VUURWERK in De Grote Post
De Grote Post in Oostende organiseert met VUURWERK een meerdaags festival in de Lokettenzaal. Ze maken er tijdens de koudste periode van het jaar, de warmste plek van de stad van. Fleur Demortier (stagiair cult!) trok erop uit en ging in gesprek met An Pauwels en Mats Van Herreweghe over hoe het festival ontstond en wat hun plannen zijn met VUURWERK voor de toekomst. "We zien VUURWERK als één groot co-creatief traject waar iedereen die wil mag aan mee doen en mee mag vieren."
Kan je jezelf voorstellen?
Mats: Ik ben Mats en werk voor De Grote Post als programmator voor de stad en reflectie. Binnen die rol probeer ik te zoeken naar verbinding tussen verschillende mensen en verschillende sectoren. Zo probeer ik vanuit het gesprek dat er leeft in de stad te ontdekken en te kijken: hoe kunnen we daar verbeelding aan geven? En hoe kunnen we vanuit die verbeelding projecten maken die inspirerend zijn?
An: Ik ben An en ik werk als coördinator community en communicatie waarbij ik de rol van communicatie op een niet-klassieke manier invul. We proberen het programma niet zomaar te delen met een publiek, maar proberen telkens de vanuit de vraag te vertrekken: hoe kun je het publiek deel laten uitmaken van het verhaal van De Grote Post? In die zin staat communicatie dus niet los van het artistiek programma, maar maakt het er deel van uit.
We willen verbinding aangaan met heel veel mensen. Die verbintenissen komen vaak tot stand wanneer mensen vertrouwen voelen om creatief te kunnen zijn, om talenten te ontwikkelen, om na te denken.
Hoe zouden jullie De Grote post omschrijven?
Mats: Ik denk dat De Grote Post een baken is in de stad en een cultuurhuis dat op een zorgzame, vertrouwensvolle manier in de stad wil staan. Op die manier wil De Grote Post ook omgaan met de artiesten die hier op het podium staan, diegenen die achter de schermen werken en onze bezoekers. We willen verbinding aangaan met heel veel mensen. Die verbintenissen komen vaak tot stand wanneer mensen vertrouwen voelen om creatief te kunnen zijn, om talenten te ontwikkelen, om na te denken. Tegelijk denk ik ook dat we eerlijk moeten nadenken waar we vandaag staan en wat onze ambities zijn voor morgen.
De Grote Post is een thuis voor spelers in de stad en dus alle theater-, dans- en sportverenigingen. Dit is de plek waar ze op het podium kunnen staan en aan hun familie en vrienden tonen waaraan ze jarenlang gewerkt hebben. Daarnaast is De Grote Post een erfgoedparel en evengoed een bijzondere locatie voor congressen. Op die manier hopen we voor heel veel mensen een derde plek te zijn.
Wat is VUURWERK?
Mats: VUURWERK is een gratis, jaarlijks terugkerend, meerdaags feest in de lokettenzaal van De Grote Post. Het is een open uitnodiging aan de stad om samen met ons het licht maar ook de donkerte in het leven te vieren. We zien VUURWERK dan ook als één groot co-creatief traject waar iedereen die wil mag aan mee doen en mee mag vieren.
An: Dit jaar zien wij VUURWERK als een feest waarbij we stil staan en in beweging komen bij wat je krijgt, voelt, beleeft en doorgeeft. We staan stil bij wat we meedragen van wie we missen, we doen een dag rond mantelzorg en dementie en zo verder. Maar je mag deze zin gerust ook letterlijk nemen. Eén van de trajecten waarmee we nu bezig wil onze lokettenzaal veranderen in een publieke rolschaatspiste. We willen met een groep kinderen en jongeren oudere mensen leren rolschaatsen, en hen uiteindelijk samen uitnodigen om tijdens VUURWERK een hele middag te komen rolschaatsen.
Mats: Dit jaar gaan we voor vier dagen. We wilden vorig jaar voor een veel intensere periode gaan. Ik denk dat er tijdens die tien dagen nog te veel stille momenten waren en dat we nu die intense energie die festivals en feesten kenmerkt, veel beter kunnen ontsluiten binnen een kortere tijdspanne.
Hebben jullie bewust gekozen om VUURWERK in december te organiseren?
An: Ja, december was een heel bewuste keuze, omdat het een maand is waarin je sowieso reflecteert over het voorbije jaar en ook een soort wens of droom uitspreekt voor je toekomst, voor jezelf, maar ook voor wie je graag ziet. VUURWERK valt ook tijdens de donkerste dagen van het jaar wanneer wij het meest licht willen geven.
Hoe zouden jullie het publiek bij VUURWERK omschrijven?
