© Make Space for the Future - Turijn (2022)

5x op reis met cult! door Europa

05.09.2022 · #inspiratie #cult! #sector #internationaal

Nu de zomer is afgerond, en onze reis door Europa tot een einde komt, blikken we graag terug naar enkele interessante organisaties van Make Space for the Future.

Deze zomer deelden we in onze nieuwsbrief telkens een Europees project of organisatie die we graag in de kijker zetten. We haalden de mosterd bij Make Space for the Future, het congres van ENCC (European Network of Cultural Centres) afgelopen juni. Centraal stond dit jaar diversiteit en duurzaamheid. We verzamelden alle inspirerende, unieke of impactvolle uitstapjes binnen Europa die volgens ons onmisbaar zijn. Bovendien voegden we er nog een aantal extra aan toe die we jullie niet wouden onthouden.

1. Slowfest (FR)

Slowfest is een duurzaam en ecologisch festival in Frankrijk. Al sinds 2015 experimenteert Slowfest met nieuwe, meer ecologische en minder energieverspillende manieren om muziek te maken en naar een publiek te brengen. Ze willen daarmee toerisme en cultuur herdenken door ook economische aspecten in rekening te brengen. Samen met 7 andere cultuurhuizen in Nouvelle-Aquitaine ontwerpen en implementeren ze manieren om met een kleinere voetafdruk te organiseren. Zo gaan de artiesten op tour met de trein of per fiets, werken hun geluidssystemen op zonne-energie en organiseren ze energiebesparende micro-festivals.

Slowfest

2. Culture Declares Emergency (VK)

Culture Declares Emergency is een beweging van personen en organisaties uit de cultuursector die de urgentie van de klimaatcrisis uitroepen. De missie startte in 2019 bij de Britse culturele sector en wil ook internationaal organisaties inspireren en laten participeren. Ze geloven dat cultuur een verbindende factor kan zijn in het klimaatverhaal. Het brengt mensen samen, brengt verandering en zorgt voor betekenis. Het kan een uitlaatklep zijn, stress verminderen en dingen in gang zetten. Met een uitgebreide toolkit ontdek je hoe jouw culturele organisatie alvast actie kan ondernemen. Wil je zelf deel worden van Culture Declares Emergency? Dat kan via de knop hieronder.

Culture Declares Emergency

3. Lastenkultuuri (FI)

Lastenkulttuuri is een organisatie die zich inzet op activiteiten van cultuurhuizen voor kinderen en jongeren in Finland. Hun doel: meer kennis verzamelen over kindercultuur en die meer zichtbaar maken. In hun netwerk zitten 33 'cultuurcentra voor kinderen' die samenwerken op nationaal niveau door tentoonstellingen en kunstworkshops te organiseren, voorstellingen en methodes uit te wisselen en door gezamenlijke producties te maken. Daarnaast organiseert de vereniging ook 'art testers' voor kinderen in gans Finland om hen te laten kennismaken met kunst en cultuur. Wil je graag meer lezen? Klik op de knop hieronder. (Geen zorgen: hun volledige website kan je ook in het Engels lezen.)

Lastenkulttuuri

4. Lacapagrossa (IT)

Lacapagrossa is een community en een coworkingruimte in Ruvo in Italië. Het is een creatieve plek waar je als vereniging of zelfstandige een plek krijgt. Je kan er deelnemen aan verschillende creatieve activiteiten en meedenken binnen hun projecten. Daarnaast wil Lacapagrossa ook met hulp en inbreng van burgers delen van de stad vernieuwen en samen een nieuwe toekomst voor stedelijke ruimtes bedenken. Een van die projecten is Materia, daarmee willen ze een refentie worden voor opleiding en onderzoek in het kader van (duurzaam) 3D-ontwerp met de nadruk op het hergebruiken van plastiek. Ze schakelden daarvoor de hele gemeenschap van Ruvo di Puglia in om plastic afval te verzamelen. Voor dit project kregen ze ook een UP Grant van ENCC om dit verder uit te bouwen.

Lacapagrossa

5. La Vénerie (BE)

Onze reis door Europa eindigt terug in België bij La Vénerie, het cultuurhuis van Watermaal-Bosvoorde. Het biedt plek aan heel wat participatieve en culturele projecten: een filmprogramma, podiumkunsten, creatieve workshops en tentoonstellingen. Centraal willen ze samen met de inwoners van hun gemeente inzetten op een duurzame en rechtvaardige wereld. La Vénerie heeft twee locaties. Als eerste is er Espace Delvaux met naast een bibliotheek ook een speelgoedbibliotheek en theaterzaal. Daarnaast bieden ze met Les Ecuries een plek voor vergaderingen, workshops of een artist in residence.

La Vénerie