Ben je gebeten door erfgoed en leren? Overtuigd van het belang van cultuureducatie in de groei van ieder kind, iedere jongere en elke volwassene? Op zoek naar nieuwe inzichten en vernieuwende erfgoedpraktijken? Dan is de Dag van de Cultuureducatie op donderdag 11 maart 2021 iets voor jou!

Dit jaar focussen we onder de titel ERFGOED IS op het thema erfgoed en onderwijs. Erfgoed helpt ons om cultuur over generaties heen richting en betekenis te geven. En het stelt ons voor de uitdagende vraag wat wij, op onze beurt, kunnen en willen doorgeven aan volgende generaties. In vier themalijnen gaan we tijdens de dag in op verschillende aspecten van erfgoed:

  • Erfgoed is nabij
  • Erfgoed is persoonlijk
  • Erfgoed is inspirerend
  • Erfgoed is verbindend

on­li­ne event

Dit event zal volledig online doorgaan.

In de voormiddag zenden we live uit vanop het podium in Vooruit (Gent) met volgende beloftevolle keynote sprekers die elk een eigenzinnige blik op het thema bieden:  Ilja Leonard Pfeijffer (geïnterviewd door Phara de Aguirre), en Rebekka de Wit en Ama Koranteng-Kumi in duoVitaly Samoshko, Willem Verheyden en Paul Contryn zorgen voor artistieke intermezzo’s in het programma. Voor jou misschien nog onbekend? Laat je dan verrassen!

In de namiddag gaan we - eveneens online - in diverse sessies in gesprek met filosofen, kunstenaars, psychologen, leerkrachten, medewerkers van cultuur- en erfgoedorganisaties… zoals Hester Dibbits, Joke Hermsen, Marjan Doom, Thomas Vanderveken en Ish Ait Hamou, Jorijn Neyrinck…  Zij geven hun kijk op wat erfgoed voor hen betekent en voor hun praktijk. Dirk Terryn en Olga Van Oost sluiten de dag af.

Om het programma nóg rijker te maken, kun je bovendien de hele dag door in een digitale exporuimte terecht waar je verwijzingen en tools terugvindt die je in jouw educatieve praktijk verder op weg kunnen zetten. 

Bekijk het programma

deelnameprijs

We bieden deze dag uitzonderlijk GRATIS aan, als opsteker in deze woelige coronatijden. We rekenen vanzelfsprekend wel op je (digitale) komst als je je hebt ingeschreven.  Er zullen opnames gemaakt worden. Indien je niet in beeld wenst te komen, gelieve jouw camera dan niet op te zetten tijdens het plenaire gedeelte en/of de sessies.

De Dag van de Cultuureducatie is een organisatie van CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming), Departement Cultuur, Jeugd en Media en Voo?uit Gent. Voor deze editie in partnerschap met FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.