Week van de Belgische muziek in ons netwerk

28.01.2022 · #inspiratie #cult! #sector

De week van 31 januari tot 6 februari staat volledig in het teken van Belgische muziek, een initiatief van VI.BE en de VRT. cult! lanceerde een oproep aan alle cultuurhuizen in ons netwerk om Belgische muziek letterlijk én figuurlijk in de schijnwerpers te zetten. Maar liefst 27 cultuurhuizen beantwoordden de oproep. Hieronder vind je een overzicht van alle initiatieven.

Antwerpen

Tijdens de Week van de Belgische muziek zet CC ’t Getouw in Mol drie acties op poten. De hele week lang spelen ze alleen maar Belgische muziek bij hun activiteiten én krijg je korting op de tickets van Belgische artiesten die later in het seizoen geprogrammeerd staan. Alle medewerkers delen daarnaast hun persoonlijke top 3 van Belgische nummers. Ze roepen hun publiek op om hetzelfde te doen – iedereen kan een eigen top 3 delen via sociale media en wie weet winnen ze 7 tickets voor het concert van Absynthe Minded op zaterdag 5 maart.

In de bossen van Kasterlee organiseert De Warande (Turnhout) het WinterWarm festival. Op 4 en 5 februari is er een muziekparcours waarbij een treintje bezoekers van band naar band voert. Vrijdag kan je naar Bààn en Avondlicht, gevolgd door dj-sets, en zaterdag kan je genieten van Aarde Aan Daan, Douglas Firs en Buurman. Het project is een samenwerking met de Gemeente Kasterlee en Cultuurcentrum 't Schaliken (Herentals).

Ontmoetingscentrum ’t Waaigat (Zwijndrecht) viert in 2022 de 200ste verjaardag van één van de grootste Belgische componisten: César Franck (1822-1890). Zijn muzikale oeuvre en zijn boeiende leven vloeien samen in een onnavolgbaar verhalend concert gebracht door het Sonoro Quartet en Sander De keere. Op 6 februari kan je genieten van dit aperitiefconcert ‘Weg van César Franck’.

Ook in CC ‘t Aambeeld in Aartselaar vieren ze een verjaardag tijdens de Week van de Belgische Muziek. Met de Belpop Bonanza Will Tura special op vrijdag 4 februari brengen Jan Delvaux en Jimmy Dewit ode aan de tachtigjarige muzikant. Als extraatje speelt DJ Marcché voor en na de voorstelling Belgische plaatjes in de foyer van het cultuurhuis. 

Last but not least in de provincie Antwerpen: Cultuurcentrum Zwaneberg (Heist-op-den-Berg) vuurt Belgisch talent van maar liefst drie decennia op je af. In de inkomhal kan je genieten van  een Spotify Playlist met alle Belgische artiesten die de voorbije 32 jaar in CC Zwaneberg hebben gespeeld of dit seizoen nog zullen spelen, een samenwerking met Hnita Jazz Club en De Living. CC Zwaneberg organiseert ook drie livestream concerten: ontdek ze hier.

 

Limburg

De cultuurdienst van Hamont-Achel knalt een week lang Belgische muziek door de boxen van Cinema Walburg. Daarnaast hebben ze op 11 februari hun eerste echte Limburgse Belpop Bonanza Muziekquiz. Die wordt geleid door Radio 1 gezichten Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing. Alle informatie via deze link.

Ook GC Ter Kommen in Hoeselt stemt de speakers van hun foyer, sporthal en gebouw af op Belgische muziek. Verder zorgt het cultuurhuis voor sfeerverlichting aan de ramen.

Vanaf maandag 31 januari biedt CC De Adelberg (Lommel) inspiratie voor een muzikale week aan de hand van de Belgische top 5 van bekende en minder bekende Lommelaren. Daarnaast brengt Chantal Acda op 2 februari haar album Saturday Moon in De Adelberg tijdens een gezellig clubconcert. Met Belgische support act Shellter!

In De Zeepziederij te Bree geven twee Belgische americana-bands een dubbelconcert. De Vlaamse band Dixie Rose en Waalse band Everyone is Guilty brengen op 3 februari het cultuurhuis aan het swingen. Meer info vind je hier.

CC Palethe (Pelt) kiest tijdens de Week resoluut voor Belgische muziek in de cafetaria en Foyer. Daarbovenop spat er woensdag 2 februari chemie van het Peltse podium. Jan Leyers en Paul Michiels stáán er terug, en hoe!  Verwacht je aan een knalconcert van Soulsister

 

Oost-Vlaanderen

Op 5 februari speelt de West-Vlaamse rapper Brihang in GC De Kluize (Oosterzele). Daarbij zet het cultuurhuis extra in op lokaal talent door MURI, een Belgische band die surrealistische pop in het Nederlands brengt, als voorprogramma te kiezen. Check alle info hier.

CC Jan Tervaert lanceert de Music H-Awards. De inwoners van Hamme kunnen in vijf categorieën hun favoriete lokale artiest nomineren. Tijdens de Week van de Belgische Muziek wordt er elke dag een winnaar gekozen. Alles is live te volgen via de Facebookpagina.

