Op Café connect futuur bekijken we samen wat innovatie kan betekenen voor jouw cultuurhuis. Tijdens deze inspiratiedag krijg je zicht op vernieuwende praktijken uit de cultuursector en de Cultuurconnect-diensten en experimenten. Cultuurconnect en cult! stoomden samen een inspirerend programma klaar rond (digitale) cultuurbeleving.

We verwelkomen je op een geweldige locatie: in Muziekcentrum De Bijloke. L'été va arriver!

dagindeling

09u30: Onthaal 
10u00: keynote 'Online cultuur events: tijdelijke trend of blijver?' door Clo Willaerts
10u50: Wisselpauze
11u00: Keuzeronde 1
11u50: Koffiepauze 
12u05: Keuzeronde 2
12u55: Lunch & inspiratiemarkt
14u00: Keuzeronde 3
14u50: Wisselpauze
15u00: Cultuur21 (een preview van het publieksonderzoek) en dromen voor de toekomst
15u30: Muzikale afsluiter
15u55: Zomers aperitief
17u00: Einde

het programma uitgelicht

09u30: onthaal met koffie en thee
10u00: welkom en keynote 'Online cultuurevents: tijdelijke trend of blijver?' door Clo Willaerts


Tijdens de pandemie schakelde Clo Willaerts noodgedwongen over op online video voor haar keynotes en lessen. Nu (bijna) alles weer mag, wil ze niet meer terug. Aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden uit de culturele sector houdt ze een pleidooi voor hybride evenementsvormen als het nieuwe normaal.

Clo Willaerts is een Belgische tech influencer die al een aantal publicaties op haar naam heeft over de impact van digitale technologie op onze manier van leven en werken. Je kan haar volgen op twitter: https://www.twitter.com/bnox 

11u00-11u50: keuzesessies

 

 • sessie 1: Circularia, een intro tot circulair bouwen binnen vrijetijdsinfrastructuur
  David Nassen (IDEA Consult) & Christophe Hautier (ORI)

  Duurzaamheid is deel van een cultuurhuis: zowel in visie, projectwerking als infrastructuur. Met dat laatste gaat cult! samen met Lokaal Sportbeleid, Bataljong, IDEA Consult en ORI aan de slag met het project Circularia. Samen bekijken we hoe we circulair bouwen binnen vrijetijdsinfrastructuur kunnen aanpakken en hoe we aan betere kennisdeling kunnen doen. David Nassen (IDEA Consult) en Christophe Hautier (ORI) geven vertellen hoe circulair bouwen ook voor jouw cultuurhuis interessant kan zijn.
   
 • sessie 2: aan de slag met videocontent
  Korte video’s zijn alomtegenwoordig vandaag. Ze zijn een krachtig middel om (jonge) cultuurliefhebbers te bereiken en op een toegankelijke manier mensen warm te maken voor cultuur. Heb je ooit al eens willen werken met verrijkende video content? Hoe zet je je voorstellingen en je huis in de kijker via korte video’s? In deze sessie nemen verschillende contentmakers je mee langs inspirerende voorbeelden, zodat ook jij ermee aan de slag kan. 

11u50-12u05: koffiepauze
12u05-12u55: keuzesessies

 

 • sessie 3: de beleving versterken via XR-technologie
  XR of immersieve technologieën spelen de laatste jaren in steeds meer sectoren een rol. Ook in de podiumkunstensector experimenteren een aantal artiesten en gezelschappen al langer met XR-technologieën, maar het blijft vrij beperkt. Hoe kan XR-technologie de beleving van een voorstelling rijker maken en de band met je publiek versterken? Hoe ga je hiermee aan de slag? Ontdek enkele praktijkvoorbeelden en ga in gesprek met XR-pioniers in de podiumkunsten.
   
 • sessie 4: welke rol neem jij op in de cultuurbeleving van morgen?
  Wat kan de rol van een podiumhuis zijn in een samenleving die onder sterke impuls van toenemende digitalisering verandert? Samen met een denktank van cultuur- en gemeenschapscentra en kunstenorganisaties met een podiumwerking, startte Cultuurconnect in 2021 een visietraject onder begeleiding van Scopernia (Jo Caudron). In dit traject zijn 5 mogelijke rollen voor podiumhuizen in digitale cultuurbeleving geformuleerd. In deze sessie horen we graag jouw feedback.
   
