© Schouwburg Kortrijk

nieuw cultuurseizoen: een voorzichtige start

14.09.2021 · #cult! #sector #corona

Twee weken geleden stuurde cult! een bevraging rond naar haar leden over de start van het nieuwe cultuurseizoen, de ticketverkoop en het eventuele gebruik van een Covid Safe Ticket (CST). In totaal vulden 74 van onze 169 leden de enquête in. Nu delen we graag die resultaten.

Opvallend is dat de ticketverkoop bij veel cultuurhuizen moeilijker gaat dan anders. Bijna 30% geeft aan dat de ticketverkoop ‘moeizaam tot zeer moeizaam’ verloopt. Bij 25% gaat het dan weer ‘goed tot zeer goed’ en de overige 45% blijft in het midden.

Dat zou kunnen liggen aan een gewenningsperiode bij het publiek. In de bevraging kwam het belang van een kleinschalige opstart en het herwinnen van vertrouwen naar voren. Enkelen gaven aan dat vooral het oudere publiek momenteel moeilijker de weg terug vindt. Verder lijken mensen hun tickets ook later te kopen: in plaats van voorstellingen maanden in te plannen, wordt er door het publiek nu korter op de bal gespeeld.

Het contact met de lokale besturen werd als overwegend positief ervaren: 75% gaf aan dat de samenwerking omtrent de corona-maatregelen bij het plannen van evenementen ‘goed tot zeer goed’ loopt.

capaciteit evenementen

Voor evenementen binnen gelden er in september tot 200 personen geen maatregelen. In oktober wordt dat aantal opgetrokken naar 500. Bij evenementen binnen met meer publiek kan er gekozen worden voor het gebruik van een CST (zonder mondmaskers of afstand) of blijven de maatregelen zoals in augustus gelden (100% CIRM-capaciteit met afstand en mondmaskers).

De meeste van de bevraagde cultuurhuizen plannen voorlopig nog geen grote evenementen. De reden daarvoor is omdat hun zalen slechts een kleine capaciteit hebben of omdat ze eerder voorzichtig van start willen gaan.

Van de 74 cultuurhuizen plant 34% in september evenementen met meer dan 200 personen binnen. Daarvan geef 4/5 van de huizen aan dat ze daarbij CST zullen gebruiken. 

In totaal plant zo’n 20% in oktober evenementen met meer dan 500 personen binnen, 3% twijfelt nog. Daarbij geeft 3/4 van de huizen aan dat ze CST zullen gebruiken. 

twijfels over CST: de voor- en nadelen

Hoewel bij grote evenementen het merendeel dus voor het gebruik van CST gaat, zijn er toch enkele twijfels en zorgen over de ethische en praktische componenten.

Zo geeft een aantal cultuurhuizen aan dat ze niet zo goed weten hoe ze het publiek moeten inschatten: hoe voelen zij zich tegenover het gebruik van CST?

Sommige cultuurhuizen vrezen dat het publiek het als een extra drempel zou zien om cultuur te beleven. Oudere mensen hebben bijvoorbeeld de CovidSafe app vaak niet op hun gsm staan. Daarbovenop vrezen ze dat volle zalen en het weglaten van een mondmasker een gevoel van onveiligheid zou creëren. Anderen vinden dan weer dat het gebruik van CST net een extra laag van veiligheid met zich zou meebrengen aangezien iedereen gevaccineerd of negatief getest is. “We willen onze bezoekers met een gerust hart laten genieten van cultuur,” luidt één van de antwoorden.

Ook communicatie is een struikelpunt: tussen de start van de nieuwe maatregelen en het nieuwe seizoen zat er weinig tijd, waardoor enkele huizen het te laat achtten om hun werking nog om te schakelen. Er werd verder aangegeven dat een CST ook heel wat geregel met zich meebrengt op vlak van communicatie, (extra) personeel en administratie.

Daartegenover vinden voorstanders dat CST de organisatie makkelijker maakt omdat er zo minder regels aan een evenement verbonden zijn en er bijvoorbeeld geen rekening meer gehouden hoeft te worden met het bewaren van afstand.

Een groot voordeel aan de CST is dat het cultuurhuizen de kans geeft om opnieuw de volledige capaciteit van hun zalen te benutten. Op financieel vlak is dat een verademing na de lange sluiting en de maatregelen in de sector.

Ten slotte werd aangegeven dat er ook een ethische component meespeelt. Sommigen vrezen dat het gebruik van CST het onderscheid tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden in de hand werkt en kan leiden tot een gevoel van discriminatie, terwijl anderen vinden dat er in totaal weinig mensen benadeeld worden gezien de hoge vaccinatiegraad in hun regio.

Heb je nog reacties of suggesties over deze bevraging? Laat het ons weten via info@cult.be