Cultuurconnect en cult! nodigen je uit op hun jaarlijkse afspraak vol inspiratie en ontmoeting op 20 juni in Cultuurhuis Belgica in Dendermonde. Dit keer onder de noemer connect futuur. Met als rode draad: open huis, innovatie, cultuur en ... nog steeds een café (yes!). Het wordt een boeiend programma met allerlei keuzesessies, een keynotespeaker en een feestelijke receptie mét zon (daar duimen we voor). Zo zetten we samen verdiend de zomer in!

dagindeling

09u30 Onthaal met koffie en thee

10u00 Welkom en blik vooruit

10u20 Keynote door Emmelien Matthijsse (Theater Zuidplein, Rotterdam)

11u25 Keuzesessies

12u30 Netwerklunch - Hap & klap - Test de Apple Vision Pro

13u45 Keuzesessies 

14u35 Pauze

14u50 Keuzesessies

15u45 Zomers aperitief met muzikale afsluiter

16u30 Einde

 

 

het programma uitgelicht

09u30 onthaal met koffie en thee

 

10u00 welkom en blik vooruit

 

10u20 keynote: ‘Theater Zuidplein gaat radicaal voor een nieuw divers publiek. En hoe!?’ door Emmelien Matthijsse

Vijfentwintig jaar geleden gooide Theater Zuidplein in Rotterdam het roer radicaal om, met als doel een ander en meer divers publiek te bereiken en te betrekken. In deze keynote licht directeur Emmelien Matthijsse de ontwikkelingen toe die het theater sindsdien heeft doorgemaakt, van vraaggestuurd werken naar samenwerken. En dat het bereiken en betrekken van een nieuw publiek een andere manier van werken vraagt van de hele organisatie.

 

11u25-12u25 keuzeronde 1

  • Sessie 1: Algemene vergadering cult! (enkel voor cult!-leden)

Het is opnieuw tijd voor de algemene vergadering van cult! waar we samen terugkijken naar 2023, om daarna onze blik te richten op de toekomst van cult! en de cultuurhuizen. Hét moment om je stem mee te laten tellen en een zicht te krijgen op waar we staan als netwerk. Je kan met meerdere collega’s aansluiten maar slechts één persoon is stemgerechtigd.

  • Sessie 2: Praktijkverhaal Theater Zuidplein (Rotterdam) - Samen programma ontwikkelen

Een ander publiek bereiken vraagt om samenwerking en om communities te betrekken in zowel programmering als marketing en communicatie. Hoe doe je dat? Joyce van Dongen en Jamila el Maroudi van Theater Zuidplein nemen je mee in hun verhaal met twee unieke cases.

  • Sessie 3: Rondleiding Cultuurhuis Belgica (max. 20 deelnemers)

Piet Buyse, ex-burgemeester van Dendermonde, neemt je voor de gelegenheid mee doorheen de historiek van de gebouwen, de afgelopen verbouwing en het erfgoed van Cultuurhuis Belgica. Samen werpen we een blik achter de schermen.

 

12u30-13u40 netwerklunch 

 

hap & klap

Tijdens de middag kan je aanschuiven bij onze hap- en klaptafeltjes voor een leuke netwerkbabbel. Kies een thema waarover je kort wil uitwisselen met collega’s:

  • Thematafel 1 - Digitaal Podium: stel al je vragen aan de pilootpartners!
  • Thematafel 2 - Hangjongeren: wat met hangjongeren of hangpubliek in je cultuurhuis?
  • Thematafel 3 - VR/XR & digitaal cultuuraanbod: wie experimenteerde met digitaal aanbod in zijn cultuurhuis? Ben je op zoek naar inspiratie om hier mee te starten?
  • Thematafel 4 Sleutel tot een open huis: hoe pak jij het aan?
  • Thematafel 5 - Je nieuw seizoensaanbod: welke toppers of nieuwtjes staan bij jou geprogrammeerd en waar ben je fier op? Wat mogen collega’s zeker niet missen?
  • Thematafel 6 - Werken met je eigen buurt: het cultuurhuis als schakel in het lokale netwerk van je gemeente of stad.

 

what’s up bro? the apple vision pro! 