 • sessie 5: ruimte maken voor 
  Kasper Verhelst (CC De Spil), Hugo Boutsen (GC Ten Weyngaert Vorst) & Véronique Moïes (CC De Bogaard Sint-Truiden)
  Heb jij een beeld in je hoofd van een doorsnee cultuurhuis? Denk je daarbij aan een theaterzaal, een foyer en een onthaal? Nochtans durven heel wat cultuurhuizen uit dat plaatje te breken. In deze sessie ontdek je 3 inspirerende voorbeelden van cultuurhuizen uit het netwerk van cult!. Elk op hun beurt maken ze ruimte. Voor onontgonnen genres, voor een nieuw publiek of voor nieuwe functies van vertrouwde ruimtes.

12u55 - 13u55: lunch & inspiratiemarkt

Al kuierend langs onze inspiratiemarkt geniet je van een lekkere veggielunch, wissel je praktijken uit en doe je inspiratie op bij de uiteenlopende standjes.

 • Livestreamdienst 22-23
  Ontdek op interactieve manier het nieuwe livestreamaanbod van Cultuurconnect naar zorgcentra.
   
 • Zelfevaluatietool Digitale maturiteit
  Evalueer je organisatie en ontdek wat je digitale groeimogelijkheden zijn via de zelfevaluatietool digitale maturiteit. Bart Magnus (meemoo) en Edith Leblanc (Cultuurconnect) tonen je hoe de tool werkt en geven advies. 
   
 • Experience hub Thomas More (VR-XR-AR)
  De Experience Hub van Thomas More-hogeschool is een ruimte voor onderzoek rond innovatieve digitale toepassingen. Wil jij graag in het echt zien wat mogelijk is rond immersieve technologieën en green key eens uittesten? Kom dan zeker eens kijken in hun mobiel lab!
   
 • Art@home: neem een kijkje in ons virtueel theater 
  Einde april organiseerde Cultuurconnect via het onderzoeksproject Art@Home samen met CC Casino het eerste digitale festival Luisterkuur: een weekend in het teken van verhalen, audiotheater en podcasts. De Belgische startup Thola ontwikkelde een interactieve theateromgeving. Kom een kijkje nemen in deze virtuele theaterruimtes en maak je eigen avatar aan.
   
 • Expowall met 5 rollen voor digitale cultuurbeleving
  Welke rol neem jij op in de cultuurbeleving van morgen? Ontdek de 5 rollen voor podiumhuizen in digitale cultuurbeleving en geef een smile aan jouw voorkeur.

14u00-14u50: keuzesessies

 • sessie 6: demo Digitaal Podium
  Digitaal Podium is van start gegaan in 2 pilootgroepen. Ticketing voor de cultuurliefhebber en voor de podiumhuizen klantvriendelijk, efficiënt en innovatief maken, dat is het opzet van een gedeeld ticketingsysteem. Je kan een glimp opvangen van het Tix-ticketingsysteem aan de hand van een demo.
   
 • sessie 7: Voor De Show in (klas)panel
  o.a. Eef Segers (CC Nova) & Elke Van Neyghem (cc Het Bolwerk)

  In deze sessie leer je Voor De Show kennen in klassetting (demo). Wat maakt deze webtool zo handig voor leerkrachten en hoe ervaar je als leerling deze interactieve digitale voorbereiding? Nadien gaan we in panelgesprek met gebruikers van Voor De Show (programmatoren, theatermakers en leerkrachten) en ontdekken we de meerwaarde en ervaringen van afgelopen schooljaar. 
   
 • sessie 8: oorverdovend stil
  Brendan Burny (Cultuurcentrum Mechelen) & Christel Dusoleil (30CC Leuven)

  Naast de alomtegenwoordige knaldrang bij het publiek, heerst er ook een andere nood in het culturele landschap. Eentje van rust, stilte en onthaasting. De zoektocht naar dat gevoel stond bij heel wat cultuurhuizen op het programma. Hoe creëer je ruimte voor verstilling? Wat zijn onmisbare elementen om te kunnen onthaasten? Hoe maak je tijd voor rouw of troost? In deze inspirerende sessie staan drie oorverdovende stille projecten centraal.

15u00-15u30: Cultuur21 en dromen voor de toekomst

We sluiten af met een blik op de toekomst aan de hand van de eerste resultaten van de grootschalige publieksbevraging Cultuur21. Dat doen we samen met Annick Schramme (UA) en enkele experten ter zake.

15u30: muzikale afsluiter
15u55: zomers aperitief
17u00: einde