#ticketvoorcultuur

20.03.2020 · #sector #beleid #corona

In de afgelopen dagen is er veel gevraagd en gezegd rond de reeds betaalde tickets voor de evenementen die - volgens de huidige stand van zaken - tot 5 april 2020 zijn afgelast. Wat is nu de manier om dit aan te pakken?

VVC ging te rade bij experten om licht op de zaak te schijnen. Er is geen eenduidig antwoord, maar er zijn opties. Bovendien is niet uitgesloten dat er binnenkort van overheidswege maatregelen volgen. Waar je wél al mee kan starten, is een solidariteitsactie bij het publiek.

Hieronder vind je een voorbeeldtekstje / eerste insteek om te mailen naar tickethouders, te delen op jullie sociale media-kanalen en/of jullie website. We vragen aan burgers om hun solidariteit met de sector te tonen. Pas de tekst gerust aan, maak het persoonlijk!

Geef jij ook een #ticketvoorcultuur?

Om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, sluiten alle cultuurhuizen voorlopig de deuren. We doen ons best om afgelaste vertoningen te verplaatsen, maar dat lukt niet altijd. Dat heeft een grote financiële impact. Niet alleen voor cultuurhuizen, maar ook voor artiesten en gezelschappen. Toon jouw solidariteit en schenk jouw ticket aan cultuur met de hashtag #ticketvoorcultuur. Wij zorgen ervoor dat jouw compensatie terechtkomt bij makers, artiesten en gezelschappen.

Bedankt voor jouw steun en solidariteit. We verwelkomen je binnenkort heel graag terug in [NAAM CULTUURHUIS].

De afbeelding die hoort bij deze campagne vind je hier.

Voor meer informatie rond acties bij het publiek of omgaan met betaalde tickets, contacteer ons via info@cultuurcentra.be.

Regeling van de federale overheid

Federaal minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle heeft een aantal maatregelen aangekondigd om onder andere de evenementensector tegemoet te komen:

  • De organisator hoeft tijdelijk geen terugbetaling te doen van de tickets wanneer hetzelfde evenement op een latere datum binnen een redelijke termijn wordt georganiseerd. 
  • Kan de consument aantonen dat het niet mogelijk is om op die nieuwe datum het evenement bij te wonen kan een terugbetaling van de tickets wel (bv. ziekte, beroepsredenen). 
  • Kan het evenement niet op een later moment worden georganiseerd, moet de organisator voldoende tijd krijgen om de terugbetalingen te doen zodat terugbetalingen in de tijd kunnen worden gespreid.

 

Schrijf je in voor de cult!-nieuwsbrief!

Ongeveer wekelijks versturen we onze cult!-nieuwsbrief vol informatie, aankondigingen, workshops, opleidingen en inspirerende praktijken.

nieuwsbrief