sprekers feest!

Vijftig jaar cultuurhuizen. Vijftig jaar voorstellingen, workshops, projecten, concerten, expo's, publiek & artiesten. Dat moeten we vieren. Het hele netwerk viert feest op dinsdag 28 november 2023. Verwacht je aan een gezellig weerzien met collega’s, een goedgevuld programma en enkele fijne verrassingen doorheen de dag. 


Hier vind je meer info over de verschillende sprekers op ons feest!

11u30 toekomstwensen

Rashif El Kaoui is acteur, rapper, podcastmaker, schrijver en KVS-gezicht. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs. Hij werkte ook mee aan voorstellingen van ’t Arsenaal, Het Paleis, fABULEUS, de Monty en KVS. Bij KVS is hij deel van het open ensemble. Hij was er te zien in Malcolm X, Odysseus: een zwerver komt thuis, Drarrie in de Nacht, JR en Who's Afraid of Virginia Woolf.

Veerle Van Schoelant is artistiek coördinator van cultuurhuis 30CC en gastlector Cultuurwetenschap aan UCLL KU Leuven. Ze treedt ook op als curator-adviseur voor o.m. KUnST Leuven. Ze werkte o.m. als productieleider bij Artforum en fABULEUS en stond ook mee aan de wieg van o.m. jonge-makersprojecten als Eigen Kweek en het brede samenwerkingsproject voor het klimaat, Warm Alarm. Ze bereidt mee de ontwikkeling van de Podiumkunstensite voor in Leuven (2029).

Evelyne Coussens schrijft als freelance cultuurjournalist voor De Morgen en voor verschillende cultuurmedia (Ons Erfdeel, rekto:verso, Etcetera). Ze studeerde klassieke filologie aan de Universiteit Gent en theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Ze is gastdocent cultuurtheorie en kunstkritiek aan verschillende hogescholen en universiteiten en werkt voor Publiq.

Karel Van Poucke is sinds 2023 directeur en programmator in CC Zoetegem (Zottegem). Daarvoor werkte hij 19 jaar in Cultuurcentrum Evergem als programmator (muziek, theater, humor, dans, film, tentoonstellingen) en medewerker promotie en communicatie.

Joke Quaghebeur is directeur bij OPENDOEK vzw. Lesgever bij (Rosas), voorzitter bij UNIK vzw en oprichter van Dansstudjoke.

Lies Cuyx werkt sinds 1997 in CC MUZE als programmator. Haar eerste job na haar studies politieke wetenschappen en culturele studies is een passie geworden. De programmatie voor kinderen en jongeren, kunsteducatie, publiekswerking en sociaal-artistieke projecten zijn de speerpunten van haar werk. In de vele lokale en bovenlokale samenwerkingsprojecten die ze uitwerkt, zit steeds de maatschappelijke relevantie van kunst verweven.

Tom Michielsen is sinds 1996 zakelijk en artistiek directeur van CC MUZE. Sinds 2017 is hij ook waarnemend teamverantwoordelijke toerisme. De link met toerisme en erfgoed is belangrijk omdat het cultuurcentrum sinds 2019 is verhuisd naar de gerenoveerde gebouwen van de steenkoolmijn en het erfgoedmuseum ZLDR Luchtfabriek. Als programmator ontwikkelde Tom een sociaal-culturele aanpak waarbij het verenigingsleven en diverse sociaal-culturele partners sterk betrokken vanuit een actief participatiebeleid.  Na meer dan 25 jaren op de teller kent Tom het klappen van de cultuurzweep.

13u sofagesprekken

De sofagesprekken tijdens de lunch zijn hét ideale moment om tips te verzamelen van cultuurcollega’s en organisaties. Doorheen CC MUZE vind je verschillende gezellige hoekjes waar je kan luisteren én spreken met cultuurhuizen, organisaties en projecten. Je kan tussen 13u en 13u45 doorlopend aanschuiven bij deze 10 sofagesprekken.

#1 KUNSTEN BO(!)S DES ARTS #project
Een feestelijke en culturele ontmoeting tussen Vlamingen en Walen via een artistiek parcours langs de taalgrens, dé plek die beide gemeenschappen met elkaar verbindt. Ontmoeting, ontdekking en gezelligheid staan daarbij centraal. Een initiatief van de cultuurcentra van Halle, Beersel, Ittre, Tubize, Braine-le-Château, Rebecq en Le Centre culturel du Brabant wallon.

