© Kattoo Hillewaere - Schouwburg Kortrijk

protocol fase 4 goedgekeurd

15.06.2020 · #sector #beleid #corona

Op vrijdag 12 juni werd nu ook het protocol professionele kunsten bekrachtigd door minister-president Jan Jambon. Dit protocol omschrijft de voorwaarden om terug publieke activiteiten te organiseren in fase 4 (vanaf 1 juli) voor 200 personen, en biedt meer duidelijkheid en een kader voor iedereen die professionele kunsten wil maken en tonen. Alle werk- en opdrachtgevers en hun medewerkers dienen er zich aan te houden.

Deze informatie staat intussen gepubliceerd op sectorgidscultuur.be

Wat weten we nu? 

  • Vanaf 1 juli hoeft het publiek niet meer op 1,5 meter te zitten op voorwaarde dat en enkel voor wie in de zaal samen zit met je bubbel van tien. Muzikanten kunnen optreden, weliswaar op veilige afstand van elkaar en van publiek en krijgen extra ondersteuning op vlak van preventie en hygiëne. 
  • De Event Risk Matrix, een tool ontwikkeld door Toerisme Vlaanderen en KDG-Hogeschool in samenwerking met de virologen, wordt gebruikt om te kijken of een bepaald evenement kan doorgaan. ERM wordt een online tool die zowel aan de organisator als aan de (lokale) overheden duidelijk zal maken of een evenement voldoende veilig georganiseerd is. Zodra die online beschikbaar is, geven we jullie een seintje.
  • Dansers, acteurs, performers, circusartiesten,…) die op scène elkaar moeten kunnen aanraken, zullen dat kunnen, ook zonder mondmasker, maar onder strenge voorwaarden. De artiesten creëren voor de duurtijd van repetitie en voorstelling een eigen bubbel, mits strikte restricties in hun privé-leven en tijdens de voorbereiding. De rest van de crew (productie, techniek, publieksbegeleiding,…) blijft altijd op afstand zowel van elkaar als van publiek en artiesten.  
  • Voor de veiligheid van het publiek zorgen de huizen o.a. voor een veilige zaalopstelling, gescheiden looproutes, publieksbegeleiding, contactloos reserveren en ticketing, verhoogde hygiëne en ventilatie op topniveau. 
  • Wie in de risicogroep zit en toch een voorstelling wil zien, kan zich na advies van zijn of haar arts, melden bij publieksonthaal in de zalen. Samen wordt er met de persoon in kwestie bekeken of een optimale en veilige deelname mogelijk is.
  • Het protocol zet een stevige set aan permanente preventiemaatregelen in gang. Dit zorgt voor veilige cultuurhuizen die bij een volgende versoepeling onmiddellijk de nodige aanpassingen zullen kunnen doorvoeren. 

De vertaling van het protocol is vanaf nu te vinden via de online sectorgids cultuur, de website die ook zal functioneren als de officiële sectorgids. Lees en hanteer zeker het tabblad 'publiek' om je eigen risicoanalyses en preventieplannen te maken.

De veiligheid voor artiesten, medewerkers en publiek blijft in de komende maanden centraal staan. Ons publiek mag erop vertrouwen dat het op een veilige manier terug naar voorstellingen kan gaan kijken. 

We houden jullie op de hoogte. 
 

Schrijf je in voor de cult!-nieuwsbrief!

Ongeveer wekelijks versturen we onze cult!-nieuwsbrief vol informatie, aankondigingen, workshops, opleidingen en inspirerende praktijken.

nieuwsbrief