Word jij de volgende culturele gangmaker in de klimaattransitie? Stap mee in ons traject van 4 dagen. Werk aan een concreet plan en maak het verschil in de klimaattransitie. We starten op donderdag 14 december 2023.

transformeer in 4 dagen van believer naar doener

Vlaamse steden en gemeenten tekenen massaal in op het lokaal energie- en klimaatplan. Ze nemen grote engagementen om de klimaatambities waar te maken. Wadi’s sieren de openbare ruimte, deelmobiliteit schiet uit de grond en collectieve zonnepanelen kleuren de daken.

Maar, wie is de verbeelder van de toekomst? Wie trekt de echte dialoog op gang bij het publiek? Wie experimenteert al doende, samen met burgers, om te tonen dat het anders kan? En, welke rol kan jouw bibliotheek, cultuurcentrum of lokale cultuurdienst hierin spelen?

In een leertraject van 4 dagen zoeken OP/TIL en Pulse het samen met jou uit. Je transformeert van believer naar doener, aangesterkt om mee het verschil te maken. Je bouwt aan een plan, met kleine en grote ideeën, toepasbaar op je dagelijkse werking en met een toekomstblik op zak. 

leertraject op maat van jouw werking

In het leertraject krijg je afwisselend inspiratie, tools, de kans om te netwerken en begeleiding. Stap voor stap kom je dichter bij een plan, waarmee je een verschil kan maken in de klimaattransitie, op maat van je eigen werking.

Je gaat ook tijdens het traject actief aan de slag met het creëren van draagvlak bij collega’s, je lokaal beleid of partners.

We brengen focus in de 4 dagen vanuit thema’s en vragen, waar we samen antwoorden op zoeken. We verfijnen het programma op basis van jouw motivatie en noden. Je geeft hiervoor input bij zowel je inschrijving als de start van het traject.

Dag 1 / cultuur als gangmaker — 14 december 2023

Wat is de meerwaarde van cultuur in het klimaatvraagstuk en hoe sta jij daar zelf in als cultuurwerker? Hoe kan jij vanuit cultuur bijdragen aan de radicale verandering die we nodig hebben? 

Inspiratie en begeleiding vanuit Greentrack Gent 

Dag 2 / samenwerking en draagvlak — 25 januari 2024

Hoe werk je aan draagvlak bij collega’s, publiek, partners of beleid? Hoe zorg je voor een transformatie van praten naar actie? Welke samenwerkingen ga je aan?

Dag 3 / welke acties passen bij je werking? — 29 februari 2024

Hoe speel je de unieke kracht van cultuur in al zijn vormen uit? Welke keuzes maak je bij de organisatie van de interne cultuurwerking? Welke kansen liggen er richting publiek, via verbeelding, dialoog of cultuurevents? Welke duurzame beleidskeuzes kan je maken?

Dag 4 / maak werk van je actieplan — 21 maart 2024

Samen ontmantelen we de chaos met een actieplan op maat van je werking en gemeente. Op basis van de voorgaande dagen formuleer je acties waarin de rol van jezelf en die van je cultuurwerking scherper worden.

meer info?

Contacteer annelien@cultuuroptil.be of ruben.arnaerts@pulsenetwerk.be

waar?

Locatie nog te bepalen

voor wie?

Je werkt voor een bibliotheek, cultuurcentrum, gemeenschapscentrum of cultuur- en vrijetijdsdienst van een gemeente of stad.

We zoeken 20 gemotiveerde lokale cultuurmedewerkers, die zich 4 dagen kunnen vrij maken om op verplaatsing te gaan. Tussen de dagen voorzie je ook werktijd om inzichten te verwerken en draagvlak te creëren..

prijs

250 euro per deelnemer voor het volledige traject (inclusief materiaal, locaties en catering).

 Na 15 november 2023 sluiten we de inschrijvingen af.

annulatievoorwaarden

OP/TIL bezorgt je kort na de inschrijving een factuur. Duid bij de inschrijving aan of je een bestelbon zal bezorgen.

Annuleer je nog na je inschrijving? We werken met annuleringsvoorwaarden om gemaakte kosten voor jouw deelname te kunnen dekken. 

  • annulatie tot 4 weken vooraf (18 oktober 2023): geen kosten
  • annulatie tot 2 weken vooraf (30 november 2023): 50% deelnameprijs
  • annulatie vanaf 30 november 2023: 100% van de deelnameprijs

Het is enkel mogelijk om de volledige reeks te annuleren. Als OP/TIL een dag annuleert, voorzien we een terugbetaling van 25% van de deelnameprijs.