In de zetel: Tim Merckx (CC 't Vondel Halle) en Lola Pirlet (Centre culturel du Brabant wallon)

#2 bovenlokale cultuur #organisatie
OP/TIL is een steunpunt. OP/TIL stimuleert cultuur in alle richtingen en verbindt spelers uit de cultuursector over de grenzen van gemeenten, sectoren en disciplines heen. OP/TIL is er ook voor medewerkers van cultuurhuizen. OP/TIL biedt expertise, inspiratie en advies. Benieuwd naar het verhaal achter bovenlokaal, benieuwd naar hun aanbod? Vraag maar raak.

In de zetel: Lien Verwaeren en An-Sofie Gysemans (OP/TIL)

#3 De Bus #project 
Voor hun vijftigste verjaardag pakt CC De Schakel dit seizoen uit met een vijftig jaar oude bus. Deze oldtimer duikt het hele jaar op in het Waregemse straatbeeld. Zowel in als rond de bus kan je van alles beleven en ontdekken over de rijke geschiedenis van CC De Schakel. Kom (figuurlijk) mee aan boord, zet je in een zetel en kom meer te weten over dit fijne project.

In de zetel: Maaike Tubex (CC De Schakel Waregem)

#4 participatie in jouw cultuurhuis #praktijk
Een duidelijke tendens die zich aftekent in cultuurorganisaties is de aandacht voor het profiel van de professioneel verbinder, de publieks- of participatiemedewerker. Voor een aantal cultuurwerkers maakt het ook deel uit van hun functieomschrijving. In Schouwburg Kortrijk en CC De Werft Geel geven Amin en Roel het werk rond participatie een gezicht. Ze gaan met jou in gesprek over de uitdagingen en de kneepjes van het vak. 

In de zetel: Amin Srasra (Schouwburg Kortrijk) en Roel Tulleneers (CC De Werft Geel)

#5 Troostfabrik #project
Toen je als kind je knieën open viel, was er moederkeszalf. De pijn bleef dezelfde, maar toch was ze plots minder erg. Wat was het verschil? Troost! Tussen 25 oktober en 4 november 2023 produceerde De Troostfabrik zielenzalf per lopende meter. Niet in witte tubes maar in een resem hartverwarmende activiteiten. De Troostfabrik is een initiatief van het Liers Cultuurcentrum, Lost & Co, Bibliotheek de Fé, Beeldacademie Lier, Podiumacademie Lier, Stadsmuseum Lier en Mondiale Werken.

In de zetel: Els Verhaert (Liers Cultuurcentrum)

#6 relatie met je lokaal bestuur #organisatie 
Hoe zit het nu met die band tussen het cultuurhuis en ‘het’ lokaal beleid. Is er al een (goede) dialoog? Welke ruimte zien lokale mandatarissen vandaag nog voor cultuur? Ga in gesprek, leg je oor te luister en steek gelijk iets op over het aanbod van VVSG , de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Wist je bijvoorbeeld al van het lerend netwerk van vrijetijdscoördinatoren? 

In de zetel: Lieselot Decalf (VVSG)

#7 Oldscool #project 
Oldscool is een productiehuis met een missie. Onder het motto 'old is cool' creëren ze hoopvolle generation mash-ups en verbinden ze jong en oud. Ze tasten grenzen af en blijven weg van betutteling. Ze mikken zowel op fictie, docu en sociaal-innovatieve events. Zoals het Oldscool Festival In het pittoreske dorpje Voorde (Ninove), een eerste rusthuisfestival in WZC Wilgendries waar oldies en jeugdbewegingen verbroederen met een culturele programmatie om u tegen te zeggen. Er zijn DJ's, beatbox initiaties, comedy, muziek, silent disco en zelfs burlesque.

In de zetel: Geertrui Coppens (ZieZeZingen)

#8 duurzaam verbouwen #praktijk 
De grondige verbouwing van CC Binder in 2017/2018 was het uitgelezen moment om het gebouw te verduurzamen. Zowel naar technieken in het gebouw als naar energieverbruik na de verbouwing. Ook bij renovatie kan je met technieken een maximale flexibiliteit van het gebouw beogen mét oog voor energie-efficiëntie. Zo kunnen alle functies gegarandeerd blijven, kunnen zoveel mogelijk activiteiten en verenigingen in het gebouw een plaats krijgen en wordt er gestreefd naar een maximale bezetting op verschillende tijdstippen.

