werken met technici: 11 aanbevelingen
In september 2024 deelden we het rapport over technici in cultuurhuizen met onze leden. Een van de conclusies is duidelijk: de zoektocht naar nieuwe techniekers verloopt op heel wat plekken moeizaam. We formuleren daarom een aantal aanbevelingen voor cultuurhuizen om technisch personeel te vinden, te houden én te laten groeien.
Hieronder lees je enkele concrete aanbevelingen:
1.Maak jouw vacature interessanter door de aantrekkelijke aspecten van de job te benadrukken. Of gebruik onderstaande tips om je huidige beleid onder de loep te nemen. Hieronder staan de vaakst vermelde redenen om als technicus in een cultuurhuis aan de slag te gaan. In aflopende volgorde:
- De fijne werksfeer tussen de collega’s.
- De autonomie & verantwoordelijkheid die de job biedt.
- Veel variatie in de job – elke dag is anders.
- Ruimte voor creatieve input – denk aan een lichtplan ontwerpen voor een lokale vereniging of buiten de ‘eigen’ muren een band ondersteunen.
- Mogelijkheid tot bijscholingen.
- De verschillende extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, permanentietoelage, reistijdvergoeding, verzekering …
- Nieuwe technieken in huis? Zet dit mee in de oproep, het is als technieker fijn om met de nieuwste materialen aan de slag te gaan
2. Zorg waar mogelijk voor inspraak in de planning. Het gebrek aan een work-life-balans is het grootste struikelblok om in de job te stappen (of erin te blijven werken). Hou er wel rekening mee dat een hoofdtechnieker soms moeilijke keuzes moet maken en dat je die verantwoordelijkheid niet zomaar kan doorschuiven.
3. Pols naar hun voorkeuren en interesses in de programmatie. Een inhoudelijke wisselwerking binnen het team van medewerkers kan originele invalshoeken opleveren. Of gebruik deze input om nieuwe concepten (zoals een clubreeks of een workshop op verplaatsing) op poten te zetten: wat is haalbaar? Welke uitdagingen zijn er?
4. Voorzie toeleiding naar vervolgopleidingen voor jullie huidige techniekers en maak er tijd voor in de planning. Het gebrek aan ruimte in de agenda is een van de redenen waarom technici vaak geen extra opleidingen (kunnen) volgen. Het is nochtans cruciaal om de job en de veranderende technieken bij te kunnen houden (bijvoorbeeld via Betterlive, Sociaal Fonds Podiumkunsten, Controllux of Amptec).
5. Betrek je technisch personeel bij de voorbereiding, de aankoop en begroting van nieuw materiaal en bij grote investeringen.
6. Blijf in gesprek over de (evoluerende) jobinhoud: wat zijn redenen waarom ze twijfelen aan de job? Waarin kan je misschien bijsturen of ontzorgen? Waar is er nog ruimte om aanpassingen te maken?
7. Ga in gesprek met je lokaal bestuur over de looninschaling van jullie techniekers. Gebruik hiervoor de resultaten van de bevraging om aan te tonen dat de (lage) verloning een probleem is bij de zoektocht naar techniekers. Meer dan de helft van de cultuurhuizen vindt de verloning van hun (hoofd)technici te laag. Het is bovendien een van de belangrijkste redenen om niet in een cultuurhuis aan de slag te gaan. Maak ook een aangepaste personeelsadministratie bespreekbaar om zo een zomerplanning of registratie van overuren te vergemakkelijken.
8. Zoek naar alternatieven. Er zijn cultuurhuizen die geen (podium)techniekers in loondienst hebben en die werken op basis van een raamcontract met een externe firma of met freelancers. Bekijk ook of interimwerk een (tijdelijke) oplossing kan bieden en spreek met je lokaal bestuur welke opties er mogelijk zijn.
9. Maak jezelf kenbaar als stageplaats of onderzoek de mogelijkheid tot werkplekleren voor opleidingen podiumtechnieken. Hou er wel rekening mee dat dit tijd en energie vraagt van jullie al aanwezig technisch personeel. Het vak van technieker leer je vooral op de werkvloer en het vergt geduld om mensen op te leiden. Sommige opleidingen werken daarom met mentors in het werkveld waarbij techniekers een vooropleiding krijgen om de studenten juist te kunnen begeleiden. Bekijk hier welke opleidingen er bestaan.
10. Zorg voor afstemming in de regio: wie staat er open voor stageplekken? Kunnen we vacatures en profielen naar elkaar doorsturen? Is er (kennis)uitwisseling mogelijk tussen technische teams in de regio?
11. Zoek het soms niet te ver: is er een collega uit een andere functie die graag wil doorgroeien naar een technische functie? Een collega die af en toe bijspringt bij voorstellingen is misschien wel de ideale toekomstige technieker(-in-opleiding). Of misschien groeit er wel interesse bij iemand in het team door mee te lopen met jullie technische ploeg?
Deze lijst aanbevelingen kwam tot stand op basis van verschillende gesprekken met cultuurhuizen en de bevraging rond technici in cultuurhuizen. Vragen of aanvullingen? Contacteer ons via info@cult.be.