In Wetteren slaan CC Nova en de bibliotheek de handen in elkaar. Het cultuurhuis heeft twee concerten op de planning staan: ‘Er is geen plan’ van Tuimelkruid op 4 februari en ‘Van Brandweer tot Swentibold’ met Bob Savenberg op 5 februari. In de bibliotheek kan jij zelf het podium betreden. Daarnaast draaien twee Wetterse muziekliefhebbers er Belgische plaatjes op 1 februari.

Het concert van Guido Belcanto op 4 februari in GC De Biekorf zorgt voor een streepje Belgische muziek te Lebbeke. Het cultuurhuis lanceert ook een spotify-playlist met de favoriete Belgische nummers van Lebbekenaren allerlei. Ontdek het hier.

Cultuurhuis EMotia stelt een top 20 samen van Belgische muziek gekozen door de inwoners van Erpe-Mere.

Op 5 februari staat er bij CC De Ververij Belgische jazz op het programma met een optreden van Donder & Apeland. Daarnaast wordt er ook Belgische muziek afgespeeld op de twee gebouwen van het cultuurcentrum en de wekelijkse markt van Ronse.

Tijdens zijn theatertour komt Brihang ook in CC De Werf (Aalst) langs. Het voorprogramma wordt verzorgd door Lefwerk, een Wetters muziekduo. Daarnaast ondersteunt het cultuurhuis ook de Top 053, het beste uit meer dan 50 jaar Aalsterse popmuziek. Iedereen kan stemmen op hun favoriete hits. Op 6 februari wordt het resultaat voorgesteld in de foyer van het cultuurhuis, met presentatie van Jonas Decleer. Lees meer op de website.

 

Vlaams-Brabant

In Beersel pakt CC De Meent het groots aan: de Week van de Belgische muziek is het startschot van een maand boordevol Belgische artiesten op hun podium. Naast gevestigde namen als Jasper Steverlinck, The Radar Station, Guy Swinnen samen met oa. Patrick Riguelle en Jan Hautekiet, Admiral Freebee is er de Finale van Zennetoer waarbij ze hun podium graag vrijmaken voor lokaal muziektalent. Door de boxen knalt ook een maand lang enkel Belgische muziek. Ontdek het hier.

Cultuurcentrum Asse, de jeugddienst en het jeugdhuis roepen muziekliefhebbers op om hun lijstje met favoriete Belgische muziek te delen via Spotify én hun stem uit te brengen voor de ultieme Assese lijst. Die zal bekendgemaakt worden op 5 februari in een live radio-uitzending.

Op vrijdag 4 februari organiseert CC Strombeek (Grimbergen) een concert van Lili Grace in de art deco Eldoradozaal te Humbeek. De band bestaat uit twee zussen die hun debuutplaat Silhouette voorstellen. Als special guest brengen ze Sleepers’ Reign mee, een jonge groep die hun sporen reeds verdiende op Humo’s Rock Rally. Meer info via deze link.

In CC Het Gasthuis te Aarschot staat tijdens de Week van de Belgische Muziek de voorstelling ‘The Great Belgian Songbook’ geprogrammeerd. Het project is een realisatie van muzikant Jo Hermans, waarbij hij samen met David Thomaere, Jean-François Assy en Marc Bonne Belpoptoppers demonteert en op een verrassende manier live weer in elkaar puzzelt. Lees hier meer. 

Het personeel en vrijwilligers van CC De Ploter (Ternat) stelden een Belgische muzieklijst samen, die de hele week zal worden afgespeeld in het Plotercafé. 

CC Westrand in Dilbeek nodigt accordeonist en Dilbekenaar Gwen Cresens uit in het kader van de week van de Belgische muziek. Hij kiest 4 ontroerende melodieën uit het rijke repertoire der Belgische muziek en gaat ermee aan de slag. Vanaf dinsdag 1 februari t.e.m. vrijdag 4 februari elke dag een nieuwe song.

 

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Tijdens de Week van de Belgische muziek organiseert Gemeenschapscentrum De Vaartkapoen (Sint-Jans-Molenbeek) samen met Bruzz 'VK B(R)UZZE'.  Daarbij presenteren ze op 4 en 5 februari de sterkste Belgische acts binnen neo-soul, r&b en jazz. Op het podium staan WAYI, ADJA en April Maey. Ontdek alles via deze link.

 

West-Vlaanderen

In Deerlijk organiseert de cultuurdienst de live-uitzending ‘SELECT’, in samenwerking met de lokale radio. Daarbij kiezen 6 Deerlijkse muzikanten hun favoriete Belgische platen op de lokale zender, telkens van 19u tot 20u. Verder zijn er in de stad ook twee muziekwandelingen met foto’s van de Deerlijkse muzikanten in actie. De bijhorende QR-code leidt je naar één van hun nummers.

In Roeselare begint de Week van de Belgische muziek al het weekend voordien. Op 29 januari spelen PAARD. en Bandler Ching een clubconcert in TRAX. Verder stelt De Spil ook een playlist met uitsluitend Belgische muziek samen, die gespeeld wordt in de winkelstraten. Ook is er de Belpop Bonanza stadswandeling, een route langs 10 plekken in Roeselare waar muzikale geschiedenis is geschreven.

De Grote Post in Oostende brengt tijdens de week een extra ode aan hun muziekresidenten. Noa Lee (zangeres Nina Kortekaas) covert in een muziekvideo een Belpopklassieker en het cultuurhuis maakte ook een podcast met Reena Riot over de eerste repetities voor de opnames van hun nieuwe album. Meer informatie vind je via hun website.