© Gil Placquet (netwerkdag cult! 2022)

tweenultweetwee

24.01.2023 · #cult!

​​​​​​​cult! nodigt je uit om samen de balans op te maken en even stil te staan bij wat voorbij is, om dan met frisse goesting opnieuw te knallen in 2023.

Want een nieuw jaar betekent 365 dagen aan nieuwe kansen en misschien ook wel evenveel nieuwe uitdagingen. Die hoef je gelukkig niet alleen aan te gaan. Samen met 169 andere cultuurhuizen maak jij deel uit van het grootste podium van Vlaanderen en Brussel, een bont en bruisend netwerk van kleine en grote spelers.

Voor we aan het nieuwe jaar beginnen: zie hier de highlights van 2022.

cult! als informatiebron

van barometers tot toekomstmuziek

In 2022 was het gelukkig niet alleen covid wat de klok sloeg, al was het nooit echt ver weg (coronabarometer anyone?). Jullie vlogen erin zodra het kon en zochten manieren om er vol vertrouwen te staan, met de deuren wagenwijd open. Met als doel: mensen opnieuw warm onthalen voor cultuur & samenzijn. Ook in 2022 engageerde cult! zich om signalen op te pikken, te delen en de blik vooruit te werpen.

In de wekelijkse nieuwsbrieven deelde cult! het nieuws heet van de naald, vers van de overlegtafel. Ook opleidingskansen, subsidiemogelijkheden, inspiratie uit de (brede) sector en interessante praktijken uit ons netwerk vonden zo een weg naar jullie. Ons stokpaardje? Informatie eerlijk, helder en duidelijk brengen zodat jullie snel mee zijn met actueel sectornieuws.

Nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief? Fix het hier.

Wil je je graag verdiepen? In verhelderende artikels gaat cult! in op sectornieuws, persberichten, nieuwigheden en adviezen.

Lees bijvoorbeeld de wijzigingen aan de regeling rond het verenigingswerk.

Tijdens de netwerkdag van cult! in CC De Factorij (Zaventem) focusten we op het komend engagement van ons netwerk. We hielden een toekomstgesprek. Over visie. Over veranderingen in het landschap. Over relaties met overheden, over relaties tussen makers en cultuurwerkers. Over spreiding, stedelijke en niet-stedelijke context.

cult! koos acht doordenkers uit dit gesprek. Lees mee en laat je inspireren. En bekijk de beelden van fotograaf Gil Plaquet tegen de achtergrond van de mooie infrastructuur in CC De Factorij.

 

cult! als netwerk

van publieksonderzoek tot expertisedeling

Het grootste podium van Vlaanderen en Brussel werd in 2022 weer een beetje groter. Ons netwerk kreeg versterking van GC De Gam in Rumst. Vandaag telt cult! maar liefst 170 cultuurhuizen (but who’s counting).

Met een grootschalig publieksonderzoek brachten we samen met Universiteit Antwerpen en studiebureau LMR voor het eerst in kaart hoe groot de impact van een cultuurbezoek is op het welzijn van een bezoeker. Tijdens een studievoormiddag in oktober 2022 maakten we tijd om samen met de deelnemers in de cijfers op Vlaams niveau te duiken. Het werd een focusmoment om stil te staan bij de resultaten van het onderzoek, in dialoog met experten uit onze sector.

Maar liefst 26.000 respondenten werden in het voorjaar van 2022 bevraagd over hun gedrag, tevredenheid en motivaties. Situeer je cultuurhuis binnen de Vlaamse resultaten.

Deel uitmaken van ons netwerk betekent dat jullie als cultuurhuis steeds beroep kunnen doen op de expertise en hulp van collega’s. In 2022 probeerden wij jullie zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar gelijkgestemde zielen of interessante adviezen van andere cultuurhuizen. Dat lazen jullie ook in de handige tips en adviezen bij contracten en onderhandelingen.

Ik wil contract- en onderhandelingstips van collega’s.

Vanuit cult! lanceren we regelmatig bevragingen, zodat we jullie noden kunnen oppikken en jullie een idee krijgen hoe het er bij andere cultuurhuizen aan toegaat. Zo polsten we naar jullie mentale weerbaarheid, ticketverkoop, energiemaatregelen, lokale verhoudingen … Je kan ervan op aan dat dit zich steeds vertaalt in een relevante en bruikbare analyse. We nemen de resultaten ook mee in ons belangenbehartigend werk.

 

cult! als partner

van cult!-circuit tot Café connect futuur

cult! ondersteunt uitwisseling en expertisedeling het liefst in samenwerking met sterke partners. Die vonden we in netwerkorganisaties, steunpunten en collega-belangenbehartigers. Hieronder een greep van wat we samen met jullie realiseerden in 2022.

In februari 2022 lanceerde cult! met VI.BE het cult!-circuit. Daar werd het startschot gegeven voor een dynamische mix aan cultuurhuizen die willen inzetten op hedendaagse muziekprogrammatie en zo de muzieksector willen versterken.

Sinds de lancering vonden er maar liefst 3 cult!-circuits plaats, met een focus op communicatie, jong publiek & gewaagd programmeren, én op zakelijke relaties. Meer weten? Drop ons een .

Binnen het project Circularia sloegen we de handen in elkaar met ORI (federatie advies- en ingenieursbureaus), Bataljong en Netwerk Lokaal Sportbeleid. We zochten naar succesfactoren en tips om de circulaire bouweconomie en de vrijetijdssector dichter bij elkaar te brengen. Daarmee wil cult! inzetten op toekomstgerichte vraagstukken die spelen bij cultuurhuizen, zoals circulair bouwen.

