Expo 'Kompelkoppen' - Stephan Vanfleteren & Stef Van Alsenoy - Een zeer waardevol eerbetoon aan de mijnwerkers met fotografie, video, interviews en een bijzondere soundscape duik je in de ziel van deze bijzondere generatie arbeiders. Naar aanleiding van 30 jaar mijnsluiting steenkoolmijn Zolder.

Naar aanleiding van 30 jaar mijnsluiting en het project MIJN|KRACHT fotografeerde hij meer dan 75 koolputters die gewerkt hebben in de Limburgse steenkoolindustrie. Vanfleteren beeldhouwt zijn onderwerp met intense contrasten en subtiele grijswaarden. Hij duikt in de diepte op zoek naar licht in de blikken van de oud-mijnwerkers. De grote expo KOMPELKOPPEN is een visueel document van indringende portretten van arbeiders die uit het duister gelicht worden. Naast portretten van karaktervolle koppen, diverse nationaliteiten, groepsfoto’s, stillevens is er ook een hedendaagse en abstracte filmprojectie te zien, gemaakt samen met zijn artistieke broeder Stef Van Alsenoy. Van Alsenoy betovert ook de expo met authentieke geluidsfragmenten tot een unheimliche soundscape. Kortom, een unieke ervaring voor alle leeftijden als eerbetoon aan een vergane Belgische industrie en haar arbeiders.

ZLDR Luchtfabriek in Heusden-Zolder is een boeiend erfgoedmuseum van de steenkoolmijn waar ook de beeldende kunsten een plek vinden. De expo KOMPELKOPPEN mocht 11.000 bezoekers verwelkomen. Daarmee is de Luchtfabriek een plaats waar kan nagedacht worden over verleden, heden en toekomst van postindustriële sites en hun arbeiders.