week van de Belgische muziek in ons netwerk

27.01.2021 · #inspiratie #cult! #sector

In de week van 8 tot 14 februari organiseert VI.BE Week van de Belgische muziek. Dan krijgt muziek van eigen bodem een extra hart onder de riem. cult! lanceerde een oproep voor alle cultuur- en gemeenschapshuizen om de Belgische muziek letterlijk én figuurlijk in de schijnwerpers te zetten. De verschillende initiatieven kan je hieronder vinden.

GC de Bosuil in Jezus-Eik maakt opnames van enkele professionele lokale artiesten, die ze zullen promoten op hun verschillende kanalen. Plaatselijke culturele helden als Stoomboot en Nenukaf hebben inmiddels toegezegd. En als alles meezit, hebben ze voor 14 februari ook nog een echt valentijnslied in petto! Lees hier meer. 

CC Binder speelt enkel Belgische muziek in hun gangen en de beide vestigingen van de bib. Er wordt tevens een wall gemaakt waar de favoriete Belgische nummers genoteerd kunnen worden. Ook kunnen mensen van 1 t.e.m. 12 februari online stemmen voor hun favoriete Belgische nummer. Met die lijst maken ze een ‘Top 20 van Puurs-Sint-Amands’ en een Spotify-playlist die ze op 14 februari zullen verspreiden. Daarnaast doen ze nog een oproep bij lokale artiesten om een eigen versie te maken van hun favoriet Belgisch nummer. Op Valentijn om 17.00u brengen zij dit nummer live op het podium van CC Binder. De show zal live gestreamd worden zodat iedereen mee kan genieten. Check alle info hier.

In CC De Werf in Aalst gaan ze op zoek naar het beste uit meer dan 50 jaar lokale popmuziek. Vanaf donderdag 21 januari tot en met vrijdag 5 februari kan iedereen zijn top 3 doorsturen. Op basis daarvan zal op zaterdag 6 februari de allereerste ‘Top053’ via livestreamradio en website gepresenteerd worden door Jonas Decleer, die eveneens als afspeellijst aangeboden zal worden. Meer info vind je hier!

Ook CC Asse laat van zich horen. Zowel leerlingen en combo’s van de Kunstenacademie als bands en zangers (Bump, Anton De Wolf en The Monotrol Kid) spelen hun favoriete nummers uit het Belgische songbook. Hun bijdrage kan je bekijken op de sociale media van het cultuurcentrum en de academie. Lees er hier meer over. 

CC De Plomblom in Ninove roept handelszaken en winkeliers op om Belgische muziek op te zetten. 

OC d’Iefte in Deerlijk wordt een week lang OC de Zulle. Samen met hun inwoners gaan ze op zoek naar de Deerlijkse Tijdloze, dé lijst met de 50 beste Deerlijkse nummer. Deze lijst wordt op 14 februari bekend gemaakt tijdens een live-uitzendig op de lokale radio. Ook lanceren ze ‘zulleconcertjes’: een band komt op Valentijn langs om er enkele deurdeuntjes te spelen. Nog die dag, rijdt er een piano rond in het centrum die passanten zal verblijden met live pianomuziek. Tot slot zullen er elke dag livestreams van dj-sets met enkel Deerlijkse dj’s doorgaan. Hier vind je er meer over.

CC de Meent in Alsemberg roept op om te stemmen voor de ‘Meent top 38 aller tijden’, een lijst met de favoriete Belgische nummers van artiesten die ooit op hun podium stonden. Op de website komt ook een historisch overzicht vanaf 1984. Begin maart brengen zij elke zaterdag in de ‘Meent-sessies’ telkens een overzicht van deze top 38 met daarbij interviews en bands die nummers zullen spelen uit deze lijst. Check hun website voor meer info.

CC Brugge organiseert drie bijzondere livestreams vanuit de Koninklijke Stadsschouwburg. Voor en na de concerten geniet je van enkele opmerkelijke Belgische dj’s. Op valentijn krijg je bovendien de kans om je geliefde(n) op een bijzondere manier te verrassen door een verzoeknummer aan te vragen. Meer hierover vind je op hun website.

CC Nova in Wetteren gaat een samenwerking aan met de leerlingen van de muziekacademie waarbij ze Belgische nummers zullen coveren. Ook kan je tickets kopen voor het online optreden van Stadlander dat op vrijdag 12 februari in hun zaal zal plaatsvinden. De bib is dan weer op zoek naar hét favoriet Belgisch nummer van de Wetterenaars. Hier vind je meer info.

