© Luc De Backer

EISH W MAHL / BROOD EN ZOUT in CC Nova Wetteren

03.10.2022 · #inspiratie #cult!

In CC Nova (Wetteren) openden ze het nieuwe cultuurseizoen met een statement: de eerste activiteit voor een publiek dat anders nog niet zo goed de weg naar het cultuurhuis vindt. Op vrijdag 23 september vierden ze de start van hun tentoonstelling EISH W MALH / BROOD EN ZOUT. Een fototentoonstelling over (samen) eten, gemaakt in samenwerking met de integratiedienst. Wij spraken met Eef Segers (programmator CC Nova) over hun project.

Eef Segers (programmator CC Nova) vertelt: “De tentoonstelling werd een geslaagde opening van ons cultuurseizoen. Heel wat mensen die we nooit eerder in de zaal zaten genoten van de tentoonstelling terwijl ze het eten op de foto’s ook zelf konden proeven.” De tentoonstelling werd het sluitstuk van het Wetterse Brugwachtproject. Daarbij krijgen nieuwkomers in de gemeente een buddy toegewezen waarmee ze zes maanden lang regelmatig afspreken. De bedoeling van het project is om hun sociale leven in Wetteren op te bouwen en op een laagdrempelige manier Nederlands te oefenen. De duo’s worden ook niet willekeurig samengesteld, maar worden gematcht via hun interesses.

“Als afsluiter van hun traject hebben een aantal buddyduo’s op onze vraag samen gekookt. We vroegen hen om een gerecht te kiezen en het samen klaar te maken. Alles mocht: een uitgebreide maaltijd, een kleiner hapje, een gerecht van hier of één uit het thuisland van de inburgeraar. De kookmomenten werden vastgelegd door drie Wetterse amateurfotografen en uit die foto’s ontstond de tentoonstelling EIS W MAHL / BROOD EN ZOUT,” vertelt Eef.

 

© Christine Eloot

 

Ook de fotografen werden deel van het project, zo vertelt Eef: “Op voorhand dacht ik dat het vrij eenvoudig zou zijn: de buddy’s zouden starten aan de voorbereidingen, als ze bijna klaar waren zouden ikzelf en een fotograaf langsgaan, foto’s nemen, weer vertrekken en het duo van hun etentje laten genieten. We merkten echter al snel dat de buddy’s erop stonden dat we telkens meeaten. Dat vond ik zelf een fijne wending maar ik merkte ook dat de fotografen zich niet altijd comfortabel voelden. Wanneer er eten geserveerd werd dat ze niet konden thuisbrengen, was het soms moeilijk om hen te overtuigen. Gelukkig voelden de fotografen zich na verloop van tijd steeds meer op hun gemak en schoven ze zelfs een paar keer mee aan.”

EISH W MALH / BROOD EN ZOUT is een samenwerking tussen de integratiedienst en CC Nova. Eef: “We vinden het zelf een hele mooie samenwerking en denken dat onze case inspirerend kan zijn voor andere cultuurhuizen die graag eens een gelijkaardig project willen opzetten.” Het resultaat van de kookmomenten is nog te bekijken in CC Nova tot vrijdag 21 oktober of via het receptenboekje met alle gerechten uit de tentoonstelling.

 

 

ontdek de tentoonstelling