toekomstwensen van Arne & Siebe

02.10.2023 · #toekomstwensen #inspiratie #cult! #the next fifty

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de cultuurhuizen heeft cult! tien organisaties, individuen of duo's gevraagd hun toekomstwensen voor de cultuurhuizen te formuleren. In primeur delen we met jullie de toekomstwensen van Arne De Tremerie (acteur en theatermaker) en Siebe Chau (programmator 30CC en bandlid van Ão). Zij maakten een aftelkalender en verzamelden daarin 50 toekomstwensen. Tel je mee af?

27 november
Nog eens 50 mooie jaren voor cult! Dat jullie prachtige organisatie vooral blijft doen wat ze doet en jullie daar rijkelijk in gesteund en geapprecieerd worden. Vanuit ons alvast een welgemeende dankjulliewel en schol!

 

26 november
Cultuurnieuws bulletin vóór de sport

 

25 november
Een snoepreisje voor de hele cultuursector naar een overeen te komen locatie om burn-outs te tackelen en elkaar te leren kennen buiten sectorevents

 

24 november
Gratis openbaar vervoer bij aankoop van tickets in cultuurcentra.

 

23 november
Een nationale feestdag voor alle cultuurcentra en cultuurwerkers met gratis tickets voor iedereen, betaalt met overheidsgeld, en een grote showcase en viering van al het moois dat er bij ons gecreëerd wordt. Met verplichte aanwezigheid van de koning en politici, uiteraard…

 

22 november
Veel pintjes en fanta’s na de voorstelling of het concert en gezellig blijven keuvelen met het publiek

 

21 november
Nog veel selfies met het publiek

 

20 november
Dat iedereen in de cultuursector (en ver daarbuiten natuurlijk ook) gezond en gelukkig blijft of wordt. Dat iedereen voldoening haalt uit hun job en met liefde zich blijft inzetten voor onze prachtige podiumkunsten.

 

19 november
Een plek kan blijven zijn voor loslaten, troost, verbinding, een lach, een inzicht, vragen, antwoorden en weerzien van vrienden en familie

 

18 november
Virtueel uit de voegen van een CC treden en een up-to-date digitale architectuur binnen de voegen. Zalen/centra met geavanceerde technologieën die interactieve en meeslepende ervaringen mogelijk maken.

 

17 november
Veel lekkere snackies en drankjes in de loges

 

16 november
Verzoeningen, samenwerkingen of nieuwe bruggen. Dáár, in het cultuurhuis samenzijn, samen beleven, samen iets goed of net heel slecht vinden, samen programma maken of bijwonen (bijvoorbeeld door alleen op dezelfde dag in een andere zaal te staan). Dat kan op zich al wonderen doen

 

15 november
Dat ondanks de mogelijke polarisering (op veel vlakken) die helaas hoe langer hoe meer op de loer liggen, cultuurbeleving nog meer de verbindende factor wordt. In een zaal maakt het niet uit of je groen of bruin stemt, tijdens een “dragbrunch” in de foyer kan je 16 of 66 jaar oud zijn, als je een nieuwe circustruc oefent op de koer kan dat met wat hip-hop of een strijkkwartet op de achtergrond. Bij een concert heb je geen taal nodig en bij het bestellen van tickets zou niemand een voorstelling in hun portemonnee mogen voelen. Een plek waar culturele diversiteit wordt gevierd en ontdekt en waar gemeenschappen samenkomen.

 

14 november
Versterking van de rol van cultuur in het onderwijscurriculum. Nog meer podiumkunsten voor scholen, familie en de allerallerjongsten! Innovatieve educatieve programma's die artistieke expressie en creatief denken bevorderen.

 

13 november
Meer techniekers. En met meer techniekers ook iets aangenamere werkuren voor technieker.

 

12 november
Aandacht voor mentaal welzijn van artiesten en cultuurwerkers achter de schermen.

 

11 november
Geen racisme of seksisme op, naast, achter en voor het podium.

 

10 november
Een positieve shift in het seizoensprogrammeren waarbij er meer ruimte vrijkomt voor ad hoc evenementen, veelal ingevuld door nieuwere ongesubsidieerde makers, en waarin er 
korter op de bal gespeeld kan worden zonder dat de ticketverkoop of reikwijdte van de communicatie in het gedrang komt.

 

9 november
Flexibele subsidiesystemen die artistieke vernieuwing stimuleren.

 

8 november
De (lokale) gemeenschap(pen) mee programma’s laten invullen, zowel op vlak van creatie als curatie. Publieksparticipatie bij het besluitvormingsproces. Bezoekers aanmoedigen om hun eigen creatieve potentieel te verkennen en uit te drukken.

 

7 november
Extra uitgeruste repetitie en residentieruimtes, te gebruiken aan een spotprijs. 

 

6 november
Drempels neerhalen om cultuur te beleven. Deuren wagenwijd openzetten, een rode loper uitrollen voor iedereen ongeacht diens achtergrond of financiële situatie.

