Klub Karbon is een socio-artistiek project om kwetsbare jongeren in contact te brengen met diverse kunstdisciplines, een bovenlokaal project met de betrokkenheid van de cultuurcentra van Leopoldsburg, Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Genk.

De vier cultuurcentra van Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg slaan met Klub Karbon de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een participatief platform waar jongeren uit de regio hun artistiek talent kunnen ontdekken, ontplooien en presenteren. Voor het initiatief werken de cultuurhuizen samen met Arktos en ECRU. Klub Karbon focust op jongeren in kwetsbare situaties tussen 14 en 25 jaar die moeilijk te bewegen zijn naar kunst- en cultuurorganisaties. Arktos bereikt deze jongeren maar mist een doorgedreven kennis van het cultuurlandschap. Daarom wordt er een intensieve samenwerking uitgebouwd met de cultuurcentra uit deze regio. Na een positieve evaluatie van dit project, engageert Arktos zich om een duurzame culturele poot binnen hun werking uit te bouwen. ECRU zorgt voor de verduurzaming van het netwerk. ECRU creëert een omgeving waarin de jongeren en projectpartners good practices en lessons learned uitwisselen met andere cultuur- en welzijnsactoren in de ECRU regio en daarbuiten.

Ondertussen staan ze 1 jaar in de uitvoering van het project en kijken ze tijdens hun collectief, op 11 oktober in C-Mine (Genk), achterom naar het eerste werkingsjaar en vooruit naar de komende twee jaar en de verdere toekomst van hun initiatief. Het collectief wil de kans geven aan de jongeren om te tonen hoe ver ze al staan, om andere jongeren te inspireren en om de verschillende partners in de gemeenten op de hoogte te brengen van de stand van zaken van het project. Het programma start rond de middag met een lunch gevolgd door het officiële gedeelte rond 13u30. Eindigen doen ze rond 17u00.

Inschrijven voor 'het collectief' kan hier.

Het Collectief is er voor actoren uit het culturele veld of uit de jeugd -en welzijnssector.