© Davien Dierickx - CC Westrand, Vensterpret, thema "Stilleven"

cultuur tijdens corona

13.05.2020 · #inspiratie #sector #corona

Bijzondere tijden brengen bijzondere dingen! Ook tijdens de lockdown lieten diverse culturele actoren zich van hun meest creatieve kant zien. De afgelopen maanden communiceerde (toen nog) VVC geregeld via nieuwsflitsen over diverse acties in cultuurhuizen in coronatijden. Hier een overzichtje.

13 mei 2020 - cultuur tijdens corona

Theatergezelschap SKaGeN heeft een voorstelling op poten gezet die zich volledig op WhatsApp afspeelt. Met een voyeuristische blik meekijken hoe twee mensen via WhatsApp berichtjes over en weer sturen en elkaar beter leren kennen, geweldig toch? "Whatchapp #1: Emmi en Leo" maakt een virtuele tour door verschillende cultuur- en gemeenschapscentra in Vlaanderen. Meer info hier.

CC Westrand zorgt voor wat variatie tijdens wandeltochten voor Dilbekenaars. Met het project Vensterpret dagen zij de inwoners van Dilbeek elke week opnieuw uit om hun venster opnieuw in te richten. Van recepten op grootmoeders wijze tot uitstalramen van schatten op zolder tot quizvragen: voor elk wat wils achter de Dilbeekse ramen.

5 mei 2020 - gezamenlijke seizoensstart

Alle inwoners van Merelbeke, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem krijgen/kregen deze week een postkaart in de bus met een hoopvolle boodschap. 'Alles begint met licht': voorlopig die ene ghost light die nog brandt, in afwachting tot het aangaan van alle lichten. De vier cultuurhuizen slaan de handen in elkaar om gezamenlijk de start van het nieuwe seizoen aan te kondigen. Een stel enthousiaste vrijwilligers nam de postkaartbedeling voor hun rekening: te voet, met de fiets, of zelfs creatiever. Kijk zeker ook naar het filmpje.

We willen ook graag van de gelegenheid gebruik maken om GC De Kluize in Oosterzele te verwelkomen als nieuw lid van VVC. Welkom in ons ledennetwerk!

29 april 2020 - gesloten cultuurhuizen kijken met open blik

Lees het volledige artikel hier.

28 april 2020 - schoolvoorstellingen paasvakantie

CC De Spil in Roeselare gaat op zoek naar plaatsen (scholen, internaten, rusthuizen) waar zij, in plaats van de reguliere programmering, kleinschalige projecten op poten kunnen zetten, met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen. Zo kwam Dieter Massiaene van Compagnie Krak uit Brugge in Stedelijke Basisschool De Brug een voorstelling geven in de corona-paasopvang. Lees het artikel hier.

28 april 2020 - optredens woonzorgcentra

CC De Steiger in Menen organiseerde in woonzorgcentrum Andante een optreden van Marino Punk en Luc Dufourmont, om de bewoners en het personeel een hart onder de riem te steken. De sfeer zat goed, aan de foto's te zien! Lees het volledige artikel hier.

Ook CC 't Gasthuis in Aarschot zal de komende weken 'free podia' organiseren voor de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra. Lees het volledige artikel hier.

23 maart 2020 - cultuur in uw kot

Cultuurhuizen brengen cultuur naar je toe! Met de huidige sluiting hebben verschillende huizen voor even de overstap gemaakt naar de virtuele wereld. Zo organiseert Cultuurcentrum Brugge een heuse digitale zoektocht.

Op de facebookpagina van GC De Kriekelaar (Schaarbeek) vind je heel wat cultuurtips voor jong en oud terug. Ook onder andere Schouwburg KortrijkCC Het Bolwerk (Vilvoorde) en CC De Velinx (Tongeren) brengen een dagelijkse dosis cultuur naar uw kot. Cultuurconnect geeft ook wat tips over wat je allemaal kan delen met je publiek: ze geven je een mooie lijst met (te streamen) opera, theater, film, musea en literatuur. 

Maar ook in deze moeilijke periode tonen jullie nog maar eens aan dat solidariteit deel uitmaakt van jullie DNA. CC De Brouckère (Torhout), CC Zwaneberg (Heist-op-den-Berg) en CC 't Schaliken (Herentals) lieten de hemel oplichten om de helden van onze samenleving een duwtje in de rug te geven. En ook Werelddownsyndroomdag ging niet onopgemerkt voorbij: de teams van BICC 't Poorthuis (Peer), CC Muze (Heusden-Zolder) en CC De Werft (Geel) trokken - vanuit hun kot - hun steunkousen aan. 

 

Schrijf je in voor de cult!-nieuwsbrief!

Ongeveer wekelijks versturen we onze cult!-nieuwsbrief vol informatie, aankondigingen, workshops, opleidingen en inspirerende praktijken.

nieuwsbrief