In de zetel: Pieter Cjaikovski (CC Binder Puurs-Sint-Amands)

#9 let’s go European #organisatie
Eager to expand your horizon, to gain insights from European colleagues and to prepare for the future? Look no further. The European network of Cultural Centres (ENCC), is here to give you a glimpse of what they have in store for you in the near future. You will also receive an exclusive preview of our freshly awarded Erasmus+ project FULCRUM, a definite must if you have your eye on ecological transformation, extended community building or shared visions for the future. This sofa conversation will be in English.

In de zetel: Irene Fici (ENCC)

#10 Klub Karbon #project
Arktos, ECRU en de vier cultuurcentra van Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een participatief platform waar jongeren uit de regio hun artistiek talent kunnen ontdekken, ontplooien en presenteren. Klub Karbon focust op jongeren in kwetsbare situaties tussen 14 en 25 jaar die moeilijk te bewegen zijn naar kunst- en cultuurorganisaties. 

In de zetel: Leandro Cinus (Arktos) en Lies Cuyx (CC MUZE Heusden-Zolder)

 

14u stemmen van de toekomst

 

Mona Thijs - Van lot naar plot

Van je lot een plot kunnen maken: dat is de reden waarom Mona Thijs ooit met verhalen vertellen begon en waarom ze nu schrijver en theatermaker is. In haar sociaal-artistieke makerschap zoekt ze naar manieren om mensen met wie ze werkt eigenaar van hun verhaal te laten zijn. Via anekdotes over een gefaald minigolftoernooi, een blauw oog op Halloween, de ontmoeting met den Dirk en cijfermoeheid schetst Mona haar zoektocht als jonge maker. 

Mona Thijs schrijft, maakt theater en heeft een grote liefde voor sociaal-artistieke projecten. Ze behaalde een master woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Haar kortverhalen verschenen in de literaire tijdschriften DW B en Deus Ex Machina. De theatervoorstelling Blueberries leave bruises on the skin, die ze samen met Astrid De Haes regisseerde, is dit seizoen op tour in Vlaanderen. In haar kunstpraktijk gaat ze graag het gesprek aan. Ze begeleidt momenteel een interviewproject rond de vraag wat een vrouwelijke openbare ruimte inhoudt.

Paulien Herck - Jongeren zijn de toekomst
Voor cultuurhuizen is het vaak moeilijk om de doelgroep jongeren te bereiken. AmuseeVous draagt participatie en co-creatie van jongeren als kernwaarde uit. Hoe kan ook jouw cultuurhuis er voor en door jongeren zijn?

Paulien Herck werkt voor Bamm! en AmuseeVous. Ze begeleidt jongeren van 18 tot 30 jaar in participatieprojecten binnen de cultuurwereld rond artistieke uitwerking en publieksbemiddeling. Ze vertegenwoordigt Bamm! ook als cultuureducatieve organisatie binnen de Vlaamse Jeugdraad.

Claïs Lemmens - Een stem voor meerstemmigheid
Onze maatschappij is diverser dan ooit, maar de cultuursector hinkt nog vaak achterop. Claïs Lemmens houdt vanuit cijfers en onderzoek een pleidooi voor een inclusiever perspectief op onze kunsten en ons publiek.

Claïs Lemmens genoot haar opleiding als musicoloog aan KU Leuven en cultuurmanager aan Berklee College of Music. Ze is zakelijk leider van muziekmagazine Gonzo (circus), zetelt in de subsidiecommissie van de Vlaamse overheid en maakt deel uit van verschillende bestuursorganen. Ze richtte VILT op, een managementkantoor voor jonge kunstenaars, en Equalize, een vzw voor diversiteit in entertainment en media.

15u Feelodrome

Regisseur en theatermaker Nic Balthazar neemt de hele zaal mee in een ongezien interactieve show waarin ze zelf de hoofdrol vertolken. Verder dan ze ooit hadden gedacht te gaan en waarbij ze aan het eind zowaar zelf samen een muzikaal nummer zingen en dansen. Een gezamenlijke reis van negativiteit naar positiviteit, van alleen naar samen. 

In Feelodrome worden toeschouwers doe-schouwers. Ze stappen samen uit de comfortzone en durven rare dingen doen, zoals samen neuriën, klappen, zingen, dansen, ademen, mediteren… Feelodrome is een feestelijke poging om opnieuw verbinding te vinden. Met onszelf en met elkaar. De ideale feestelijke afsluiter na een dag vol nieuwigheden en toekomstvisies.

Terug naar programma