Wil jij als cultuurwerker ook aan de slag met de natuur rondom jou, en wil je dat op een respectvolle en duurzame manier doen? Ontmoet en ga in dialoog met actoren uit die andere sector.

“In principe kan alles, maar de natuur mag nooit het slachtoffer worden van wat je organiseert. Ze is een evenwaardige partner waar je rekening mee moet houden”, zo zegt boswachter Gert Verbruggen in een interview met OP/TIL.

Luister op donderdag 8 juni 2023 naar 3 praktijken. Ga samen met andere actoren uit de sector, op zoek naar wat jullie bindt. Afspraak in OPEK, in Leuven. 

Mocht dat niet in je agenda passen: in september organiseert OP/TIL een IN/DIALOOG in Brugge.

Verruim je blik met 3 verhalen

Ze openen het gesprek met 3 warme verhalen die cultuur en natuur verbinden. Luister naar de successen, én de twijfels en inzichten.

Boswachter Gert Verbruggen werkt al bijna 30 jaar voor het Agentschap Natuur en Bos. Hij is ook bestuurder van de vzw Culture in Nature, een organisatie die cultuur- en natuurbeleving met elkaar vermengt.

Iris Steen is coördinator van de Regionale Landschappen Vlaanderen, een netwerk van 16 regionale landschappen met kennis over de unieke kantjes van elke streek. Zij brengen inwoners en partners samen rond wervende landschapsverhalen. Cultuur is daar vaak het bindmiddel.

Nick Steur is een Nederlandse beeldend kunstenaar wonend in Brussel. Steen is zijn natuurlijk werkmateriaal. Met ruwe blokken rots creëert hij performances en installaties. De impact van de natuurlijke omgeving, het publiek en de weerelementen maken het tot tijdelijke, contextspecifieke werken die in volledige harmonie zijn met de natuur, de tijd en de mens. 

Ga in dialoog

Na deze blikopeners ga je in een gemengde groep op wandel en bespreek je hoe het er op de snijlijn tussen natuur en cultuur aan toe gaat. Je leert elkaar kennen. potentiële partners kennen. Een dialoogbegeleider zet je brein en je intuïtie aan het werk. Je luistert, pikt in, overweegt, deelt. 

Met IN/DIALOOG brengt OP/TIL spelers uit verschillende sectoren samen aan tafel. Ze gaan in dialoog, telkens rond een ander thema, of een andere vraag. Ze kiezen niet voor debat of discussie, overtuigen hoeft dus niet. Je luistert naar wat de ander te vertellen heeft. Schep mee ruimte voor een nieuwe manieren van werken en denken. OP/TIL mikt op onverwachte ontmoetingen en verrijkende, inspirerende ervaringen.

Zet mee een stap in de toekomst, schrijf je nu in!