Mats: Wat heel belangrijk is, is dat we vertrekken vanuit die relatie met het publiek. Ons publiek ontstaat doordat dat wij in relatie treden met verschillende mensen die op hun beurt weer andere mensen meepakken. Het wordt een gedeelde ervaring.
An: We gaan trajecten aan met bijvoorbeeld onderwijs, ontmoetingscentra, met Arktos (Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties en personen met een beperking) en met jongeren uit het OKAN-onderwijs. Tijdens de vorige editie hebben we bijvoorbeeld het belang gezien van intergenerationele dialoog. Zo werd er dieper ingegaan op de thema lijfelijkheid. Hierbij kwamen de leerlingen zorg en welzijn van het Vesaliusinstituut in De Grote Post de voeten verzorgen van een groep van meestal mensen. Dit zorgde ervoor dat ze samen de weg vonden naar De Grote Post waar jong en oud nadien kon genieten van één groot dansfeest. We wilden niet zomaar een fuif organiseren.
Hoe hebben jullie de communicatie aangepakt en welke kanalen hebben jullie hierbij gebruikt?
An: Een heel groot stuk van de communicatie zit bij iedere betrokkene. Iedereen in het verhaal is een ambassadeur van het project. Ik blijf dit de grootste kracht vinden van de communicatie van VUURWERK. We hebben uiteraard ook via de klassieke kanalen communicatie gevoerd en hadden het geluk dat we in een deur-aan-deurblad konden staan. Ook onze vlaggetjes die verspreid werden doorheen de stad waren een deel van de communicatie. Inwoners konden de vlaggetjes versieren en maakten zo duidelijk dat iedereen in Oostende een stukje van het feest is. Wat voor ons van belang is, is dat de werking altijd naar buiten en dan naar binnen gaat. Dat uit zich bijvoorbeeld in een voortraject binnen scholen en ontmoetingscentra om hen zo vervolgens naar binnen krijgen in De Grote Post. Heel veel mensen die we normaal niet zien, kunnen we zo wel over de drempel krijgen.
Het gaat ons vooral om wat je doet met wat naar beneden valt, de energie die vrijkomt. Sommige dingen landen in VUURWERK, andere dingen landen later doorheen het jaar en dat is ook oké.
Vanwaar de naam VUURWERK?
An: Na de knal van het vuurwerk vallen de stukjes terug naar beneden en net die glinsters die in beweging worden gebracht, zijn de mooiste van het vuurwerk. Het gaat ons vooral om wat je doet met wat naar beneden valt, de energie die vrijkomt. Sommige dingen landen in VUURWERK, andere dingen landen later doorheen het jaar en dat is ook oké.
Is er iets wat vorig jaar moeilijker ging en jullie willen meenemen? Of zijn er nog gemiste kansen die jullie willen benutten?
An: De publieke ruimte biedt soms uitdagingen. Zo voorzien we voor de komende editie koptelefoons bij sommige activiteiten zodat alles goed te volgen is. Voor de editie van 2024-2025 proberen we helderder te denken. We hebben naar mijn gevoel vorig jaar te veel trajecten willen laten samenkomen. Hierdoor konden we de trajecten niet diepgaand genoeg ontvouwen.
Mats: Ja, we willen ons nu meer toespitsen op een aantal concrete onderdelen. Ook willen we het project inhoudelijk uitdiepen door er nog meer gesprekken over te voeren. De aandacht aan het voortraject kan beter, maar ook op wat zich tijdens VUURWERK afspeelt en de nazorg willen we extra focussen. Die duurzaamheid en gedragenheid is voor ons van groot belang.
An: We ondervonden dat de voorbereiding van het feest heel waardevol is. Het gaat niet over de cadeaus, maar over wat je op de kaartjes schrijft. Voor onze voortrajecten hebben we dan ook bewust onze tijd genomen.
Hebben jullie nog tips voor andere huizen die hiermee aan de slag willen?
An: Ik weet niet of het een tip is, maar het is misschien iets waar ik zelf ook veel aan heb. In de sector kloppen we onszelf vaak op de borst over ‘kijk eens hoe goed we dat gedaan hebben’, maar wat soms interessanter is, is die zoektocht om tot het eindresultaat te komen. In die zin ben ik ook fan van VUURWERK, de zoektocht om los te laten en om tegelijk helder te zijn in je kaders.
Om te eindigen, is nog iets wat jullie graag vermelden of willen delen met jullie collega’s?
An: Ik kijk uit om deelgenoot te zijn van zoektochten van andere cultuurhuizen. Ik denk dat het zinvol is dat we blijven reflecteren wanneer we over VUURWERK praten. Bovendien is er ook geen heilige graal die de oplossing biedt voor alles.
Wanneer?
Van woensdag 11 december 2024 om 00:00 tot en met zaterdag 14 december 2024 om 00:00