week van de belgische muziek
© VI.BE (Week van de Belgische muziek)

Week van de Belgische muziek in ons netwerk

20.01.2023 · #inspiratie #cult! #sector

Het is opnieuw tijd voor de Week van de Belgische muziek. De week van 30 januari tot en met 5 februari staat volledig in het teken van Belgische muziek, een initiatief van VI.BE en de VRT. Ook in ons netwerk staat er heel wat te gebeuren, bekijk hier wat meer dan 20 cultuurhuizen op poten hebben gezet.

West-Vlaanderen

Op 2 februari staat Raymond Van het Groenewoud in Cultuurcentrum Brugge met zijn talloze evergreens tijdens zijn nieuwe theatershow 'Op algemene aanvraag'. Daarnaast organiseren ze samen met huiskunstenaar Grazzhoppa een reeks talks in KORF onder de noemer Grazzhoppa's Speak Easy.

Op donderdag 2 februari kan je in CC De Spil (Roeselare) naar het concert van Lara Rosseel Quintet. Dat is Belgische jazz van Lara Rosseel met een jong kwintet en een nieuw repertoire. 

Afgelopen zomer organiseerden TAZ, De Grote Post (Oostende) en kleinVerhaal opnieuw een vijfdaagse hiphop boo(s)tcamp. Een groep van jongeren uit Oostende en Brussel werkte onder begeleiding aan de creatie en presentatie van hiphop-songs. Tijdens de Week van de Belgische muziek releasen ze een van de tracks die werd opgenomen in de muziekstudio van De Grote Post. 

Oost-Vlaanderen

Op vrijdag 3 februari zijn alle Lebbeekse muzikanten welkom in CC De Biekorf voor een muziekjam. Iedereen brengt zijn eigen instrument mee en mag meespelen. Op die manier tonen ze wat Lebbeke in petto heeft op muzikaal vlak.

Gedurende de hele week staat de liefde voor Belgische muziek centraal in het Leietheater (Deinze). Zo stelt Ruben Block zijn nieuwe album voor, staat de wekelijkse film in teken van Belgische muziek, staat er een Belpop City Special gepland op 4 februari (als start van een hele reeks Belpop-activiteiten) en ontdek je op zondag tijdens Jazzy Sunday de Belgische jazzband Abstract Inc.

Naïma Joris passeert tijdens de Week van de Belgische Muziek bij heel wat cultuurhuizen. Zo ook in CC De Werf (Aalst) op 1 februari. Op 3 februari staat ze in CC De Adelberg (Lommel), de dag nadien in CC De Velinx (Tongeren). Samen organiseren ze ook een wedstrijd om duotickets te winnen.

De hele week speelt er enkel Belgische muziek in de inkom van CC De Ververij in Ronse. Tijdens de zaterdagmarkt van Ronse kan je Belgische nummers aanvragen aan het stadhuis en 's avonds staat er Belgische folk op het programma met een optreden van Kadril en Broes.

Bij Cultuurcentrum Lokeren krijgen drie Lokerse bands die net een stapje verder willen gaan, de kans om in de Torenzaal een P.A.-repetitie of demo-opname te krijgen onder begeleiding van een professionele geluidstechnicus.

Vlaams-Brabant

Op 3 februari kan je naar Kids With Buns gaan luisteren in Club S (Eldorado) georganiseerd door Cc Strombeek (Grimbergen). Deze winnaars van De Nieuwe Lichting brengen hun eerlijke muziek samen met een vierkoppige band. Als voorprogramma staat trouwens ook Berre op de planning: bekend van TikTok met covers en en nu al een succes met zijn eerste zelfgeschreven singles.

GC De Wildeman (Herent) nodigt Tom Vanstiphout met band uit op 3 februari. In het najaar van 2022 kwam Toms nieuwe plaat uit en dat mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan.

In 30CC (Leuven) staan ook drie toppers op de planning: op 1 februari komt Soulsister langs. De volgende dag verschijnt Jeroen D'hoe (componist) in De Boekenkamer die komt vertellen over zijn liefde voor boeken. Op de derde dag is er een dubbeldate in combinatie met de poëzieweek tussen Delphine Lecompte, Johan Braeckman en de Sneeuwmakers (Peter Holvoet-Hanssen en accordeonist Sebastian Enriques). Afsluiten doen ze met Natashia Kelly en haar Jazz-project Dear Darkening Ground op 4 februari.

Antwerpen

Met WinterWarm organiseren De Warande (Turnhout ), CC de Werft (Geel) en CC 't Schaliken (Herentals) voor de zesde keer een magisch winterfestival in de Hoge Rielen. Dit keer van 1 tot en met 4 februari. Met bands en artiesten als Gijs, Simon, De Held, Dans Dans en met een Bosrave met verschillende DJ's. Er is ook circus, lichtinstallaties, theater en natuurbeleving.

Daarnaast organiseert Cultuurcentrum de Werft (Geel) ook een concert van gevestigde waarde Marble Sounds op 1 februari. Ze brengen hun nieuwe songs zoals ze bedoeld zijn: met maar liefst veertien muzikanten.

Speciaal voor de Week van de Belgische muziek zet Cultuurcentrum Mechelen elke dag een Mechelse artiest in de spotlights. Je ontdekt ze allemaal op de instagrampagina van RADAR.

In Cultuurcentrum Zwaneberg (Heist-op-den-Berg) speelt de hele week Belgische muziek in de inkomhal. Dat zijn Belgische artiesten waar ze een connectie mee hebben en die in CC Zwaneberg of op Hestival hebben gespeeld.

Een week lang strooit CC Mol met liefde voor muziek van eigen bodem. Als afsluiter is er het Feest van de Belgische Muziek met een live optreden van HUMAN VARIATIONS gevolgd door een dj-set met enkel het beste van België.

Limburg

CC De Adelberg (Lommel) staat de hele week in teken van de Week van de Belgische muziek. Elke dag delen ze het favoriete nummer van bekende Belgische artiesten die dit jaar langskomen in Lommel. En op 3 februari brengt Naïma Joris haar eerste full album tijdens haar concert in De Adelberg.

In CC Palethe (Overpelt) kan je op 31 januari het optreden van Tom Vanstiphout & Band bijwonen in clubsetting. Bovendien is er ook een speciale gast: iemand waar Tom de laatste jaren zeer succesvol mee heeft samengewerkt...

De mooiste nummers uit het nationale erfgoed ontdek je in Cultuurhuis De Zeepziederij (Bree) op 2 februari. Dan staat The Great Belgian Songbook op het programma. Met de show getiteld 'The autumn sessions' brengt de band een ode aan overleden belpop-iconen. Van Louis Neefs tot Gorki, van Telex tot Bobbejaan Schoepen.

Heeft jouw cultuurhuis ook iets gepland voor de Week van de Belgische muziek maar staan jullie nog niet in de lijst? Laat het ons weten via info@cult.be en we voegen jullie actie(s) met plezier toe.