(15 min - reserveer je tijdslot tijdens de pauzes - max. 18 deelnemers)
The Apple Vision Pro is in da house! Het nieuwste hippe toestel van Apple ligt nog niet in onze winkelrekken, maar je kan de Mixed Reality-bril wél al uitproberen op connect futuur. Scroll met je ogen door de virtuele werelden van Apple, tik je vingers tegen elkaar en er staat plots een Dinosaurus in Cultuurhuis Belgica!

 

13u45-14u35 keuzeronde 2

  • Sessie 4: ‘Dissolution’, performance en nagesprek over onze digitale voetafdruk

Ons leven in de cloud lijkt op het eerste zicht niet gebonden aan beperkingen. Maar wat zijn de ecologische gevolgen van het digitale? Welke sporen laten we achter? Heel wat opslagruimte wordt in beslag genomen door zombieprofielen en inactieve virtuele kamers. De voorstelling ‘Dissolution’ speelt in op de vraagstukken van morgen: digitaal afval en de onzichtbare impact van onze digitale voetafdruk. Het digitale kunstcollectief studio.POC en grafisch ontwerpbedrijf Studio Plankton vergroten je bewustzijn en helpen je betere keuzes te maken.

  • Sessie 5:  Iedereen thuis in jouw cultuurhuis?

Is iedereen thuis in jouw cultuurhuis? Een cultuurhuis transformeert niet vanzelf tot derde plek. Het vergt visie, durf, en soms eens falen. Drie cultuurwerkers gaan in gesprek over hoe zij hun deuren (zouden willen) openen. Duik samen met de moderator en de andere deelnemers in eerlijke verhalen en durf ook de moeilijke vragen te stellen.

  • Sessie 6: Digitaal Podium als katalysator voor innovatie en samenwerking

Hoe stimuleert Digitaal Podium innovatie in de cultuursector? Naast een gedeeld ticketingsysteem biedt het ook kansen voor verregaande samenwerking en innovatieve trajecten binnen jouw podiumhuis en regio. Enkele collega’s schetsen vanuit het pilootproject verschillende initiatieven die volop aan de gang zijn. Zij delen hun ervaringen en enthousiasme over data-analyse en dashboarding op regioniveau, vernieuwende abonnementsformules, upselling, klantsegmentatie en samenverkoop in hun regio.

 

14u35-14u50 pauze

 

14u50-15u40 keuzeronde 3

  • Sessie 7: Mixed Realities, mixed feelings?

Tot voor kort leverde Virtual Reality vooral meewarige blikken op in de theaterwereld. Maar kan de nieuwste generatie headsets de podiumkunsten toch nog op hun kop zetten? Met de lancering van de Vision Pro begin dit jaar, zette Apple zijn eerste stappen in de wereld van Virtual Reality. In deze workshop denken we na over wat deze brillen kunnen betekenen voor de toekomst van onze podiumkunsten.

  • Sessie 8: 3x open huis

Een cultuurhuis is een onmisbare lokale schakel. Heel wat plekken zoeken dan ook actief naar connectie met hun directe omgeving, en waar beter dan in je eigenste cultuurhuis! Maar hoe doe je dat eigenlijk? Luister naar drie verhalen en projecten van cultuurwerkers en ontdek hoe ze de wijk betrekken, actief samenwerken rond doelgroepen of van hun huis een bruisende plek maken voor de buurt.

  • Sessie 9: De kracht van AI voor cultuur

De mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI) voor cultuur zijn eindeloos! Denk aan werkprocessen optimaliseren om de efficiëntie te verhogen, de publieksbeleving verbeteren (bv. door gepersonaliseerd aanbod) en nieuwe producten creëren zoals AI-kunst. Als kennisinstituut verkent DEN in Nederland voor én met de sector de waarde van AI voor culturele organisaties. Daan Damen (DEN) vertelt ons meer over deze zoektocht en biedt concrete voorbeelden en praktische tips om de veelzijdigheid van AI te benutten. We staan ook stil bij de beperkingen en ethische vragen rond deze technologie.

 

15u45 zomers aperitief met muzikale afsluiter

 

16u30 einde