Accordeon Folie veegt alle clichés over het Accordeon van de baan. De accordeon is een instrument met een grote herkenbaarheid, maar eveneens één met vele gezichten en geheimen. De derde editie neemt je mee naar 1001 culturen: van klassiek over jazz, pop, chansons, improvisatie tot Argentijnse Tango.

proloog

19.00 tot 20.00 uur – Kleine zaal
State of the Art & New Generation

 

festivalconcert

20.15 tot 22.30 uur - Schouwburg 

Drie topuitvoerders concerteren individueel, deels begeleid door de vaste leden van het Gwen Cresens Kwartet: Bart van Canegem (piano), Janos Bruneel (contrabas) en Matthias De Waele (drums).  Maar ze zoeken elkaar ook op en zullen onderling duetten of een trio aangaan. Deze insteek zorgt ervoor dat drie accordeonisten met wereldfaam tot het uiterste zullen gaan en een uniek concert presenteren.

Gwen Cresens Kwartet (België)
Het Belgische Gwen Cresens Kwartet doorbreekt de genregrenzen, met een gezond gevoel voor tegendraadsheid en humor. Tijdens Accordeon Folie gaan ze aan de slag met Gracias a la vida, dé Spaanse klassieker, grasduinen ze in het rijke Braziliaanse repertoire, herwerken ze enkele parels uit de Franse filmmuziek, aanschurkend tegen chanson en valse musette. Ook Astor Piazzolla krijgt een ereplaats in het repertoire. De mooiste muziek ontstaat daar waar de grenzen vervagen.

Antonino De Luca (Italië)
Geboren en getogen in Sicilië werd hem de traditie van het accordeonspelen doorgegeven door zijn vader. Van daaruit ging het naar de traditionele volksmuziek en folkbands uit deze mooie Italiaanse regio. Later studeerde hij aan de belangrijkste klassieke en jazzopleidingen in Italië. Zijn carrière nam een hoge vlucht met concerten in vele Europese landen, tal van festivals en opnames voor de RAI. Momenteel woont en werkt hij als professor in dé hoofdstad van het accordeon Castelfidardo, waar hij ambassadeur is voor het wereldberoemde festival! Hij is op dit ogenblik één van de sterren uit de indrukwekkende Italiaanse accordeonscene. 

João Barradas (Portugal)
João Barradas werd in Porto Alto geboren en begon zijn accordeonstudies op de prille leeftijd van zes. Ondertussen is hij één van de meest befaamde en erkende Europese accordeonisten, die zowel klassieke muziek, jazz (samenwerking met o.m. Fabrizio Cassol)  als improvisaties speelt. Hij won enkele van de meest prestigieuze internationale wedstrijden, waaronder de World Accordion Trophy, de Coupe Mondale de Acordeão en de International Castelfidardo Contest. João Barradas is dan ook een bijzonder getalenteerde accordeonist, die hoge ogen gooit inzake variété, jazz, improvisatie en klassieke uitvoeringen. Zijn cd’s verkopen als zoete broodjes. Met João Barradas heeft Accordeon Folie een absolute wereldster op het programma.

après concert

22.30 uur - Cultuurbar & Kleine zaal 

Remco Sietsema (Nederland) & Simone Bottasso (Italië) 
Om het helemaal af te maken trakteren we nog als uitsmijter met feestelijke muziek van het duo Sietsema & Bottasso. Ze vullen de Cultuurbar en Kleine zaal met opzwepende Balkanmuziek.