Je leest hier alles over het project en de tips die we samen formuleerden.

Ken je kunst & cultuurhuis al? In juni 2022 organiseerden Kunstwerkt, cult!, Kunstenpunt en BREEDBEELD een eerste online ontmoetingsmoment voor cultuurhuizen die een tentoonstellingswerking hebben of hierop willen inzetten. Wegens het succes van deze (voorlopig) online formule hebben we in het najaar ‘22 meteen een tweede sessie ingeroepen: ervaren rotten uit onze sector deelden hun expertise.

De vonk van deze samenwerking was overgesprongen na een sessie over de verloning van kunstenaars. Lees het boeiende verslag van dat gesprek hier. Heb je zelf een werking rond beeldende kunst waarvoor je inspiratie kan gebruiken? Eén adres.

Op zoek naar nog meer uitwisseling tussen collega’s? Meerdere keren per jaar organiseren we samen met een gemotiveerde kerngroep een collegagroep jeugd waarin vraagstukken van de jeugd- en schoolprogrammatie behandeld worden en je met je collega’s prospecties kan bespreken. Naast deze collegagroep ondersteunt cult! ook uitwisseling tijdens de collegadag leidinggevende technici in samenwerking met STEPP en de collegadag Jazz in samenwerking met JazzLab en VI.BE.

Blijf je graag op de hoogte? Eigen evenementen en interessante sessies van partners worden steeds gedeeld op onze eventpagina.

Samen met Cultuurconnect organiseerde cult! voor het eerst ‘in het echt’ het zomerse concept Café connect futuur. Het werd een dag vol ontmoeting en inspiratie in de heerlijke locatie het Muziekcentrum De Bijloke. Tussen de wervelwind (aka keynote-spreker) én de wervelende afsluiter kreeg je de kans om inspiratie op te snuiven bij je collega’s. In de cult!-sessies kreeg je aan een sneltempo inspiratie rond tendensen in onze sector zoals circulair bouwen, ‘ruimte maken voor’ en ‘oorverdovend stil’.

Wil je alles nog eens herbeleven? Scan de inzichten hier en snuif de sfeer op met de foto’s van Björn Comhaire .

Ten slotte zet cult! haar internationaal netwerk in om de cultuurhuizen te inspireren en vertegenwoordigt cult! dit netwerk in het buitenland. Belangrijke partner daarvoor is ENCC, het Europese netwerk voor cultuurhuizen.

Benieuwd naar de situatie in andere Europese netwerken voor cultuurhuizen?  Herbekijk de conferentie ‘The role of cultural centers in the European cultural ecosystem’ die plaatsvond in Riga, Letland.

 

cult! als belangenbehartiger

van onderhandelen tot ventileren

In 2022 verdedigde cult! jullie belangen met vuur. Op alle beleidsniveaus en, waar nodig, publiekelijk en in de pers. In co-creatie vertaalden we signalen van ons ledennetwerk om samen naar buiten te treden, als één stem.

Toen de preadviezen van het kunstendecreet in het voorjaar bekend raakten, schreven we een open brief aan het kabinet Cultuur. Lees mee hoe we denken over zorgen voor het landschap.

Hou onze toekomstige nieuwsbrieven in het oog om meer te lezen over onze aanpak. 

In 2022 bouwden we onze contacten verder uit met de bevoegde ministers op Vlaams en Federaal niveau. Er waren verschillende gesprekken met de kabinetten Cultuur en Volksgezondheid. Niet geheel onverwacht werd 2022 ook hét ventilatiejaar. We werden om de oren geslagen met CO2-meters, actieplannen en binnenluchtkwaliteitsnormen. Jullie lieten van zich horen toen de normen strenger werden dan haalbaar in een coronabarometer. cult! zat mee in het sectoroverleg om de situatie bij de cultuurhuizen aan te kaarten op regionaal en federaal niveau.

Doorheen het jaar onderhandelde cult! met een werkgroep van betrokken leden en de federatie van boekingskantoren over de contracten en algemene voorwaarden. Het resultaat van dit intensief overleg zullen we heel binnenkort met jullie kunnen delen.

Een belangrijke doelstelling van cult! is om te blijven werken aan de positieve beeldvorming en uitstraling van onze sector, onze huizen en de werksoort.

Lees het persbericht rond de impact van cultuur op het welzijn van de bezoeker.

cult! maakt deel uit van het sectoraal overlegplatform rond de energiecrisis waar we samen met andere sectororganisaties aan expertisedeling deden. In al deze gesprekken voegen we steeds het lokale perspectief toe.

Met ‘Beleef weer meer’ riepen we samen met de cultuursector, VRT en de Vlaamse overheid op om terug aan cultuur te doen. De campagne in de media en het straatbeeld legde de nadruk op de herkenbare emotie van blijdschap, ontroering en verwondering. cult! gaf mee vorm aan de campagne en verspreidde de boodschap om deel te nemen.

Op Vlaams niveau zetten we druk op de ketel via vertegenwoordiging in de SARC en via rechtstreeks advies bij de optimalisatie van het Bovenlokaal decreet.

 

op naar tweenultweedrie

In 2022 vuurden jullie vragen, bedenkingen, suggesties en ideeën op ons af. Dankzij jullie input en reacties konden we steeds inspelen op de actuele noden van ons netwerk. We pikten jullie signalen op, ging op zoek naar heldere antwoorden, formuleerden adviezen en deelden die met de sector. Ook in 2023 is onze missie: jullie snel en kwalitatief helpen.

Deel zeker je frisse ideeën en suggesties met ons. Waar kunnen (of moeten) we meer op inzetten

We wensen jullie een inspirerend, creatief en verbonden jaar toe!