werken met vrijwilligers

laatst aangepast

#beleid #zakelijk #publiek

Denk je eraan vrijwilligers in te schakelen in jouw cultuurhuis? In dit artikel vind je de basisinfo over het werken met vrijwilligers.

Wie mag vrijwilligerswerk doen?

Iedereen vanaf 16 jaar mag als vrijwilliger aan de slag. Ook 15-jarigen die de eerste twee studiejaren van het secundair onderwijs achter de rug hebben, komen in aanmerking. Mensen met vervangingsinkomens hebben een meldingsplicht voor het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Meer informatie kan je hier vinden.

Vrijwilligers vergoeden

Belangrijke opmerking: betaalde vrijwilligers bestaan niet. Kostenvergoedingen en occasionele geschenken kunnen wel. Hier een handig overzicht van manieren om vrijwilligers te vergoeden. Meer uitleg kan je hier terugvinden.

Rechten en plichten

Als organisatie heb je twee belangrijke plichten tegenover je vrijwilligers: informatieplicht en verzekeringsplicht.

Meer info over informatieplicht
Meer info over verzekeringsplicht

Administratie 

Wat moet je administratief in orde brengen en hoe begin je daaraan?
Kom het hier te weten.

Meer weten? Dan raden we aan om een kijkje te nemen op de website Vlaanderenvrijwilligt.be voor de meest actuele updates omtrent vrijwilligerswetgeving.

Vlaanderenvrijwilligt.be

cult! vzw is zorgvuldig als het gaat om informatie en antwoorden die het zelf geeft of die het krijgt van experten en partners op wie het een beroep doet. cult! streeft er naar steeds zo goed en correct mogelijke info te geven. cult! kan echter niet garanderen dat de informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kan er aan de informatie op deze website en aan eventueel advies  per mail of telefoon geen rechten worden ontleend.