Het CC Strombeek in Grimbergen gaat aan de slag met hun lockdown residents. Tijdens de tweede lockdown hadden ze maar liefst acht Belgische muzikanten te gast en daar is ook beeldmateriaal van. Dit beeldmateriaal zal in een film gegoten worden die ze dan tijdens de week zullen afspelen. 

In CC Dilbeek werken ze samen met vijf lokale artiesten die Belgische nummers coveren in een filmpje. Daarnaast streamt Jongerenwerking FRIS een live dj-set met enkel Belgische muziek. Bovendien kiezen de leners van de bibliotheek in Dilbeek hun Belpop top 20. Deze nummers worden vervolgens aan elkaar gemixt en kan je beluisteren online of aan de ingang van de bib!

Verschillende Zuidrandgemeentes verspreiden demo's en/of filmpjes via hun website en social media. Een heel weekend draait Radio Zuidrand tevens Belgische muziek met op 13 februari een Belgische top 100 en op 14 februari interviews met Zuidrandse muzikanten vanuit het Cultuurhuis Altena in Kontich. Check alle info.

Cultuurcentrum Ter Dilft in Bornem zet enkele Belgische topmuzikanten in the picture via drie livestreams vanuit de schouwburg. Vrijdag 12 februari is het punkrocken geblazen met het jong (en deels Bornems) geweld van Teen Creeps, zaterdag 13 februari hebben ze een afspraak met de jazzy vibes van Linus + Økland / Van Heertum / Zach en zondag 14 februari starten ze de dag met aangrijpend klassiek van Los Reyes de la Baraja. Meer info vind je hier.

De Ginter-gemeenten zoeken via hun OAZE-platform (digitaal platform voor jonge makers) artiesten die zichzelf willen filmen terwijl ze een cover van een Belgische band spelen. Deze covers worden dan tijdens de actieweek gedeeld op hun sociale media platformen. 

De jeugddienst en de cultuurdienst van de stad Diest brengen heel de week een ode aan de Diestse muziek. Dit door concrete hoorbare en zichtbare acties in de binnenstad maar ook door online leuke verhalen te vertellen. Zo speelt de stadsbeiaardier ‘Hard Times’ van The Scabs, een all-time Diestse klassieker, spelen ze een week lang uitsluitend Diestse muziek in een hele hoop winkels en geven ze muzikanten de kans om hun merchandise bij lokale handelaars te verkopen.

Ook Leietheater in Deinze doet mee aan de Week van de Belgische Muziek, en wel met volgende acties. Iedere dag stelt een doelgroep een Spotify-playlist samen en een selectie uit hun keuze is zal elke dag tussen 18u en 19u op lokale Radio Tequila te horen zijn. Uit deze playlisten kunnen inwoners van Deinze stemmen op hun favoriete nummer. Deze TOP98 wordt op het slotmoment van de Week van de Belgische Muziek uitgezonden op Radio Tequila (op zondag 14/2 van 12u tot 20u). Daarnaast brengt iedere dag een bekend ‘muziekgezicht’ uit Deinze een Ode aan haar of zijn favoriete Belgische nummer en stadsdichter Steven Van de Putte brengt een poëtische Ode aan een Belgische klassieker. Via een affichemuur (aan de ramen van Leietheater) komt de muziekhistorie van Deinze tot leven met een mooi overzicht via affiches, platenhoezen, foto’s enz, en als laatste brengt Kraft een twee uur durende live DJ-set vol nummers van Belgische makelij. Deinze zit niet stil! 

En in Zottegem brengt de bibliotheek samen met CC Zoetegem hun ode aan de Belgischue muziek in samenwerking met Studio Zebra. In februari krijg je de kans jouw persoonlijke liefdesboodschap te bezorgen aan jouw favoriete artiest, pareltjes te ontdekken in de muziekcollectie van de bibliotheek en te genieten van een eerste van drie unieke Song Circles. Meer weten? Lees het hier!

Cultuurcentrum de Werft in Geel organiseert op maandag 8 februari om 20u een stream met de bands Frankie Traandruppel, MOAR en Mitraille die live te volgen is en een week lang te herbekijken is. Op zondag 14 februari passeren dan weer verschillende lokale en minder lokale artiesten tijdens de Valentijnstream Le fauteuil de l’ amour die vanaf 11u te bekijken is op de website.

meer info

FB-event: https://www.facebook.com/events/407938363828370/

website: www.weekvandebelgischemuziek.be