter Dilft (Bornem) staat Isolde Lasoen op het podium om het beste van zichzelf te geven. Met haar tweede solo album Oh Dear zet ze zichzelf definitief op de kaart.

In Heist-op-den-Berg nodigt CC Zwaneberg José De Cauwer uit samen met Rik Vanwalleghem en Geert Vandenbon voor een onvergetelijke avond over koers met muzikale omlijsting.

Twee vliegen in één klap op zondag in de Gam (Rumst): Caspar Auwerkerken en Mooneye delen de avond. Caspar Auwerkerken wordt al gretig gesmaakt op de radio. Mooneye heeft de afgelopen jaren ook een vaste plek in het Belgische alternatieve poprockcircuit veroverd.

 

Limburg

Op zaterdag organiseert CC De Adelberg (Lommel) Bar Belges, een divers palet aan Lommelse artiesten onder leiding van Davy Deckmijn (Zornik) die samen uiteenlopende Belgische klassiekers brengen. Sofie Engelen praat de avond aan elkaar met muziekweetjes uit de show.

CC MUZE heeft drie troubadours gestrikt op vrijdag: Peter Holvoet-Hanssen, Mauro Pawlowski en Leen Diependaele gaan de strijd aan met de reus Goleman. Het beloofd een komische combinatie van muziek en theatrale poëzie te worden met special guest Johan ‘Big Joe’ Schroyen.

In Pelt organiseert CC Palethe zelfs drie concerten. Als eerste ontdek je er op donderdag Don Marsh V, een akoestisch jazzkwintet die hun debuut ‘Marshland’ brengen. Op vrijdag staat dan weer BE CHIC - The Nile Rodgers Legacy op het programma. BE CHIC is een Limburgse tributeband die voor de gelengheid het werk van Nile Rodgers op geheel eigen manier brengt. En als afsluiter is er het dubbelconcert van Vitja Pauwels en Double Brown op zaterdag. 

 

Brussel

GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe zet elke maand de deuren van hun bar open en trakteert het publiek op een concert. Ter gelegenheid van de Week van de Belgische muziek nodigen ze ‘Is Mark Mark?’ uit, een jonge, Brusselse band op het kruispunt van indie pop en rock.