Digitaal aanbod van cultuurhuizen
© CC Muze Heusden-Zolder

allemaal digitaal?

04.02.2021 · #inspiratie #sector #corona

Livestreams, on-demand uitzendingen en ander online aanbod zijn door de coronamaatregelen als nooit tevoren aanwezig in het culturele landschap. Ook heel wat van onze cultuurhuizen ontwikkelden een eigen digitaal aanbod.

Hoe pakken de cultuurhuizen uit Vlaanderen & Brussel het aan?

Uit twee (online) rondetafelgesprekken die cult! en publiq recent met telkens zo'n 30 cultuurcollega's hadden, blijkt dat veel cultuurhuizen nog zoekende zijn.

Veel vragen enerzijds, maar anderzijds wordt er ook volop ingezet op en geëxperimenteerd met dat digitaal aanbod. En die praktijken delen we graag met ons netwerk. Binnenkort volgen er good practices en tips & tricks. En hier stellen we jullie alvast enkele inspirerende voorbeelden voor:

CC De Werf in Aalst lanceerde een gloednieuw virtueel podium voor streaming en opgenomen content. Met beeld- en audiomateriaal stillen ze de cultuurhonger van hun publiek: lokaal verankerde pareltjes, bestaande voorstellingen en nieuwe projecten. lees meer

CC Muze in Heusen-Zolder is momenteel het toneel voor diverse livestreams en video-opnames van toptalent uit de regio. In veilige omstandigheden kunnen ze werken met professionele artiesten en daar maken ze dankbaar gebruik van. Op die manier kunnen ze hun publiek alsnog een live-beleving aanbieden. lees meer 

Ook de negen cultuurhuizen van Dijk92 verwennen hun publiek met een digitaal aanbod. Onder de roepnaam STREAM92 stelden ze een gratis muzikaal programma samen om de maand januari in schoonheid door te komen. En vanaf nu tot einde maart zit elke vrijdagmiddag een muzikant klaar om op een verrassende locatie in de regio een miniconcert te spelen. lees meer

Bij CC Strombeek bieden ze het publiek heel wat online content aan met hun project "De Residenten". Sinds oktober 2020 is hun (helaas lege) schouwburg een creatieplek voor artiesten. Daarom maakten ze video's en een podcast om de artistieke residenties aan het grote publiek te tonen. Voor de Week van de Belgische Muziek creëerden ze zelfs een heuse expo om hun residenten in de kijker te zetten. lees meer

Ook bij CC De Adelberg in Lommel zitten ze niet stil. Vrijdag 19 februari 2021 om 20.30 uur kan je via Facebook Live deelnemen aan de Belpop Lommel Quarantaine Quiz. Belpopkenner Jan Delvaux verdiepte zich in de Lommelse pop- en rockgeschiedenis en wordt voor de gelegenheid de sidekick van Kris Verduyckt (Klapkwis, Quarantaine Quiz). Het resultaat is een uurtje gezellig quizzen met boeiende en prettig gestoorde vragen. Op hun website vind je ook een heleboel andere evenementen die ze online programmeren via ZOOM of Facebook.

In Cultuurcentrum De Meent in Beersel lanceerden ze in januari TAKE AWAY CULTUUR-pakketen. Elke maand kan het publiek van een nieuw en rijkgevuld take-away menu genieten om de theaterhonger toch een beetje te stillen. Er is keuze uit een portie comedy of een pakket voor gezinnen. Ook voor de Week van de Belgische Muziek zullen ze een volledig programma lanceren met Meent-sessies en vier weken lang een Webcast-tv-uitzending vanop hun podium. Gastvrouw Roos Van Acker praat alles aan elkaar.

Op 25 februari start 30CC in Leuven met de reeks 'GOLFbrekers'. Dat zijn online geanimeerde interviews met artiesten die normaal dit voorjaar in hun programma hadden gezeten (Pepijn Ronaldo, Joris Hessels...). Binnenkort lanceren ze ook hun nieuw initiatief 'Leuven Jazz'.

Heeft jouw cultuurhuis ook een speciaal digitaal aanbod? Laat het ons weten en we delen het graag met ons netwerk.