Op dinsdag 14 september trekt Pulse samen naar de culturele vrijhaven, Bolwerk.

De werking steunt op een atelier, publiek huis en productiehuis. Basiswaarden van het collectief zijn creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie. Bij Bolwerk is duurzaamheid een belangrijk ingrediënt binnen de werking. En dit sinds de start 20 jaar geleden. Toen al was hergebruik van materialen en grondstoffen een must, deels uit overtuiging maar ook uit noodzaak. Want veel middelen waren er niet in het prille begin… Een groot deel van de machines in het atelier bijvoorbeeld zijn afkomstig van een stopgezette werkplaats, die machines worden nu nog steeds intensief gebruikt.

Tijdens deze safari vertelt de crew van Bolwerk over de duurzame aanpak van enkele grote werven op hun huidige site. Eind 2019 werden immers drie grote werven opgestart: de aanleg van een ecologische tuin, de bouw van een passerelle en de constructie van een residentieplek. Bij elk van deze werven ging Bolwerk op een duurzame manier aan de slag. Ecologische bouwmaterialen, afvalwaterzuivering -en hergebruik, gebruik van gerecupereerde materialen, aandacht voor biodiversiteit,...

Met deze inrichting maakt Bolwerk hun visie op ecologie en duurzaamheid tastbaar voor het publiek. En vanuit de realisaties ontwikkelt Bolwerk projecten met impact op de buurt en stad. Zo hanteerde Bolwerk de eigen tuin als hefboom om de omliggende industriezone meer biodivers te maken. 

Ontdek de realisaties, aanpak en het verhaal erachter op deze praktijksafari.

En duik al eens in het Bolwerk universum via www.bolwerk.be

programma

14u00: onthaal deelnemers

14:30: start tour

16:00 reflectiemoment met een drankje

locatie

Spinnerijstraat 105, Kortrijk

voor wie is deze praktijksafari?

Transitiemanagers in de culturele-, jeugd en media-sector, jeugdwerkers en jongeren, ,.. kortom professionals en vrijwilligers die geïnteresseerd zijn duurzaamheid en gebeten zijn door termen als eco, bio, SDG, recycling en upcycling.

Deelname is gratis maar inschrijven verplicht.