 

5 november
Genoeg stilstaan bij het feit dat we al zo een uniek, rijk en prikkelend cultureel veld hebben vol gemotiveerde mensen, dankbaar publiek en prachtige creaties.

 

4 november
Verbindingen met andere sectoren, zoals technologie, wetenschap, educatie en zorg.

 

3 november
Een inspirerend gesprek of met één van je idolen. En als die er niet meer zijn, misschien dat er binnen 20 jaar wel digitale manieren zijn om met het verleden in dialoog te gaan.

 

2 november
Omarming van cultureel erfgoed en tradities, zonder innovatie, inclusie en tolerantie in de weg te staan.

 

1 november
Zingeving voor mensen die de zin even kwijt zijn. Als “zin” te veel is, op z’n minst afleiding.

 

31 oktober
En als het kan ook tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

 

30 oktober
Een vruchtbare oversteek tussen Nederland en België. 

 

29 oktober
Cultuurminnende en geëngageerde politici in de regering. Die bij voorkeur ook hun cultuurliefde uiten in de begroting en in hun vrije tijd ook in de zalen zitten.

 

28 oktober
Financiële ondersteuning voor onafhankelijke kunstenaars. Kunstwerkattest till infinity.

 

27 oktober
Ecologische manieren om met de internationale uitstraling duurzaam te kunnen toeren.

 

26 oktober
Een sterk politiek kader als springplank tot internationale uitstraling.

 

25 oktober
De blijvende ongeëvenaarde hospitality in Vlaamse cultuurhuizen. Van waanzinnig hartelijk personeel tot heerlijke catering.

 

24 oktober
Een plek (blijven) creëren waar publieken kunnen uitwisselen en clashen. Hoe een reggae fan in contact kan komen met een concerto van Mendelssohn of een liefhebber van figurentheater toevallig op een slam-poetry avond terechtkomt. 

 

23 oktober
Een plotse ontmoeting en samenwerking met gedreven initiatiefnemers of mecenassen met een hart voor cultuur.

 

22 oktober
Een blijvende plek van onthaasting. Anderhalf uur zonder online te zijn gaat alleen maar aan waarde winnen de komende 50 jaar.

 

21 oktober
Vruchtbare uitwisseling tussen generaties. Ervaring en een nieuwe wind die elkaar aansteken vanuit hun sterktes.

 

20 oktober
A.I. als een voorbeeldige stagiair(e) die de administratieve/mechanische rompslomp afhandelt zodat iedereen in alle gelederen zich nóg meer kan focussen op wat er effectief toe doet.

 

19 oktober
Een romance met A.I. in de podiumkunsten zonder dat het onze boze ex wordt.

 

18 oktober
Tournees met minstens 15 speelplekken, allemaal uitverkocht natuurlijk 😉 Om mee te beginnen. En dan een dikkere herneming het seizoen erop.

 

17 oktober
Duurzame en groene infrastructuur. Een LED-je hier en daar en ecologische technologieën waar we binnen 50 jaar versteld van gaan staan dat we ze nu nog niet kenden.

 

16 oktober
Toegankelijkheid, openheid en gastvrijheid voor mensen met diverse behoeften.

 

15 oktober
Ruimte en budget voor experiment, zowel langs de kant van de artiesten als van de cultuurcentra en het publiek.

 

14 oktober
Aandacht voor diversiteit en inclusie in het personeelsbestand.

 

13 oktober
Inclusieve programmering die verschillende gemeenschappen aanspreekt.

 

12 oktober
Nieuwe wegen of re-mediatie om nieuw werk tot publiek te brengen. Theatercookies en Discover Weekly in jouw lokale cultuurhuis. Nieuwe manieren vinden om publiek makkelijker zelf te kunnen ontdekken wat ze willen zien of horen. Maar ook hoe ze dieper en breder gaan in bepaalde interesses. Zouden podiumkunsten on demand lukken? Hoe sijpelen algoritmes mee in programmatie of creatie? 

 

11 oktober
Een steeds groeiend nieuwsgierig publiek voor dit nieuw/jong talent.

 

10 oktober
Steeds groeiende ondersteuning van nieuw/jong talent.

 

9 oktober
Cultuurhuizen als kloppend hart van een steeds evoluerende maatschappij, waar diversiteit in alle vormen troef is. Welke plek in een stad of gemeente heeft meer banden met allerhande organisaties of particulieren? Met scholen, dko’s, buurtcentra, lokale, nationale en internationale artiesten van alle soorten disciplines en pluimage, met het beleid, met de sportdiensten, lokale verenigingen, initiatiefnemende burgers, publiek en publieke ruimte…  Wij wensen toe dat cultuurcentra een broeikas zijn waar onuitputtelijk ingezet wordt op culturele uitwisseling en verbinding in al zijn vormen.

 

Vanaf 9 oktober zijn er nog exact 50 dagen tot het feest in CC MUZE op 28 november. Naar aanloop van het feest zullen we hier elke dag een nieuwe wens van Arne en Siebe lanceren.